Διπλασιάστηκαν τα έσοδα των τραπεζών από τα επιτόκια - Ξεπέρασαν τα €860 εκατ.

Καταγράφηκε 100% αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο - Οφείλεται στις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Διπλασιάστηκαν τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα του τραπεζικού συστήματος το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας αύξηση 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωθούμενα από τις απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΚΤΚ για την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος, το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτοξεύτηκε στα €864,6 εκατομμύρια, έναντι €432 εκατ. το πρώτο μισό του 2022. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση οφείλεται στο ότι οι συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ είχαν ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2022.

Για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου του 2023, το καθαρό επιτοκιακό εισόδημα διαμορφώθηκε στα €468,5 εκατ. σε σύγκριση με €396 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του ιδίου έτους.

Με βάση τα στοιχεία, τα συνολικά επιτοκιακά έσοδα για το πρώτο μισό του έτους ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο πλησιάζοντας τα συνολικά έσοδα από τόκους για όλο το 2022 που είχαν διαμορφωθεί στο €1,18 δισ. Σε σύγκριση με το πρώτο μισό του περσινού έτους τα συνολικά επιτοκιακά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 98%.

Αύξηση 92% παρουσίασαν και οι επιτοκιακές δαπάνες του τραπεζικού συστήματος, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα €209,2 εκατ. σε σύγκριση με €109,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι επιτοκιακές δαπάνες το δεύτερο τρίμηνο του 2023 έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας άνοδο 130%.

Η αύξηση των επιτοκιακών δαπανών αντανακλά την συγκρατημένη αύξηση των καταθετικών επιτοκίων και την σημαντική αύξηση στο κόστος των τραπεζών για έκδοση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως τα ομόλογα MREL και τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2).

Στα ίδια περίπου επίπεδα παρέμειναν τα έσοδα από προμήθειες, τα οποία το πρώτο μισό διαμορφώθηκαν στα €178,7 εκατ. έναντι €177 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και η φορολογία η οποία για το πρώτο μισό του έτους ανήλθε στα €76 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 221% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η φορολογία για το πρώτο μισό του έτους ξεπέρασε ήδη την αντίστοιχη για όλο το 2022 που ήταν €64 εκατ.

Το καθαρό κέρδος για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα για το πρώτο μισό του έτους διαμορφώθηκε στα €609 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 1,054% σε σύγκριση με το πρώτο μισό του 2022, κατά το οποίο δεν είχε καταγραφεί επίδραση από τις αυξήσεις των επιτοκίων, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2022.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: «Έπεσε» πριν κτιστεί το πολυτελές κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ