Fidelity: Τα Bitcoin δεν φτάνουν για όλους

Γιατί ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι δίπλα στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα όλες οι άλλες μορφές χρήματος δείχνουν... απαρχαιωμένες.

Η «βόμβα» έπεσε από τη θυγατρική της Fidelity, τη Fidelity Digital Assets. Στον λογαριασμό της στο Twitter δημοσίευσε μια μελέτη της Unchained Capital, από την οποία βγαίνει το συμπέρασμα ότι δίπλα στο Bitcoin όλες οι άλλες μορφές χρημάτων μοιάζουν απαρχαιωμένες. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και το ότι τα Bitcoin δεν φτάνουν για όλους (https://twitter.com/DigitalAssets/status/1223306849275076608)!

Για όσους δεν γνωρίζουν ποια είναι η Fidelity, πρόκειται για έναν επενδυτικό γίγαντα, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Απασχολεί πάνω από 50.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί 30.000.000 πελάτες. Υπό την εποπτεία της βρίσκονται 7,8 τρισ. (7.800 δισεκατομμύρια) δολάρια, κυρίως μέσα από ένα μπουκέτο αμοιβαίων κεφαλαίων.

Όταν η κουβέντα στρέφεται στο Bitcoin, υπάρχουν γενικά δύο συνθήκες που φαίνεται να ισχύουν κάθε φορά. Όλοι πάντα αισθάνονται ότι τώρα είναι αργά να αγοράσουν και όλοι εύχονταν να είχαν αγοράσει περισσότερα. Υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα, αλλά το Βitcoin έχει μια εκπληκτική ικανότητα να εισχωρεί στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Από ό,τι φαίνεται, τα 21 εκατομμύρια, που είναι ο μέγιστος αριθμός νομισμάτων που πρόκειται να υπάρξουν, είναι ελάχιστα, καθώς όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το νούμερο δεν πρόκειται να παραβιαστεί. Η ζήτηση για Bitcoin καθοδηγείται από την αξιοπιστία των νομισματικών ιδιοτήτων του.

Μπορεί να φαίνεται τρελός όποιος πιστεύει ότι το Bitcoin θα είναι το κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα. Η αξία του είναι μόλις 150 δισ. δολάρια, ελάχιστη σε σύγκριση με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που υποστηρίζει χρέη 250 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο χρυσός από μόνος του αξίζει 8 τρισεκατομμύρια δολάρια (50 φορές το μέγεθος του Βitcoin). Ποιες είναι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο; Η ιδέα ακούγεται γελοία ή, τουλάχιστον, ότι είναι πολύ χαμηλή σαν πιθανότητα.

Ενώ ο αριθμός των ατόμων με τα οποία ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει κοινωνικές σχέσεις είναι εγγενώς περιορισμένη, τα ίδια όρια δεν ισχύουν για τα νομισματικά δίκτυα. Ένα νομισματικό δίκτυο επιτρέπει εκατομμύρια (αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια) ανθρώπων που είναι άγνωστοι μεταξύ τους να προσθέσουν αξία στο δίκτυο, με σχετικά λίγες άμεσες συνδέσεις. Όταν η υιοθέτηση ενός νομισματικού δικτύου αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους (10x), οι πιθανές δικτυακές συνδέσεις αυξάνονται κατά δύο τάξεις μεγέθους (100x).

Με την πάροδο του χρόνου, η αξία του Bitcoin θα συνεχίζει να αυξάνεται. Διαθέτει μια βέλτιστη νομισματική πολιτική και η πολιτική αυτή εφαρμόζεται πιστά σε αποκεντρωμένη βάση. Το στοιχείο της εμπιστοσύνης έχει πάψει να αμφισβητείται, καθώς αποδεικνύεται ως η πιο σπάνια μορφή χρημάτων που υπήρξε ποτέ. Η πεπερασμένη ποσότητα είναι αυτό που το διαφοροποιεί από όλες τις άλλες μορφές χρήματος.

Η σπανιότητα είναι η μια πλευρά της εξίσωσης. Η άλλη κρίσιμη πτυχή αφορά τη ζήτηση. Το Bitcoin καθίσταται όλο και πιο σπάνιο, ως αποτέλεσμα της αμφίδρομης λειτουργίας της αυξανόμενης ζήτησης και μιας τελείως ανελαστικής προσφοράς. Η σπανιότητα δημιουργεί ζήτηση, ενώ ταυτόχρονα η αυξανόμενη ζήτηση δημιουργεί μεγαλύτερη έλλειψη. Ακούγεται κυκλικό, γιατί είναι. Εάν για τα 21 εκατομμύρια νομίσματα υπήρχε μόνο ένα άτομο που ενδιαφερόταν, δεν θα υπήρχε τίποτα σπάνιο ή χρήσιμο.

Ωστόσο αν 100 εκατομμύρια άνθρωποι θελήσουν να αποκτήσουν Bitcoin, τα 21 εκατομμύρια αρχίζουν να γίνονται σπάνια. Αν το δίκτυο φτάσει το ένα δισεκατομμύριο χρήστες, τα 21 εκατομμύρια θα γίνουν εξαιρετικά σπάνια. Επιπλέον το Bitcoin θα αποτελέσει μια μεγαλύτερη χρησιμότητα, επειδή θα διαθέτει πλέον και σταθερότητα.

Το Bitcoin συνδυάζει τη σπανιότητα με την ικανότητα να υποδιαιρεί κάθε μονάδα σε 8 δεκαδικά ψηφία. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να μεταφέρεις οποιαδήποτε ποσότητα αξίας, όσο μεγάλη ή μικρή και να είναι. Η σπανιότητα από μόνη της δεν είναι αναγκαστικά πολύτιμη. Ούτε είναι η ιδιότητα της διαιρετότητας. Είναι ο συνδυασμός τους που τα καθιστά πολύτιμα.

Το Bitcoin περιγράφεται συχνά ως ψηφιακός χρυσός, αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελεί δίκαιο χαρακτηρισμό. Το Bitcoin συνδυάζει την ισχύ του φυσικού χρυσού, με τις δυνατότητες του ψηφιακού δολαρίου. Ο χρυσός είναι σπάνιος, αλλά είναι δύσκολο να διαιρεθεί και να μεταφερθεί, ενώ το δολάριο είναι εύκολο να μεταφερθεί αλλά όχι σπάνιο. Το βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το Βitcoin μπορεί να μεταφερθεί άμεσα μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας χωρίς την ανάγκη για κάποιο τρίτο μέρος ως ενδιάμεσο, όπως τα τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό διαφέρει θεμελιωδώς από τις ψηφιακές πληρωμές σε συστήματα fiat, τα οποία εξαρτώνται από αξιόπιστους μεσάζοντες.

Η αγορά σήμερα 

Σκαλί σκαλί ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin σε υψηλότερα σημεία. Όπως βλέπουμε από τις πράσινες οριζόντιες γραμμές, πρόκειται για την 4η αντίσταση που έσπασε και μετάτρεψε σε στήριξη. Αν όλα αυτά δεν θεωρούνται ενδείξεις ανοδικής τάσης, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να περιμένει να δει κανείς για να πειστεί. Βέβαια, Bitcoin είναι αυτό, όλο και κάποια έκπληξη μπορεί να μας επιφυλάσσει. Όμως είναι φανερό πως υπάρχει θεαματική μεταστροφή στη διάθεση της αγοράς, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ