$3 τρισεκατομμύρια στα κρυπτονομίσματα - Απαντώντας τα βασικά ερωτήματα

Φούσκα ή όχι τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς με επενδυτές και μη να αναζητούν τρόπους να κατανοήσουν ή να επωφεληθούν από την νέα αγορά.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

13 χρόνια μετά την γέννηση του Bitcoin έχουν δημιουργηθεί πέραν των 10.000 νέων κρυπτονομισμάτων με την αξία τους να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Φούσκα ή όχι τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν το ενδιαφέρον της αγοράς με επενδυτές και μη να αναζητούν τρόπους να κατανοήσουν ή να επωφεληθούν από την νέα αγορά.

Ο Ανδρέας Βλάχος Στρατηγικός Αναλυτής Τεχνολογίας Blockchain απαντά στο Economy Today βασικά ερωτήματα, τα οποία μπορεί να φαίνονται αφελή για όσους έχουν εντρυφήσει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αλλά σαφέστατα για την πλειοψηφία των πολιτών παραμένουν αναπάντητα.

Πώς ορίζεται η τιμή ενός κρυπτονομίσματος;

Η τιμή ενός κρυπτονομίσματος ορίζεται βάσει της προσφοράς και της ζήτησης των χρηστών για το κάθε κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον καθορισμό της τιμής στα αποκεντρωμένα κέντρα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και στα κεντροποιημένα κέντρα ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων στην ουσία όμως οι συνήθεις νόμοι της αγοράς καθορίζουν την τιμή.

Τι είναι το Market Capitalization (κεφαλαιοποίηση αγοράς)

Στην ουσία η κεφαλαιοποίηση αγοράς είναι το γινόμενο του κάθε κρυπτονομίσματος με τον αριθμό των αντίστοιχων κρυπτονομισμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση αγοράς του Bitcoin ορίζεται με το γινόμενο των περίπου 18.5 εκατομμυρίων Bitcoins που έχουν παραχθεί και κυκλοφορούν στην αγορά επί την παρούσα τιμή τους.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή των κρυπτονομισμάτων

«Όσο εύκολα μπορείς να κερδίσεις μπορείς ακόμα πιο εύκολα να χάσεις»

Ερωτηθείς για το γιατί υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων ο Ανδρέας Βλάχος εξήγησε ότι οι τιμές των κρυπτονομισμάτων μεταβάλλονται πολύ πιο εύκολα από τα παραδοσιακά νομίσματα, γιατί η αγορά μπορεί να χειραγωγηθεί πολύ πιο εύκολα, αφού οι κατόχοι της «μεγάλης πίτας» των κρυπτονομισμάτων μπορούν να χειραγωγήσουν τις τιμές ενός κρυπτονομίσματος.

Ωστόσο, πολύ πιο δύσκολα μπορούν να χειραγωγηθούν οι τιμές του Bitcoin το οποίο έχει μεγάλη κεφαλαιοποίηση αγοράς παρά ενός κρυπτονομίσματος με μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Τόνισε, ως εκ τούτου, ότι πρόκειται για επενδύσεις υψηλού κινδύνου και με τον ίδιο τρόπο που μπορεί κάποιος να βγάλει πολλά λεφτά μπορεί και να τα χάσει όλα από τα κρυπτονομίσματα.

Ποια γεγονότα επηρεάζουν την ζήτηση και την προσφορά στα κρυπτονομίσματα

Ένα γεγονός που συμβαίνει συχνά είναι οι απόπειρες χειραγώγησης της αγοράς, όπου κάποιος που κατέχει πολλά κρυπτονομίσματα, για παράδειγμα ένα 5% της συνολικής προσφοράς ενός κρυπτονομίσματος, θα αποπειραθεί να σπείρει τον πανικό στην αγορά, πουλώντας κρυπτονομίσματα για να ρίξει την τιμή και να τα αγοράσει αργότερα σε χαμηλότερη τιμή.

Ωστόσο, τα βασικά γεγονότα τα οποία μεταβάλλουν τις τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι οι εξελίξεις στο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Δηλαδή αν χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί ανακοινώσουν ότι δέχονται πληρωμές ή ανακοινώσουν ότι θα χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα ή περάσει μια νομοθεσία από κράτη η οποία είναι φιλική προς τα κρυπτονομίσματα πιθανότατα αυτό να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων.

Μπορεί αυτό να ισχύσει και για το αντίθετο, σημείωσε ο Ανδρέας Βλάχος, θέτοντας ως παράδειγμα ότι αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει κάτι αρνητικό για τα κρυπτονομίσματα αυτό θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής των κρυπτονισμάτων.

Γιατί να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα κρυπτονόμισμα αντί ευρώ;

Οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, όπως για παράδειγμα το Blockchain, έχουν πολλαπλά οφέλη για τις καθημερινές συναλλαγές των ανθρώπων ανέφερε ο Ανδρέας Βλάχος.

Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κρυπτονόμισμα, όπως το Bitcoin, για τις συναλλαγές του αντί ευρώ ή δολαρίου επειδή αποκλείονται οι μεσάζοντες στις συναλλαγές καθιστώντας το πιο γρήγορο και πιο φτηνό.

Επίσης, ενώ οι τράπεζες λειτουργούν 5 μέρες την βδομάδα για κάποιες ώρες, το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και καθημερινά.

Οι τεχνολογίες blockchain παρέχουν πλήρη διαφάνεια κάτι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αφού ανά πάσα στιγμή μπορούν να εντοπιστούν όλες οι συναλλαγές και οι «κεφαλαιακές διαδρομές».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι κανείς δεν μπορεί να κουρέψει τα λεφτά που έχει κάποιος σε κρυπτονομίσματα όπως μπορεί να συμβεί με τα παραδοσιακά συναλλάγματα.

Διαβάστε περισσότερα για τις κατηγορίες των κρυπτονομισμάτων του Ανδρέα Βλάχου στο Περιοδικό Economy Today που κυκλοφορεί σήμερα με την εφημερίδα Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ