Χρονιά ανάκαμψης το 2022

Εντός του νέου έτους αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, κάτι που προβλέπεται ότι θα ανεβάσει αισθητά τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων και στην Κύπρο.

του Κωνσταντίνου Καποδίστρια *

Μπορεί το 2021 να σηματοδότησε τη (μερική έστω) επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οικονομικά το έτος δεν ήταν καλύτερο του 2020, κυρίως λόγω του πολύ αρνητικού πρώτου εξαμήνου, αφού, όπως θυμόμαστε, το 2021 μπήκε με αυστηρούς περιορισμούς, εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες βδομάδες του 2020. Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, που ήταν καταστροφικό για τις επιχειρήσεις, στο δεύτερο εξάμηνο είχαμε μια σημαντική ανάκαμψη της αγοράς, η οποία περιόρισε τις ζημιές. Το 2021 επαναλήφθηκε το ίδιο σενάριο με μικρότερη ένταση: ύφεση στο πρώτο εξάμηνο, ανάκαμψη στο δεύτερο.

Το 2022 προβλέπεται αρκετά καλύτερο από τα δύο προηγούμενα έτη και ελπίζουμε πως θα φτάσει στα επίπεδα του 2019. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει ξανά lockdown στα πρότυπα του 2020, κάτι που εκτιμάται ότι θα ωθήσει την οικονομία μας σε ανάκαμψη. Θα ανέβει όμως και το κόστος ζωής, αφού οι τιμές σχεδόν σε όλα τα αγαθά έχουν πάρει την ανιούσα.

 

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

Στον τομέα των ανταλλακτικών και των αναλωσίμων αυτοκινήτων, υπάρχει μια αύξηση στις τιμές της τάξης του 5-10% περίπου. Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις τιμές των ναύλων, που έχουν εκτοξευθεί, τότε μιλάμε για αύξηση του κόστους περίπου στο 10-15%. Αναπόφευκτα ένα ποσοστό αυτής της αύξησης θα το επωμιστεί ο καταναλωτής. Πέρα από τις αυξήσεις στις τιμές, το 2021 μάς αφήνει και με καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμπορευμάτων, ιδιαιτέρως από αγορές της Άπω Ανατολής. Καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πρώτων υλών, οι οποίες έχουν οδηγήσει και στις γνωστές καθυστερήσεις στις παραδόσεις καινούργιων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα ο κόσμος να θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα.

Εντός του 2022 αναμένεται να αποκατασταθεί η ροή στις γραμμές παραγωγής των εργοστασίων, κάτι που προβλέπεται ότι θα ανεβάσει αισθητά τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων και στην Κύπρο. Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Κύπρο θα πάρουν για τα καλά τα πάνω τους το 2022, τονώνοντας αισθητά το παζάρι. Τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα διατηρήσουν και το 2022 (και για αρκετά χρόνια ακόμα) τη μερίδα του λέοντος στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, καθώς, παρά τις όποιες εξαγγελίες και κίνητρα, δεν αναμένεται στροφή του κόσμου προς την ηλεκτροκίνηση, αφού υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. έλλειψη υποδομών), ενώ ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο κοστίζει και πολύ περισσότερο.

Η εταιρεία ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ εισέρχεται δυναμικά στο 2022 με στόχο να αυξήσει τα μερίδιά της στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και κατ’ επέκταση τον κύκλο εργασιών της. Σε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, η εταιρεία αξιοποίησε τον χρόνο προκειμένου να αναπτύξει πολλά νέα τεχνολογικά συστήματα που θα βελτιώσουν τη διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων της. Έχουν προστεθεί χιλιάδες νέοι κωδικοί εμπορευμάτων τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα ή θα είναι διαθέσιμα πολύ σύντομα. Έγιναν επίσης πάρα πολλές εσωτερικές αλλαγές και δημιουργήθηκαν νέα τμήματα που θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της επιχείρησης. Έγιναν αρκετές προσλήψεις και αυξήθηκε ο αριθμός του προσωπικού, παρότι η μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού ήταν ένα ακόμα από τα θέματα που απασχόλησαν έντονα τον επιχειρηματικό κόσμο κατά το τελευταίο έτος. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει, αλλά αναζητεί λύσεις, τις οποίες θα πρέπει να δώσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, προεξάρχοντος του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το ΚΕΒΕ.

Εν κατακλείδι, το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι μια χρονιά σημαντικής ανάκαμψης για την οικονομία και ακόμα μεγαλύτερης για τον τομέα του αυτοκινήτου. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι επίσης και η χρονιά κατά την οποία θα απαλλαγούμε από την πανδημία και θα επιστρέψουμε πλήρως στην κανονικότητα.

 

 

*Co-Ceo Χρ. Καποδίστριας & Υιοί Λτδ

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ