Η Rescued Box αποτρέπει την σπατάλη φρούτων και λαχανικών

Η Rescued box πλασάρει ένα τρόπο για την αποφυγή της αχρείαστης σπατάλης φρούτων και λαχανικών, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε παραγωγούς και καταναλωτές.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

To Rescued Box είναι μια οικογενειακή επιχείρηση κοινωνικού χαρακτήρα που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την καταπολέμηση της πείνας, την μείωση της σπατάλης και ταυτόχρονα στοχεύει να αναδείξει τα θετικά της σωστής και υγιεινής διατροφής.

Μιλώντας στο Economy Today, η Μαλβίνα Νικολάου, εκ των ιδρυτών της επιχείρησης, ανέφερε ότι στην Κύπρο κάθε χρόνο περίπου 4,000 τόνοι από φρέσκα φρούτα και λαχανικά καταλήγουν στις χωματερές, για λόγους αισθητικής (άσχημη παραγωγή) και υπερπαραγωγής (πλεονάσματος) πριν ακόμα φτάσουν στον καταναλωτή με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η κ. Νικολάου σημείωσε ότι η ανάγκη για  ευαισθητοποίηση, μας οδήγησε στην δημιουργία του Rescued box, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε μαζί με την κοινωνία να συμβάλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια που γίνεται για μείωση αυτής της αχρείαστης σπατάλης.

"Κάθε βδομάδα μαζεύουμε απευθείας από τους παραγωγούς και διανέμουμε  φρέσκα εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, αυτό το μήνα στο Rescued Box θα περιέχει φρέσκες ντομάτες, αγγουριά, πιπεριές, διαφορά λάχανα, πορτοκαλιά, μήλα, αχλάδια κλπ."

Για την λειτουργία του εγχειρήματος η κ. Νικολάου εξήγησε ότι "Συνεργαζόμαστε με ντόπιους παραγωγούς και επιλέγουμε προσεχτικά ένα προς ένα τα προϊόντα μας τα οποία συσκευάσουμε και αναλαμβάνουμε να  τα παραδώσουμε στο σπίτι."

Το rescuedbox διαθέτει διαδικτυακή  πλατφόρμα και λειτουργεί με βάση συνδρομών και ταυτόχρονα προσφέρουμε το 10% των συνολικών κουτιών της εβδομάδας σε οικογένειες που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Σημείωσε επίσης ότι από την πλευρά τους, οι παραγωγοί επωφελούνται όχι μόνο στο οικονομικό κομμάτι αλλά  βλέπουν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγή τους αλλά και τους κόπου του εργατικού προσωπικού να μην πηγαίνει χαμένος. Αυτό βοηθά και στην ευρύτερη οικονομία και συγκεκριμένα στην προσπάθεια που γίνεται για εξοικονόμηση του νερού  σε μια συνολική προσπάθεια μείωσης της σπατάλης.

Για τις πρώτες μέρες λειτουργίας της επιχείρησης, σημείωσε ότι "πάρα το ότι βρισκόμαστε στα αρχικά μας στάδια η ανταπόκριση και ο ενθουσιασμός που δείχνει ο κόσμος μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της φύσης των προϊόντων που διαθέτουμε, ο κόσμος φαίνεται να κατανοεί και να αγκαλιάζει αυτή την ιδέα πίσω από το Rescued box".

Σε ερώτηση του Economy Today σχετικά με τα εμπόδια που θέτει στο εγχείρημα η πανδημία του κορωνοϊού η Μαλβίνα Νικολάου είπε ότι "Δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’αυτό, έχει επηρεάσει την καθημερινότητα και την ζωή όλως μας. Διατηρούμε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας της ασφάλειας και υγείας". 

Συμπληρώνοντας επεσήμανε ότι λόγω κορωνοϊου και της μειωμένης ζητήσεις από χώρους εστιάσεις και ξενοδοχεία οι ποσότητες των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που καταλήγουν στις χωματερές έχει αυξηθεί σημαντικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ