Xρυσός ή bitcoin - Η μεγάλη μάχη για την σωστότερη επένδυση

Πως κινείται η αγορά.

Τον Μάρτιο ο χρυσός σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 7 ετών, για δύο λόγους: Αφενός, από τις πρωτοφανείς σε έκταση νομισματικές δράσεις από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες και αφετέρου, πολλά ορυχεία σε όλο τον κόσμο είναι πλέον κλειστά, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνεπώς έχουμε ένα συνδυασμό αυξημένης ζήτησης και μείωσης στην προσφορά.

Ο χρυσός αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές επιλογές, ειδικά το τελευταίο διάστημα. Οι ενδιαφερόμενοι όμως αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθειά του. Ένα ζήτημα είναι πως συνήθως το αγοράζουν με «καπέλο». Η διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης παραπέμπει στο φαράγγι του Βίκου.

Επίσης κινδυνεύεις να πέσεις θύμα απάτης. (Εδώ έχουμε κάποιες οδηγίες να προφυλαχθείς από κάλπικες χρυσές λίρες). Κατόπιν υπάρχει το ζήτημα της φύλαξης και της ασφάλειας.

Ο βασικός προβληματισμός, όσον αφορά τον χρυσό, είναι πως οι ποσότητες που διακινούνται, είτε ψηφιακά είτε με χάρτινα πιστοποιητικά κατοχής, είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την πραγματική φυσική ποσότητα. Αν δεν το κατέχεις, είναι σαν να μην το έχεις, υποστηρίζουν πολλοί.

Αν αποφασίσουν αρκετοί να αποκτήσουν σε φυσική μορφή τις ποσότητες χρυσού που διαθέτουν στα χαρτιά, θα δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα κάλυψης της ζήτησης. Είτε κάποιοι θα μείνουν με τον μουντζούρη στο χέρι, είτε η τιμή του θα εκτοξευτεί σε επίπεδα που μέχρι σήμερα μοιάζουν αδιανόητα. Ίσως βέβαια και τα δύο ταυτόχρονα.

Δεν είναι τυχαίο που μια ουγκιά χρυσού πωλείται στη Νέα Υόρκη πιο ακριβά από ό,τι στο Λονδίνο. Η διαφορά τιμών θεωρείται ως μέτρο του κόστους για τη μετατροπή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) χρυσού, σε φυσική μορφή. Τράπεζες, όπως η J.P. Morgan, διαθέτουν αυτό το διάστημα περισσότερο χρυσό στα καταστήματά τους, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις για παράδοσή του.

Τα ορυχεία που βρίσκονται κλειστά είναι ένας επιπλέον λόγος που υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με το Bloomberg, τρία μεγάλα εργοστάσια στο ελβετικό καντόνι Ticino (ο μεγαλύτερος διανομέας χρυσού της Ευρώπης) έλαβαν ειδική άδεια από τις αρχές για να λειτουργούν τα εργοστάσιά τους σε περιορισμένο ρυθμό, καθώς είχαν κλείσει για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Η αγορά των crypto 

Οι υποστηρικτές του χρυσού και του bitcoin έχουν περισσότερα κοινά από όσα θα περίμενε κανείς. Χρυσός και bitcoin μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές. Η σπανιότητα, ο παγκόσμιος χαρακτήρας τους και η ανεξαρτησία τους από τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, είναι αυτά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα νομίσματα. Κι αυτό γιατί ο χρυσός, όπως και το bitcoin είναι χρήμα. Έχουν εγγενή αξία. Κόστος για να φτιαχτούν. Όλα τα άλλα νομισματικά μέσα είναι πίστωση.

Όμως ζούμε σε ψηφιακή εποχή,  τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση των bit, όχι της φυσικής υπόστασης. Στον ψηφιακό κόσμο ζούμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, η ψηφιακή αποθήκευση αξίας αποκτά όλο και περισσότερο νόημα.

Υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του bitcoin, όπως η επαλήθευση, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να παραχαραχθεί, αλλά το σημαντικότερο αφορά την ευκολία μεταφοράς και φύλαξης. Ο χρυσός έχει φυσική υπόσταση, δεν μπορεί να σταλεί από το κινητό, σαν να στέλνεις e-mail. Το bitcoin μπορεί. Μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς φυσικούς ή νομικούς περιορισμούς. 

Με τα κρυπτονομίσματα δεν χρειάζεται να κουβαλά κάποιος τίποτα απολύτως. Αρκεί να θυμάται τον προσωπικό κωδικό πρόσβασης σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι όπου περιέχει τα χρήματά του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν έχει τη δυνατότητα κράτος ή τράπεζα να μου κατασχέσει την περιουσία. Ο χρυσός υπερτερεί σε ιστορία ή αν θέλετε σε λάμψη, αλλά μειονεκτεί σε ευκολία. Μπορείς εύκολα και ανέξοδα να κατέχει πραγματικά bitcoin, όχι απλό πιστοποιητικό κατοχής, δηλαδή να εμπιστεύεται τη φερεγγυότητα κάποιου τρίτου. 

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ