DP World: Το εμπόριο θα ανακάμψει γρήγορα

Γρήγορη ανάκαμψη εμπορίου προβλέπει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα σε έρευνα της DP World

Την αισιοδοξία της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας για γρήγορη ανάκαμψη του εμπορίου καταγράφει έρευνα, που διενήργησε το Intelligence Unit του περιοδικού Economist, μετά από πρωτοβουλία του Ομίλου DP World.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του διαχειριστή του τερματικού γενικού φορτίου και κρουαζιέρων του λιμανιού Λεμεσού, DP World Limassol, στην έρευνα συμμετείχαν 800 ανώτατα στελέχη εταιρειών από όλο τον κόσμο.
 
Συγκεκριμένα, το 70% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι το εμπόριο θα επανέλθει σε επίπεδα προ-πανδημίας πιο γρήγορα σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2008, όταν χρειάστηκαν δύο χρόνια και δύο μήνες. Επίσης, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αναμένει μάλιστα πως το εμπόριο θα επανέλθει σε διάστημα ενός έτους.
 
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν επίσης, ότι η πανδημία οδήγησε σε μόνιμες αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα, το 83% των υψηλόβαθμων στελεχών που έλαβαν μέρος, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαδικασία επανασχεδιασμού των αλυσίδων εφοδιασμού των εταιρειών τους. Μεταξύ άλλων, προχωρούν σε αλλαγές σχετικά με τους προμηθευτές, τους παρόχους υπηρεσιών, ακόμη και στις τοποθεσίες των μονάδων παραγωγής τους ή τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην αρχή της πανδημίας, οι διακοπές στην παραγωγή αγαθών ανέδειξαν την ανάγκη για διεύρυνση των γεωγραφικών ορίων καθώς πολλές επιχειρήσεις στηρίζονταν αποκλειστικά σε μια τοποθεσία, ενώ αδυναμίες εντοπίστηκαν και σε ζητήματα διαφάνειας κατά τη διακίνηση φορτίων. Υποδεικνύεται δε ότι, πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονταν σε καθεστώς κάποιας μορφής lockdown, οι διεθνείς μετακινήσεις σχεδόν σταμάτησαν εντελώς ενώ οι απρόσμενες αλλαγές που σημειώθηκαν γύρω από την προσφορά και ζήτηση βασικών αγαθών αποσταθεροποίησαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
 
Παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, 42% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τα διεθνή έσοδα των επιχειρήσεων τους αυξήθηκαν κατά το πρώτο μισό του 2020, ενώ το 19% ότι δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου σε σύγκριση με το 2019. Σε μία περίοδο, που ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, μόνο η Κίνα παρουσιάζει ανάπτυξη, τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
 
Επιπρόσθετα, η έρευνα κατέδειξε πως, μόνο το 8% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα χρειαστούν πέραν των πέντε χρόνων για την επιστροφή σε επίπεδα προ-πανδημίας, ενώ λιγότερο από  2% δηλώνει ότι δεν θα επανακάμψει ποτέ.
 
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι εταιρείες τους επενδύουν περίπου το 1/3 των εσόδων τους από το πρώτο εξάμηνο  του 2020 για να επανασχεδιάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Το 1/5 ανέφερε πως  θα διαθέσει  περισσότερο από το 50% των εσόδων.
 
Εξάλλου, 65% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι η διαδικασία του επανασχεδιασμού θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός έτους , «ένα καθόλου εύκολο εγχείρημα λαμβάνοντας υπόψη ότι η αλυσίδα εφοδιασμού είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, μακροχρόνιων επενδύσεων, οικοδόμησης σχέσεων, επιμόρφωσης και εκπαίδευσης».

Σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της DP World, Sultan Ahmed Bin Sulayem, ανέφερε πως «η πανδημία έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος επικοινωνεί καθώς και το πως οι εταιρείες δραστηριοποιούνται».
 
 «Οι περίοδοι κρίσεων έχουν κατά καιρούς λειτουργήσει ως μοχλός ώθησης για καινοτομία» εξήγησε ο κ. Bin Sulayem, προσθέτοντας πως «οι επιπτώσεις της πανδημίας επιτάχυναν τον μετασχηματισμό στις αλυσίδες εφοδιασμού, παροτρύνοντας τις εταιρείες να προσαρμοστούν ώστε να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς εμπορίου».
 
Είπε, ακόμη, ότι η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την πρόκληση και, δρώντας αποφασιστικά, προχώρησε στην υλοποίηση δράσεων με στόχο να καταστήσει τις  αλυσίδες εφοδιασμού πιο ισχυρές και ευέλικτες.
 
Από τις αλλαγές αυτές, συμπλήρωσε, θα προκύψουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ