Περάσαμε και χειρότερα

Η κάθε χώρα θα επηρεαστεί ποικιλοτρόπως και αναλόγως της σύνθεσης του ΑΕΠ της.

Του Γιώργου Δ. Πυρίσιη*

Οι οικονομολόγοι ανά το παγκόσμιο έχουν πάντα μια κοινή και μάλλον κακή συνισταμένη. Ποτέ δεν μπορούν να προβλέψουν τις επερχόμενες οικονομικές κρίσεις και ούτε μπορούν να συμφωνήσουν σε μια κοινή τους θεραπεία. Πόσο μάλλον για μια θεραπεία της οικονομίας ως αποτέλεσμα του κορονοϊού (COVID-19).  

Αναμφίβολα, ο κίνδυνος της περαιτέρω εξάπλωσης και παράτασης του ιού είναι ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια, αλλά θεωρώ πως η κάθε χώρα θα επηρεαστεί ποικιλοτρόπως και αναλόγως της σύνθεσης του ΑΕΠ της.

Παραδείγματος χάρη η Γερμανία της οποίας το ΑΕΠ στηρίζεται πάνω στις εξαγωγές προς Ασία όπως είναι η Κίνα, πιθανόν να παρουσιάσει βραχυπρόθεσμα μια συρρίκνωση, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να εκτιμηθεί μέχρι στιγμής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως τα συνολικά έσοδα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας από τις πωλήσεις στην Κίνα ανέρχονται στο 40% επί του συνόλου. Ήδη, υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση των εσόδων όσο αφορά στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία όπως καταδεικνύεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα που βγαίνουν στη δημοσιότητα.  Το ίδιο συμβαίνει σε πιο μικρό βαθμό και με τη γαλλική οικονομία.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο ανακοίνωσε πως ο ναυτιλιακός τομέας χάνει έσοδα 350 εκατ. ευρώ τη βδομάδα ενώ τα κυριότερα λιμάνια της Ευρώπης, όπως αυτό του Ρότερνταμ και του Αμβούργου παρουσίασαν επίσης σημαντική πτώση σε αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων από την Ασία.

Η Κύπρος η οποία παραδοσιακά είναι μια οικονομία παροχής υπηρεσιών ενδέχεται να επηρεαστεί είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό από τις επιπτώσεις του COVID-19 στο συγκεκριμένο τομέα. Ήδη, κάποιες εταιρείες στο ΧΑΚ ανακοινώνουν μειώσεις κερδών ως αποτέλεσμα ζημιών στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ενώ άλλες εταιρείες που σχετίζονται άμεσα με τον τουριστικό τομέα βρίσκονται στην ίδια πορεία. Βεβαίως, οι  επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές για όλους τους τομείς και ενδέχεται ο ρυθμός ανάπτυξης να παρουσιάσει επιβράδυνση. Όμως, η κινδυνολογία δεν μπορεί να είναι η συνταγή εξόδου από μια ομολογουμένως δύσκολη κρίση η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση που βιώσαμε το 2013 (γιατί διαβάσαμε και αυτό προσφάτως..) Η κυπριακή οικονομία πέρασε πολύ χειρότερες καταστάσεις και κατάφερε να παραμείνει όρθια έστω και με τα προβλήματα της τα οποία μπορούν να επιλυθούν με συναινετικές και ορθολογιστικές προσεγγίσεις.  

*Ο Γιώργος Δ. Πυρίσιης είναι οικονομικός αναλυτής

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ