Το bitcoin πιο σταθερό νόμισμα κατά την κρίση του κορωνοϊού;

Το bitcoin μεταφέρεται με την ίδια ευκολία και ασφάλεια που στέλνεις ένα e-mail.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αυξήθηκαν οι καταθέσεις; Σύμφωνα με τον ειδικό επί των κρυπτονομισμάτων της ιστοσελίδας euro2day.gr Βασίλη Παζόπουλο, η απάντηση είναι επειδή επιθυμούμε να αντισταθμίσουμε την αβεβαιότητα του μέλλοντος. 

Ειδικά σε περιπτώσεις κρίσεων, δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει απρόσκοπτα η ροή των χρημάτων από τις πηγές των εισοδημάτων μας. Ανησυχούμε μήπως μείνουμε άνεργοι ή δεν πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά. 

Κρατάμε μετρητά, για να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες. Να εκμεταλλευτούμε την αβεβαιότητα.

“Όποιος και να είναι ο λόγος, θέλουμε να κατέχουμε το περιουσιακό στοιχείο που είναι όσο πιο σταθερό γίνεται. Για να εξετάσουμε λοιπόν το bitcoin από τη σκοπιά της αβεβαιότητας”, αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο: 

α) Διαθεσιμότητα: Η ικανότητα να λάβεις και στείλεις ανενόχλητος χρήματα. Σε αυτό το σημείο, κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει όσον αφορά την ανωτερότητα του bitcoin, εξαιτίας της ικανότητάς του να είναι άτρωτο σε κάθε μορφή λογοκρισίας. Έμβασμα μέσω του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος δεν μπορείς να στείλεις παντού. Υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις σε όλες τις χώρες. Σε κάποιες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αυστηροί. Χωρίς να αναφέρουμε την περίπτωση να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή capital controls. Αν θέλεις να παρακάμψεις την ηλεκτρονική μεταφορά των χρημάτων, να μεταφέρεις εκτός συνόρων χρυσό στη φυσική του μορφή ή χαρτονομίσματα, είναι πρακτικά δύσκολο έως αδύνατο.

Το bitcoin μεταφέρεται με την ίδια ευκολία και ασφάλεια που στέλνεις ένα e-mail. Τόσο απλά. Το bitcoin μπορείς να το στείλεις οπουδήποτε, όποτε θέλεις, όσο μεγάλο ή μικρό ποσό επιθυμείς, χωρίς να δώσεις λογαριασμό. Πόσο μάλλον να ζητήσεις άδεια.

Ωστόσο, όπως διερωτάται ο κος Παζόπουλος, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εξορύκτης να αρνηθεί να καταχωρήσει μια συναλλαγή; 

“Υπάρχει, αλλά εδώ αναδεικνύεται το μεγαλείο της αρχιτεκτονικής του bitcoin. Αν αποκλείσει μια συναλλαγή, χάνει τα έσοδα που θα είχε αν την είχε συμπεριλάβει. Επιπλέον δεν θα μπορέσει τελικά να την εμποδίσει. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί όπως και να έχει. Απλά την αμοιβή θα τη λάβει ο επόμενος ανταγωνιστής miner. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι πλέον τόσο μεγάλος, που καθίσταται πρακτικά αδύνατο να συνασπιστούν και να βλάψουν το δίκτυο”, αναφέρει. 

β) Ο κίνδυνος της κατάσχεσης: Ο τραπεζικός σας λογαριασμός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κατασχεθεί ή να παγώσει. Είτε από απόφαση του ίδιου του τραπεζικού ιδρύματος, είτε κατόπιν εντολών της κυβέρνησης. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να ανακαλύψουμε κάποιο παράδειγμα. Συνέβη στην Κύπρο το 2013. Κάποιοι κοιμήθηκαν με 500.000 στον τραπεζικό τους λογαριασμό και ξύπνησαν με 100.000 ευρώ.

“Τα bitcoin μπορούν να κλαπούν ή να κατασχεθούν; Το FBI κατάσχεσε τα bitcoin που βρήκε στο Silk Road το 2011. Πράγματι, όμως, για να την «πατήσει» ο κάτοχός τους θα πρέπει να κάνει απανωτά λάθη ή να φανεί εξαιρετικά αφελής. Στο Silk Road είχαν αφήσει το laptop ανοικτό! Αν τα είχαν αποθηκεύσει σε ένα φλασάκι που προστατεύεται με κρυπτογράφηση, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Είναι γεγονός πως πάντα κάτι μπορεί να συμβεί. Ίσως στο μέλλον οι αρχές γίνουν πιο «έξυπνες» από τους διωκόμενους. Όχι αναγκαστικά εγκληματίες. Το ότι ένα αυταρχικό καθεστώς μπορεί να σε θεωρήσει αντικαθεστωτικό, δεν σημαίνει πως έγινες «κακός». Ωστόσο, όταν σε κυνηγάει ένας καρχαρίας, δεν χρειάζεται να είσαι αναγκαστικά πιο γρήγορος από αυτόν. Αρκεί να κολυμπάς ταχύτερα από τον δίπλα σου. Υπό αυτή την άποψη, το bitcoin είναι το πιο σίγουρο από όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία” τονίζει στο άρθρο του. 

γ) Νομισματική πολιτική: Υπάρχει μεγαλύτερη αβεβαιότητα από το να ξέρεις πως το νόμισμά σου δεν διαθέτει σπανιότητα; Ότι ανά πάσα στιγμή, με πολιτική απόφαση -ακόμα και αν πηγάζει από τις πιο αγαθές προθέσεις, που δεν αποτελεί πάντα προαπαιτούμενο-, μπορούν να «εκτυπωθούν» άπειρα χρήματα;

“Οι ίδιοι οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών και οι υπουργοί Οικονομικών το δηλώνουν ανοικτά. «Δεν υπάρχει όριο στο πόσα μπορούμε να δημιουργήσουμε», δήλωσε ο διοικητής της FED πρόσφατα. Και αναφερόταν στο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη. Από την πιο δυνατή οικονομία του κόσμου. Πού να εξετάσουμε τι γίνεται σε πιο αδύναμα οικονομικά χώρες”, εξηγεί και διερωτάται:

“Υπάρχει κανείς νουνεχής που δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να πατήσει ένα κουμπί και να τυπώσει απεριόριστη ποσότητα χρήματος; Νέα χρήματα μπαίνουν συνεχώς στην κυκλοφορία, χωρίς να αντιστοιχούν σε παραγωγή πλούτου. Γνωρίζουμε από την ιστορία πως ο πειρασμός να τυπωθούν όσο περισσότερα χρήματα γίνεται αποδείχτηκε ακατανίκητος. Είναι απλά θέμα χρόνου. Είτε γίνεται με πειθαρχημένο τρόπο, αποσκοπώντας σε πληθωρισμό περίπου 2%, είτε αφορά απίστευτα ποσά όπως βλέπουμε τώρα, οι άνθρωποι νομοτελειακά θα υποστούν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων τους να εξατμίζεται. Δεν υπάρχει όριο. Υπάρχει απλά μια πολιτική απόφαση, η οποία μπορεί να πηγάζει από λανθασμένες ή σωστές εκτιμήσεις. Από ανιδιοτέλεια ή για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων”.

Οι περισσότεροι κατηγορούν το bitcoin ότι επειδή έχει μεγάλη μεταβλητότητα, δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως αποθήκευση αξίας. Το ευρώ, το δολάριο και τα υπόλοιπα κρατικά νομίσματα είναι σχετικά σταθερά στην αξία τους, επειδή είναι κεντρικά ελεγχόμενα. Γιατί είναι καλό να μην έχει προστασία; Επειδή οι προστάτες έχουν απαιτήσεις. Το τίμημα που πληρώνεις μεταφράζεται σε λιγότερη ελευθερία, περισσότερη εξάρτηση από συγκεκριμένα συμφέροντα, εσκεμμένη υποτίμηση.

“Το bitcoin αποτελεί το αντίδοτο στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Δεν χρειάζεται να εμπιστευτείς καμία κυβέρνηση, καμία τράπεζα. Έχει αυστηρό όριο τα 21 εκατομμύρια νομίσματα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε το παραστατικό χρήμα των κρατών και το οποίο είναι ουσιαστικά σε άπειρη ποσότητα. Μέσα σε μία ημέρα μπορεί να διπλασιαστεί. Και μετά να ξαναδιπλασιαστεί”, τονίζει. 

Καταλήγοντας, ο Βασίλης Παζόπουλος συμπεραίνει ότι τα κοχύλια δεν έχασαν την αξία τους ως μέσο συναλλαγής επειδή κάποια στιγμή βρέθηκαν περισσότερα. 

“Δεν χρειάστηκε. Την έχασαν μόλις φτιάχτηκε ένα μεγαλύτερο πλεούμενο. Αρκούσε να γνωρίζουν οι κάτοχοί τους πως υπάρχει η δυνατότητα να πάνε σε περισσότερες, πιο μακρινές παραλίες. Συνεπώς εκτοξευόταν η πιθανότητα να βρεθεί άπειρη ποσότητα κοχυλιών”, αναφέρει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ