Τράπεζα Πειραιώς: Οι μεγάλοι επενδυτές που μπήκαν στο placement

Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έσπευσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της τράπεζας

Η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ από την τράπεζα Πειραιώς, πέρα από τις σημαντικές προσφορές που υπεβλήθηκαν ξεχωρίζει και για το προφίλ των ξένων επενδυτών που έδωσαν το παρόν στην διαδικασία του book building.

Κορυφαία ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έσπευσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή της τράπεζας και να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που αυτή παρουσιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα ξεχωρίζει το νορβηγικό Norges, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου και οι πανίσχυρες τράπεζες Goldman Sachs, Lazard και η Wellington.

Αλλάζει η μετοχική σύνθεση
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μετοχική βάση της Πειραιώς αλλάζει πλέον άρδη. Από το 73% που κατείχαν οι ιδιώτες μέχρι πρότινος, πλέον θα κατέχουν το 100%, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η αναλογία φυσικών και νομικών προσώπων.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, με βάση δηλαδή τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα νομικά πρόσωπα κατείχαν το 67% και τα φυσικά πρόσωπα το 6%, του 73%. Επίσης, η τράπεζα κατείχε άμεσα 3.975.419 Ίδιες Μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 0,32% του μετοχικού κεφαλαίου της.

Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συγκεντρώνει προσφορές περίπου 11 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώνεται στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή τα 4 ευρώ.

Η διάθεση των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς, η οποία οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την διοίκηση της αλλά και τις προοπτικές της τράπεζας.

«Ουρές» επενδυτών
Η συμμετοχή των επενδυτών ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις, δεδομένης της μεγάλης ανόδου της τιμής τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ συμμετείχαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα θεσμικά «σπίτια» όπως Norges, Goldman Sachs, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore,  Vanguard, Fine investment, Millenium κ.α.

Μεταξύ αυτών και τα πλέον συντηρητικά wealth fund όπως το GIC Singapore και Norges. Σημειώνεται ότι το GIC είναι sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια  770 δισ. δολαρίων και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο.

Συμμετείχαν όμως και πολλά hedge funds κυρίως από τις ΗΠΑ τα οποία τοποθετήθηκαν επιθετικά στο placement της Πειραιώς προσβλέποντας σε γρήγορες αποδόσεις.

Η κατανομή
Πρώτοι κερδισμένοι της κατανομής μετοχών Πειραιώς από τη συνδυασμένη διάθεση μετοχών Πειραιώς, ιδιοκτησίας ΤΧΣ ήταν έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Με βάση την κατανομή που αποφάσισε το Δ.Σ. του Ταμείου, στους Έλληνες κατευθύνεται το 20% της συνδυασμένης διάθεσης, ήτοι 67,5 εκατ. μετοχές.

Με βάση τις έγκυρες εγγραφές, στη δημόσια εγγραφή ζητήθηκαν 253.841.298 μετοχές (υπερκάλυψη 3,76 φορές σε σχέση με την κατανομή των 67,5 εκατ. μετοχών). Οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές ζήτησαν 130.348.373 μετοχές και θα τους μοιραστούν, όπως προαναφέρθηκε, 43.887.889 μετοχές. Θα πάρουν δηλαδή το ένα τρίτο των μετοχών που ζήτησαν. Αντίθετα οι ειδικοί επενδυτές θα πάρουν το 19% των μετοχών που ζήτησαν.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ