Ευρωεκλογές: Πώς υποδέχθηκαν οι αγορές το εκλογικό αποτέλεσμα

Οικονομολόγοι και αναλυτές επικεντρώνονται τώρα στον πιθανό αντίκτυπο που θα έχουν οι εξελίξεις στις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης SHARE

Αμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα για τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου της ΕΕ, με εκτόξευση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε ισχυρές οικονομικά χώρες που πυροδότησαν και πολιτικές εξελίξεις, και έφεραν στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το πώς αυτή η εξέλιξη μπορεί να επηρεάσει τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής τα επόμενα χρόνια.

Το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, στο 1,0751 δολ., μετά την αναγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν  στον απόηχο της προωτοφανούς ανόδου της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ευρωπαϊκές μετοχές και γαλλικά ομόλογα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς υπέστησαν ρεκόρ απωλειών, ενώ το δεξιό κόμμα της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι αναδεικνύεται σε νικητή στην Ιταλία.

«Τα κόμματα προς τα δεξιά είναι οι μεγάλοι νικητές στις εκλογές και η θέση της ιταλίδας πρωθυπουργού κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλους ευρωπαίους ηγέτες ενισχύεται», είναι το πρώτο σχόλιο της Pia Fromlet, οικονομολόγου της ευρωζώνης για την Skandinaviska Enskilda Banken AB, στο Bloomberg.

Βουτιά για το ευρώ

Η ενίσχυση του πολιτικού στρες στην Ευρώπη, αποτέλεσμα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, είναι πιθανό να προσθέσει νέα πίεση στο κοινό νόμισμα μετά τη συντριβή κυβερνητικών κομμάτων και συνασπισμών, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία, από ακροδεξιά σχήματα., προβλέπουν οι αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο έναν νέο κύκλο αστάθειας στο δεύτερο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο. Και αυτό, την στιγμή που ήδη αντιμετώπιζε πιέσεις από το δολάριο, μετά την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδωσαν ώθηση στο αμνερικανικό νόμισμα.

Οικονομολόγοι και αναλυτές επικεντρώνονται τώρα στον πιθανό αντίκτυπο που θα έχουν οι εξελίξεις στις οικονομικές προοπτικές της Γαλλίας, εάν ο Μακρόν δεν καταφέρει να προωθήσει την ατζέντα του, λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς που ολοφάνερα εδραιώνει ισχυρό έρεισμα στις επερχόμενες εκλογές.

Οι επενδυτές μπορεί επίσης να αρχίσουν να αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ευρώπης για στενότερη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική ολοκλήρωση, σύμφωνα με τον Valentin Marinov της Credit Agricole. «Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήγμα στο εκκολαπτόμενο ευρωθετικό κλίμα που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στις αγορές συναλλάγματος τις τελευταίες εβδομάδες. Οποιαδήποτε νέα διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων των περιφερειακών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητική για το ευρώ», επεσήμανε.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν αρνητικά στο άνοιγμα της Δευτέρας, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών σε σχέση με τα αποτελέσματα.

Ο δείκτης FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου έχανε νωρίς 57 μονάδες και διαμορφωνόταν στις 8.193, ο γερμανικός DAX 45 μονάδες χαμηλότερος στις 18.507, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 45 μονάδες στις 7.952 και ο ιταλικός FTSE MIB 60 μονάδες χαμηλότερα στις 34.629, σύμφωνα με το IG.

Ανοδικά στοιχήματα

Τα αμοιβαία κεφάλαια μόχλευσης είχαν πρόσφατα αναστραφεί σε καθαρή ανοδική θέση στο ευρώ για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Συμβάσεων Εμπορευμάτων.

Το νόμισμα είχε ενισχυθεί κατά περίπου 3% από το χαμηλό του Απριλίου πριν από τις σαφείς ευρείες διατυπώσεις ότι επίκειτο μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς οι traders είχαν επικεντρωθεί στο επόμενο βήμα της τράπεζας και στις επιπτώσεις της πρώτης μείωσης, με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός.

Η επακόλουθη έλλειψη καθοδήγησης της ΕΚΤ σήμαινε ότι το ευρώ θα εξαρτιόταν περισσότερο από την εξέλιξη των δεδομένων των ΗΠΑ και την Fed έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμά τους μία ημέρα πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Τώρα, όμως, οι traders θα πρέπει επίσης να εντάξουν στη στοιχηματική στρατηγική τους την πολιτική αβεβαιότητα.

Το κοινό νόμισμα θα μπορούσε να πέσει στο 1,05 ανά δολάριο το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Alvin Tan, στρατηγός της RBC Capital Markets στη Σιγκαπούρη. «Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται ξανά για το ευρώ».

Ο στρατηγός της Oversea-Chinese Banking Corp, Christopher Wong, παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις, οι οποίες θεωρεί ότι μπορούν να έχουν έμμεσο αντίκτυπο σε πολιτικές όπως η παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Ο εκλογικός κίνδυνος παραμένει ρευστός», είπε. «Η τελευταία δεκαετία έδειξε ότι η άνοδος του ακροδεξιού αισθήματος στην Ευρώπη μπορεί να υπονομεύσει το ευρώ»,.

Η οικονομία Νο 1 προβληματισμός

Η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος των πολιτών καθώς αυτό ήταν που καθόρισε ευρέως την ψήφο τους,  σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας δημοσκοπήσεων Focaldata,την οποία δημοσίευσε το Reuters.

Οι διεθνείς συγκρούσεις και ο πόλεμος ήταν η δεύτερη πιο σημαντική ανησυχία, ακολουθούμενη από τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο, στη δημοσκόπηση 6.000 πολιτών στις πέντε μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ βάσει πληθυσμού – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία – συν τη Σουηδία.

Οι ερωτηθέντες κατέταξαν την κλιματική αλλαγή στην πέμπτη θέση στη λίστα των θεμάτων που επηρεάζουν την ψήφο τους, πίσω από τη «μείωση της ανισότητας» που κατέλαβε την τέταρτη θέση.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή κατέλαβε την τρίτη θέση στη Σουηδία και την Ισπανία, η τελευταία από τις οποίες έχει υποστεί ξηρασίες χρόνων που έγιναν πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Πολωνία, οι ψηφοφόροι είπαν ότι οι οικονομικές ανησυχίες ήταν το κύριο κριτήριο που καθόρισε την απόφαση ψήφου, με τη μετανάστευση στη δεύτερη θέση στη Γαλλία και τον πόλεμο Νούμερο 2 ανησυχία στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Οι Γερμανοί ερωτηθέντες κατέταξαν τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο ως τον κύριο προβληματισμό τους, ακολουθούμενο από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις και την οικονομία.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Σε αυτή την επαρχία ο Φειδίας βγήκε πρώτο «κόμμα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ