Σημαντικότερη πρόκληση η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση

Το 2022 έρχεται με μια υπόσχεση σταθεροποίησης και εντονότερης επιστροφής στην κανονικότητα.

της Χριστιάνας Διογένους *

Το 2021 αποτέλεσε μια χρονιά με έντονο ενδιαφέρον και αρκετές προκλήσεις για την αγορά του αυτοκινήτου τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια. Τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν την εικόνα της αυτοκίνησης τη χρονιά που μας πέρασε: η πανδημία, η κρίση ημιαγωγών και φυσικά η ηλεκτροκίνηση.

Αναφορικά με την πανδημία, κατά τη διάρκεια του 2021 είδαμε τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και αυτό από μόνο του αποτέλεσε ένα θετικό σημάδι. Η αγορά αναθάρρησε και σταδιακά επέστρεψε σε κανονικούς ρυθμούς, με τους καταναλωτές να επιδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, κάτι που αποτυπώνεται και στις εγγραφές (Ιανουάριος-Ιούνιος), που παρουσίασαν αύξηση 14,26% (private market) σε σύγκριση με το 2020.

Στο δεύτερο όμως εξάμηνο του 2021, η αγορά του αυτοκινήτου άρχισε να νιώθει έντονα τις συνέπειες από το πρώτο καθολικό lockdown. Η έλλειψη ημιαγωγών και πρώτων υλών, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που εμφάνισαν τόσο η εφοδιαστική αλυσίδα όσο και οι μεταφορές, οδήγησαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε αναπροσαρμογές στις γραμμές παραγωγής, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση των παραδόσεων, με άμεση συνέπεια τη μείωση των πωλήσεων. Έτσι, παρατηρήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο μια σημαντική επιβράδυνση της αυξητικής τάσης που έδειχνε η αγορά στο ξεκίνημα της χρονιάς. Παρά τις όποιες δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, η Unicars, έχοντας ξεκάθαρο πλάνο και σταθερή επικοινωνία, κατόρθωσε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της για το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με το 2020 κατά 10%, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή της πορεία και συνεχίζοντας να χτίζει σχέσεις ειλικρίνειας και σεβασμού με τους πελάτες της.

 

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Ο τρίτος εξίσου σημαντικός παράγοντας που διαμόρφωσε την εικόνα της αγοράς ήταν η ηλεκτροκίνηση. Η αυτοκίνηση διέρχεται ένα κομβικό μεταβατικό στάδιο εν μέσω πανδημίας, με ραγδαίες τεχνολογικές και προϊοντικές εξελίξεις. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Με την κυκλοφορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιτυγχάνεται η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και άρα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα σταδιακά μηδενίζεται. Και όχι μόνο. Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση και της ηχορύπανσης. Έτσι, διαμορφώνονται ακόμα καλύτερες και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, προστατεύοντας το οικοσύστημα. Παράλληλα, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς προωθεί τη δημιουργία και χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές και όχι μόνο.

Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για όλη την ανθρωπότητα και οφείλουμε όλοι να προσθέσουμε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια!

 

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΑΝΟ

Με αφορμή τα παραπάνω, αξίζει να γίνει μια αναφορά στις ενέργειες που κάναμε ως εταιρεία αυτή τη χρονιά και που αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη και μακροχρόνια βιωσιμότητα της Unicars. Ενέργειες που αποδεικνύουν πως η Unicars παραμένει σταθερά πρωτοπόρος στον χώρο της αυτοκίνησης στην Κύπρο. Έτσι, σε ένα εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον με πολλές προκλήσεις, η Unicars διαμόρφωσε και υλοποιεί ένα στρατηγικό πλάνο που περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες τόσο για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας όσο και για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και σε εναλλακτικές υπηρεσίες. Ως εταιρεία επενδύσαμε στην ψηφιοποίηση των εσωτερικών λειτουργιών μας, ώστε αφενός να εξελίξουμε και να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας και αφετέρου να γίνουμε ακόμα πιο λειτουργικοί και αποτελεσματικοί, πάντα προς όφελος του πελάτη. Παράλληλα, διαμορφώσαμε το μεγαλύτερο After Sales Hub στη Λευκωσία, παρέχοντας εξατομικευμένες, προσωποποιημένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πελάτες μας. Συνεχίσαμε με την έναρξη λειτουργίας του μοναδικού Sales Hub στη Λευκωσία, σε έναν εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζονται τα τελευταία μοντέλα των Volkswagen, Audi, SEAT και Skoda. Και όχι μόνο. Στο νέο Unicars Sales Hub, παρουσιάζεται για πρώτη φορά και η νέα, αυτόνομη μάρκα CUPRA, μια μάρκα με ξεχωριστή δυναμική και ισχυρή προσωπικότητα που αναμένεται να κάνει τη διαφορά με τα μοντέλα που θα λανσάρει.

Επιπροσθέτως, ως εταιρεία επενδύουμε διαρκώς στο προσωπικό μας, που θεωρούμε πως είναι το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο, και στην εταιρική κουλτούρα, επιδιώκοντας να διαμορφώνουμε ένα δημιουργικό περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει τη συμμετοχή, την πρωτοβουλία και την ανάπτυξη. Αρκετά νωρίς και προβλέποντας τις εξελίξεις αναφορικά με τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και στις ψηφιακές τεχνολογίες, φροντίσαμε να εκπαιδεύσουμε κατάλληλα το προσωπικό μας, ώστε να είναι καταρτισμένο και επαρκώς ενημερωμένο για τη νέα εποχή που ήδη βρίσκεται εδώ. Επίσης, είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η διάκριση που απέσπασε η Unicars ως Best Workplace 2021, μια διάκριση που ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο αλλά αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών μας για τη δημιουργία ενός υγιούς και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος. Και φυσικά να σημειώσω πως αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει, αλλά θα έχει συνέχεια!

Τέλος, αξίζει να αναφέρω, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι ψηφιακές υπηρεσίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αποτελούν το μέλλον, πως αναβαθμίζουμε το Virtual Showroom, που πρώτοι λανσάραμε στην Κύπρο, με σκοπό να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας άλλο ένα σημείο επαφής, που θα τους παρέχει την ευκαιρία να διαμορφώσουν το αυτοκίνητό τους από την άνεση του προσωπικού τους χώρου και εν συνεχεία να το παραγγείλουν διαδικτυακά!

Όλες οι παραπάνω δράσεις αντανακλούν τον τρόπο λειτουργίας μιας διαρκώς αναπτυσσόμενης εταιρείας, που ανταποκρίνεται άμεσα και αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες του κοινού. Ταυτοχρόνως, επιβεβαιώνουμε το DNA μας πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά στην κυπριακή αγορά της αυτοκίνησης.

Και αισίως φτάσαμε στο 2022! Μια χρονιά που επίσης έχει πολλές προκλήσεις, με σημαντικότερες την επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, την περαιτέρω ψηφιοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών, τη διαχείριση των χρόνων παραδόσεων των αυτοκινήτων στους πελάτες και τέλος την αντιμετώπιση της δυσκολίας εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.

Το 2022, η ηλεκτροκίνηση αναμένεται να κάνει ακόμα πιο έντονη την παρουσία της. Τα εργοστάσια προγραμματίζουν να παρουσιάσουν περισσότερα καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ όλες οι χώρες, όσες δεν το έχουν ήδη πράξει, θα θέσουν σε ισχύ σχέδια στήριξης της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε η μετάβαση να επιτευχθεί συντομότερα και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να μειωθεί. Στην Κύπρο είναι ήδη γνωστό ότι το κράτος εφαρμόζει ένα αρκετά ελκυστικό σχέδιο που θα τονώσει την αγορά και θα στηρίξει την ηλεκτροκίνηση. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό! Χρειάζεται να βελτιωθούν οι υποδομές και να δοθούν συμπληρωματικά κίνητρα στους κατόχους, ώστε η ηλεκτροκίνηση να γίνει σκοπός! Και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε ως εταιρεία! Η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι σημαντική και θα συμβάλει καθοριστικά σε αυτή τη μετάβαση. Κάποιες ενέργειες που έχουμε κάνει, αλλά και που προγραμματίζουμε να κάνουμε, βάσει του στρατηγικού μας πλάνου για προώθηση της ηλεκτροκίνησης, είναι η διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού μας ώστε να είναι έτοιμο να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα που φέρνει η ηλεκτροκίνηση, η αναβάθμιση όλων των εκθεσιακών μας χώρων στα πρότυπα των προδιαγραφών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ορίζουν οι μάρκες που εκπροσωπούμε, η εξειδίκευση όλων των συνεργείων μας όπου εξυπηρετούνται συμβατικά αλλά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα για όλες τις υπηρεσίες after-sales, η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Battery Repair Center της Κύπρου και η δημιουργία ενός δικτύου φορτιστών που θα τοποθετήσουμε σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την Κύπρο παρέχοντας τη δυνατότητα φόρτισης σε πελάτες μας και μη. Επίσης, μέρος αυτής της έμπρακτης απόδειξης του ενδιαφέροντός μας για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στη χώρα είναι και το πλάνο για την εξειδικευμένη και εις βάθος εκπαίδευση οργανισμών και υπηρεσιών, ένα πλάνο το οποίο ξεκίνησε ήδη με εκπαιδεύσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου για διαχείριση ατυχημάτων με εμπλοκή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Αναφορικά με τις παραδόσεις αυτοκινήτων, τα πρώτα μηνύματα από τα εργοστάσια είναι πιο αισιόδοξα, με το φαινόμενο να υποχωρεί σταδιακά από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα βελτιωθούν οι χρόνοι παραδόσεων και θα αποκατασταθεί σιγά-σιγά η στρέβλωση που παρατηρήθηκε στην αγορά του αυτοκινήτου.

Τέλος, μια άλλη πρόκληση που θα κληθούν να διαχειριστούν οι εταιρείες είναι η αδυναμία εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. Ένας τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι η επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού αλλά και στην επανεκπαίδευση σε νέες δεξιότητες και τεχνολογίες. Φυσικά και η συνεχής επένδυση στην εταιρική κουλτούρα, ώστε η εταιρεία να ελκύει και να διατηρεί τα κατάλληλα άτομα, παρέχοντας ένα περιβάλλον που προωθεί την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την εξειδίκευση.

Το 2022 έρχεται με μια υπόσχεση σταθεροποίησης και εντονότερης επιστροφής στην κανονικότητα. Το δεύτερο εξάμηνο ευελπιστούμε ότι θα φέρει και περισσότερη ανάπτυξη. Στη Unicars παραμένουμε προσηλωμένοι στο στρατηγικό μας πλάνο και συνεχίζουμε δυναμικά την πορεία μας στο ηλεκτροκίνητο, πλέον, ψηφιακό και βιώσιμο μέλλον!

 

*CEO Unicars

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ