Αναγκαία η ασφάλεια στην εξ αποστάσεως εταιρική επικοινωνία

Το 87% των συσκευών Android δεν είναι προστατευμένες από πιθανές απειλές

Του Λουκιανού Ράφτη*

Η τηλεργασία, όπως και η αναδυόμενη αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να υποστηρίξουν τη συνεργασία από απόσταση, βρέθηκαν στο προσκήνιο εν μέσω της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να επανεξετάσουν τις επιχειρηματικές και οργανωτικές δομές τους, μεταφέροντας τις εργασίες τους διαδικτυακά και κάνοντας χρήση διαφορετικών εργαλείων για να διατηρήσουν την εταιρική επικοινωνία εν κινήσει, όπως είναι για παράδειγμα ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός και οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και instant messaging. 

Η ολοένα αυξανόμενη τάση για εφαρμογή της απομακρυσμένης εργασίας, ωστόσο, ενέτεινε, αναπόφευκτα τον διάλογο περί ασφάλειας. Τα μέλη του προσωπικού κάθε εταιρείας που εισήγαγε την τηλεργασία για να διασφαλίσει την επιχειρηματική της συνέχεια, χρειάστηκε να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες ή εταιρικά δεδομένα είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω των τηλεφωνικών συσκευών τους. Ταυτόχρονα, οι χάκερ ήταν σε ετοιμότητα να εκμεταλλευτούν τυχόν κενά ασφαλείας στις πρόχειρες λύσεις που εφάρμοσαν εταιρείες που δεν έζησαν προηγουμένως την εμπειρία της τηλεργασίας.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα (Virtual Private Network - VPN), τα οποία μπορούν να κρυπτογραφήσουν δεδομένα ώστε να φτάσουν -μέσω διαδικτύου- με ασφάλεια στον προορισμό τους, αυξήθηκε σημαντικά εν μέσω πανδημίας, ενώ κάποιες επιχειρήσεις προχώρησαν ταυτόχρονα στην υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων για ασφαλείς τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. 

Αναμφίβολα, ο κίνδυνος υποκλοπής εμπιστευτικών δεδομένων και παρακολούθησης συνομιλιών συνιστά σημαντική απειλή σε μια εποχή που η απομακρυσμένη εργασία και η χρήση των smartphones για επαγγελματικούς σκοπούς κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος. 

Σύμφωνα με  πρόσφατες έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό, το 87% των συσκευών Android δεν είναι προστατευμένες από πιθανές απειλές, ενώ το 36% των συσκευών στις οποίες στοχεύουν τα διάφορα κακόβουλα προγράμματα με σκοπό την κλοπή χρηματοοικονομικών δεδομένων είναι συσκευές Android. Τα smartphones που όλοι χρησιμοποιούμε παρέχουν σίγουρα πολλές διευκολύνσεις, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν πηγή διαρροής εμπιστευτικών δεδομένων, κάτι που τα καθιστά ακατάλληλα για επαγγελματική χρήση. Ως εκ τούτου, η ανάγκη για λογισμικό και συσκευές κινητής τηλεφωνίας που μπορούν να υποστηρίξουν ασφαλείς συνδιαλέξεις, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. 

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές λύσεις που μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας της απομακρυσμένης εταιρικής επικοινωνίας, οι οποίες αφορούν είτε την εγκατάσταση ειδικού λογισμικού στις κινητές τηλεφωνικές συσκευές που χρησιμοποιούν τα μέλη του προσωπικού της εταιρείας, είτε την αγορά ειδικών κινητών τηλεφωνικών συσκευών που είναι απρόσβλητες από επιθέσεις.

Κάθε οργανισμός που υιοθετεί τις συγκεκριμένες λύσεις, προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη του προσωπικού του να διεξάγουν κρυπτογραφημένες φωνητικές κλήσεις, να ανταλλάζουν αρχεία και γραπτά μηνύματα σε πραγματικό χρόνο με ασφάλεια, να σερφάρουν στο διαδίκτυο σε ένα απόλυτα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, καθώς και να ενημερώνονται για προσπάθειες εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών, όπως είναι τα mobile Trojans, για υποκλοπή δεδομένων και πολλά άλλα.

Αναντίλεκτα, η νέου τύπου εταιρική επικοινωνία και συνεργασία, κατά την οποία οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ολοένα και πιο συστηματικά συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, όπως τα smartphones, τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές, αν και προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, εντούτοις αφήνει ταυτόχρονα τις εταιρείες εκτεθειμένες στους κινδύνους που ενέχει η σύνδεση στο διαδίκτυο. Με την τάση της απομακρυσμένης εργασίας να αυξάνεται όλο και πιο έντονα, η ανάγκη για θωράκιση της εξ αποστάσεως εταιρικής επικοινωνίας, καθίσταται σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. 

*Γενικός διευθυντής της NEDECO Electronics Ltd

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ