Συνεχίζονται οι αυξήσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αύξηση 0,5%, με τους αναλυτές από τη μια κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης, αλλά από την άλλη να τονίζουν ότι η συνολική αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων από Κεντρικές Τράπεζες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προχώρησε σε αύξηση 0,5%, με τους αναλυτές από τη μια να κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης αλλά από την άλλη να τονίζουν ότι η συνολική αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022 θα επηρεάσει την πορεία της οικονομίας.

Επιπλέον, έχει ληφθεί απόφαση για περαιτέρω περιορισμό του ισολογισμού της ΕΚΤ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, εφόσον περιορίζεται η ζήτησή τους.

Την ίδια στιγμή η πορεία του πληθωρισμού επιβραδύνεται, όπως και οι τιμές των προϊόντων (π.χ. πετρέλαιο), εν μέρει λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων αλλά κυρίως λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σημειώνεται ότι το 2022 η πορεία της οικονομίας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου, γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες ότι ενδεχόμενη ύφεση το 2023 θα είναι ήπια και βραχεία.

Η ΕΚΤ αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και ελάχιστους για το 2023, για την οικονομία της Ευρωζώνης. Περαιτέρω ενίσχυση του Ακαθάριστού Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) καταγράφει / αναμένει και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης

Έπειτα από την κατάρρευση της αγοράς των δομημένων προϊόντων στην Αμερική και τη διάχυση της χρηματοπιστωτικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, υιοθετήθηκαν τα λεγόμενα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης τροποποιούνται σε σχέση με τις αποδόσεις των οικονομιών, ενώ ενισχύθηκαν επί περιόδου έξαρσης του κορωνοϊού. Στοχεύουν στη διατήρηση των παραγωγικών μονάδων των οικονομιών μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας και των χρηματοδοτήσεων.

Η ασθενής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάγκη στήριξης των οικονομιών οδήγησαν στη διατήρηση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τον προσωρινό τους χαρακτήρα. Τα συγκεκριμένα προγράμματα, εφαρμοσμένα από την ΕΚΤ, είχαν ως στόχο ποσοστό πληθωρισμού ύψους 2%. Ο στόχος αυτός συζητήθηκε ξανά στην τελευταία συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αλλά στον αντίποδα, στη μείωση δηλαδή στο 2% και όχι στην αύξησή του σε αυτά τα επίπεδα.

Οι διάφοροι καταθέτες και επενδυτές οδηγήθηκαν σε αναζήτηση άλλων επενδύσεων με μεγαλύτερες αποδόσεις ένεκα των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων. Μεγάλο μέρος της επιπλέον ρευστότητας διοχετεύεται στις χρηματαγορές και σε αγορές ακινήτων και κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στη Σημερινή

Διαβάστε επίσης: Πανίκος Νικολάου μέχρι το 2026 στο τιμόνι της Τράπεζας Κύπρου

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ