Ομιχλώδες σκηνικό για παράταση της αναστολής δόσεων

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα δάνεια θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα μετά την άρση του μέτρου.

Του Νέστορα Βασιλείου

Στο προσκήνιο εκ νέου βρίσκεται το ζήτημα της αναστολής δόσεων δανείων καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν για τυχόν παράταση του μέτρου.

Η 30η Σεπτεμβρίου είναι η τελική ημερομηνία για να κοινοποιηθεί στην Φρανκφούρτη και δη στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών η απόφαση των κυπριακών τραπεζών για την παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων δανείων μετά το τέλος του Δεκέμβρη.

Στο χρονικό διάστημα που απομένει θα πρέπει να προηγηθούν:

- Λήψη απόφασης από τις τράπεζες.

- Διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

- Κοινοποίηση της απόφασης στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τράπεζών (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου)

- Η πρόταση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και συλλογική.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσει μια τράπεζα ότι θα δώσει παράταση σε εταιρείες πελάτες της και μια άλλη τράπεζα σε πελάτες της με στεγαστικά δάνεια.

 Η απόφαση που θα ληφθεί και θα αποτυπωθεί σε συγκεκριμένη πρόταση προς τις εποπτικές Αρχές θα είναι μια και θα αφορά όλες τις τράπεζες.

Το ζήτημα φυσιολογικά άρχισε να απασχολεί τις τράπεζες.

Το σκηνικό, παρά ταύτα, είναι ομιχλώδες και ουδείς μπορεί να προκαταλάβει για την ώρα εάν θα υπάρξει παράταση και πολύ περισσότερο σε ποιούς τομείς θα δοθεί.

Υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι, που απασχολούν έντονα ακόμη και όσον αφορά στο αίτημα των ξενοδόχων να τους δοθεί περαιτέρω παράταση στην αναστολή δόσεων έως ότου αρχίσουν να έχουν έσοδα. Βεβαίως τα δάνεια των ξενοδόχων έχουν και μια ιδιαιτερότητα.

Τα περισσότερα είναι ρυθμισμένα έτσι ώστε να πληρώνονται δόσεις μαζικά, για παράδειγμα στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε και υπάρχουν έσοδα. 

Στην εξίσωση όμως βρίσκονται και οι εποπτικές Αρχές, οι οποίες φέρονται σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους να έχουν αρχίσει να αγγίζουν το θέμα της αναστολής δόσεων.

Συγκεκριμένα ζητούν εκτιμήσεις για το ποσοστό των δανείων αξίας €11.7 δισ. που τελεί υπό το μέτρο της αναστολής δόσεων και ενδέχεται να καταστεί μη εξυπηρετούμενο μετά την άρση του.

Θέτουν με απλά λόγια το πιο κρίσιμο ερώτημα του πόσα από αυτά τα δάνεια θα γίνουν μη εξυπηρετούμενα.

Αρχίζουν οι εκποιήσεις

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν αρχίσει να τροχοδρομούν εκποιήσεις μετά την αναστολή τους συνεπεία του κορωνοϊού.

Πρόκειται ως επί το πλείστον για πολύ παλαιές υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την επανέναρξη των εκποιήσεων δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι σε δέκα περίπου ημέρες θα βρίσκεται στην Κύπρο κλιμάκιο της τρόϊκας για τον καθιερωμένο έλεγχο της κυπριακής οικονομίας.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ