Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα καραντίνας

Κρουν το κώδωνα του κινδύνου οι αναλυτές.

Μία μια οι ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησαν να «βλέπουν» πιο σοβαρά την απειλή του κορωνοϊού και πλέον εφαρμόζουν πιο αυστηρά μέτρα με όπλο την παροχή δημοσιονομικών και οικονομικών «πακέτων» για επούλωση των οικονομικών επιπτώσεων που αφήνει στο πέρασμα του. Την ίδια ώρα επιβλήθηκε ολική καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ιταλία παρουσιάζει για πρώτη φορά από την έξαρση της πανδημίας, μείωση στον αριθμό των θανάτων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στα όρια τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κήρυξη κατάστασης «εκτάκτου ανάγκης», εκ μέρους των Υπουργών Οικονομικών αλλά και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των G20. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, όμως τότε ο συντονισμός μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών των G20 είχε αποδειχτεί άκρως αποτελεσματικός.

Στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρώπη και αυτό αντί να οδηγήσει σε συνεργασία και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, είχε σχεδόν τα αντίθετα αποτελέσματα αφού ο κάθε πολιτικός αρχηγός λαμβάνει μονομερώς τα δικά του μέτρα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εξαγγελία των μέτρων πλήρης καραντίνας σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και όχι συντονισμένα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μια συνισταμένη που παρατηρείται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες αφορά τη κοινή προσπάθεια περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρίσκονται πλέον σε αναζήτηση πιο καινοτόμων μέτρων για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και για να διασώσουν τις οικονομίες τους.

Η ύφεση βρίσκεται δυστυχώς προ των πυλών, ενώ πολλοί οικονομικοί αναλυτές κρουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τέλος, σύμφωνα με Γερμανούς πολιτικούς αξιωματούχους, η Γερμανία εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία με όσα μέσα μπορεί, ακόμα και με τη παροχή έκτακτων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ