Εξοργίζει τους τραπεζίτες η ψήφος της Βουλής για εκποιήσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της κίνησής τους.

Του Νέστορα Βασιλείου

Οργή και απογοήτευση κυριαρχούν στις τάξεις των τραπεζιτών μετά την χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να υπερψηφίσει την πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για πάγωμα εκποιήσεων και μικρής επαγγελματικής στέγης.

Τα κόμματα, που στήριξαν την πρόταση, αναγνωρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί σε αναπομπή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ από τους τραπεζικούς κύκλους αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο απόσυρσης της κίνησής τους για αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000 μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Γίνεται αντιληπτό ότι εάν συμβούν και τα δύο τότε θα συνεχιστούν κανονικά όλες οι εκποιήσεις και αυτές που αφορούν πρώτη κατοικία.

Η πρόταση του κόμματος της αριστεράς, που ψηφίστηκε σε Νόμο προνοεί αναστολή εκποιήσεων κύριας κατοικίας έως €350.000 και μικρής επαγγελματικής στέγης με 10 άτομα προσωπικό και κύκλο εργασιών έως €2 εκατ. ετησίως μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021.

Η συμπερίληψη της μικρής επαγγελματικής στέγης ανησυχεί και ενοχλεί έντονα τους τραπεζίτες, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει στους βουλευτές ότι για αυτούς είναι κόκκινη γραμμή, διότι αφορά μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Προκειμένου τα κόμματα να μην συμπεριλάβουν την επαγγελματική στέγη στην αναστολή εκποιήσεων, οι τραπεζίτες προχώρησαν, δια του Συνδέσμου τους, και έλαβαν απόφαση αναστολής εκποιήσεων πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι €350.000 έως το τέλος Μαρτίου, ως ένδειξη καλής θέλησης. Ανάλογη απόφαση είχε λάβει χθες και η ΚΕΔΙΠΕΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ