Ποιοι Κύπριοι κάνουν online αγορές από supermarket;

Ξένοι διαμένοντες στην Κύπρο και ευάλωτες ομάδες είναι οι περισσότεροι από τους καταναλωτές που προτιμούν να κάνουν αγορές delivery από τα supermarket.

του Χρίστου Πέτρου 

Και ενώ στις χώρες της Ευρώπης ολοένα και αυξάνονται οι online αγορές και τα delivery των αγορών από supermarket, στην Κύπρο φαίνεται ότι δεν μας είναι προσφιλής η εν λόγω συνήθεια. Ενδεικτικά στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης του online σούπερ μάρκετ κατέγραψε αύξηση 183%, ενώ υπολογίζεται ότι το 2020 θα κλείσει με αγορές οnline από υπεραγορές, που φτάνουν τα 100εκ. ευρώ.

Μιλώντας στο Economy Today o πρόεδρος του συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου, Ανδρέας Χατζηαδάμου, ανέφερε ότι οι καταναλωτές στην Κύπρο φαίνεται ότι δεν αρέσκονται στις διαδικτυακές αγορές ούτε στο delivery.

Υπήρξε μια σχετική αύξηση την περίοδο του συνολικού Lockdown την περασμένη Άνοιξη, ωστόσο αυτό δεν συνεχίστηκε σύμφωνα με τον κ. Χατζηαδάμου.  Αν και δεν υπάρχουν συνολικές μετρήσεις, το μικρό ποσοστό των καταναλωτών στην Κύπρο που κάνουν online και delivery τα ψώνια τους από τα Supermarket, απαντάται είτε σε ξένους που διαμένουν στην Κύπρο είτε σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός υπεραγορών, παρέχουν τη δυνατότητα για online παραγγελίες και για delivery.

«Είναι γεγονός ότι δεν είναι στην κουλτούρα μας οι online αγορές και το delivery από τις υπεραγορές. Εξάλλου τα ψώνια έχουν για αρκετούς Κύπριους και μια κοινωνική διάσταση. Είναι μια ευκαιρία κοινωνικής συναναστροφής, βόλτα κλπ. Επίσης οι αποστάσεις είναι τέτοιες που δεν αποτελούν εμπόδιο για τους καταναλωτές να πάνε για τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ» ανέφερε ο κ. Χατζηαδάμου.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι αρκετοί από τους ξένους διαμένοντες στην Κύπρο που αρχικά πρότειναν στον σύνδεσμο να προτρέψει τα μέλη του να υιοθετήσουν το online και το delivery, μετά από λίγους μήνες διαμονής στην Κύπρο «υιοθετούν τις συνήθειες των Κύπριων καταναλωτών και συνδυάζουν ψώνια με κοινωνικές συναναστροφές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ