Στοπ στην κεφαλαιοποίηση τόκου επιχειρεί να βάλει ο Κ. Ευσταθίου

Πώς να μην κάνουν τέτοια κέρδη όταν προχωρούν σε κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου, σχολίασε ο κ. Ευσταθίου. Έρχονται εξελίξεις στις τράπεζες ανέφερε ο Κώστας Κυαμίδης

Με την προσδοκία να μειωθεί το τελικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλει ο δανειολήπτης στις τράπεζες κατά την εξόφληση του δανείου του, ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή ώστε να απαγορεύεται η κεφαλαιοποίηση του τόκου.

«Ο ανατοκισμός των τόκων και η κεφαλαιοποίηση αυτών, αυξάνει το συνολικό οφειλόμενο ποσό κατά επικίνδυνο για τον οφειλέτη τρόπο, οδηγώντας τον, στις πλείστες των περιπτώσεων, σε κατάσταση υπερχρέωσης», σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η τακτική του πολλαπλασιασμού των οφειλών επενεργεί αρνητικά στη δυνατότητα του οφειλέτη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και αντίκειται στις βασικές αρχές της καλής πίστης και της μη καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος από πλευράς πιστωτικών ιδρυμάτων, οι οποίες πρέπει να εφαρμόζονται βάσει νομοθεσίας και του σχετικού Κώδικα της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Ευσταθίου σημείωσε ότι μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα επιτρέπεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποιήση τόκου, ενώ στις υπόλοιπες χώρες απαγορεύεται. Με την πρόταση του, σημείωσε, ευελπιστεί αυτό να σταματήσει και στη χώρα μας και να μειωθεί έτσι το τελικό κόστος για τον δανειολήπτη. Μάλιστα, σχολιάζοντας τα κέρδη που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, διερωτήθηκε πώς να μην κάνουν τέτοια κέρδη όταν προχωρούν σε κεφαλαιοποίηση του ανατοκισθέντος τόκου με αποτέλεσμα το δάνεια αντί να μειώνεται στο τέλος της ημέρας να αυξάνεται. «Στην Κύπρο οι τράπεζες προχωρούν σε ανατοκισμό δύο φορές τον χρόνο και το αποτέλεσμα του ανατοκισμού προστίθεται στο κεφάλαιο, υπογραμμίζοντας ότι αποτέλεσμα αυτού είναι οι δανειολήπτες να καταβάλλουν τις δόσεις τους, αλλά το δάνειο τους αντί να μειώνεται να αυξάνεται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση με τις τράπεζες, ο ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος Κώστας Κυαμίδης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι στην Κύπρο δεν έχουμε σωστό τραπεζικό σύστημα, αποκαλώντας μάλιστα τις τράπεζες, τραπεζούες. Αυτά που βλέπουμε σήμερα από τις τράπεζες, είπε δεν είναι άλλο από προσπάθειες επιβίωσης. Το γεγονός ότι ανακοινώνονται λογιστικά κέρδη επειδή επέλεξαν να μην δώσουν καταθετικό τόκο, δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτε, ανέφερε. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Credit Suisse η οποία πριν κλείσει ανακοίνωνε και κέρδη, είχε και κεφάλαιο και ρευστότητα.

Ο κ. Κυαμίδης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε μια σημαντική εξέλιξη στο τραπεζικό σύστημα τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια. Άρχισε η διαδικασία μετατροπής του ευρώ σε central bank digital euro. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις θα φύγουν από τις εμπορικές τράπεζες και θα πάνε στην κεντρική τράπεζα. Επομένως οι τράπεζες που θα επιβιώσουν πρέπει να είναι δυνατές και να μην βασίζονται πάνω στις καταθέσεις για να μπορούν να δανείσουν. Αυτές τις εξελίξεις δεν τις έχουμε φαίνεται συνειδητοποιήσει στην Κύπρο, σημείωσε. Ο κόσμος δεν είναι καλά πληροφορημένος, ανέφερε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακίνητα: Στα €14 εκατ. οι top 10 πωλήσεις Ιανουαρίου - Στη Λεμεσό 1 στις 2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ