Σχεδόν όλα έτοιμα για το «χαλούμι ΠΟΠ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μεταξύ άλλων παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς

Αν γίνουν όλα όπως προβλέπεται και όπως πρέπει να γίνουν τότε θα συνεχιστούν τα αυξητικά κέρδη για το χαλούμι του οποίου ο τζίρος από τις εξαγωγές μόνο το 2020 και με τις δυσκολίες που υπήρχαν λόγω πανδημίας, έφτασε στα 290 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ένα μήνα από τώρα, το χαλούμι θα ξεκινήσει την «νέα του πορεία» ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).  Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι ήδη σε μεταξύ τους διάλογο υπό την οργάνωση του Υπουργείου Γεωργίας και της τεχνικής επιτροπής , προκειμένου να βρουν τους τρόπους εκείνους που θα επιτρέψουν την όσο το δυνατό καλύτερη διαχείριση των νέων κανόνων παραγωγής και εμπορίας του χαλουμιού.  

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη «οι τελευταίες συζητήσεις που ως σκοπό έχουν τη λύση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν και τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις ποσότητες του χαλουμιού που θα παράγονται», σύμφωνα με τον Διευθυντή του τμήματος Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ Ανδρέα Ανδρέου.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Γεωργίας προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρατυπιών και αισχροκέρδειας, έχει ανοικτή επικοινωνία και είναι σε συνεννόηση με την ιδιωτική εταιρία, η οποία θα αναλάβει την επίβλεψη και τον έλεγχο για το αν παράγονται τα χαλούμια με την σφραγίδα του ΠΟΠ, βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται.

Ήδη 3.500  τυροκόμοι, αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και άλλοι εμπλεκόμενοι παραγωγοί, έχουν καταχωρήσει τις «υπεύθυνες δηλώσεις» για ένταξη στο σύστημα ελέγχου παραγωγής χαλουμιού ΠΟΠ.

Όπως είπε μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου, «οι έλεγχοι θα παραμείνουν αυστηροί και κανένας δε θα μπορεί να παρανομήσει σε θέματα ποιότητας. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την έγκριση των αιτήσεων οι οποίες μέχρι να εξεταστούν όλες μπορεί να περάσουν και δύο χρόνια» λογω του αυξημένου αριθμού αιτήσεων.

Ωστόσο πριν την οριστική εξέταση και έγκριση των αιτήσεων, θα δοθούν κάποιες «προεγκρίσεις – ειδικές άδειες» σε παραγωγούς για να μπορεί να λειτουργήσει η παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ.

Αναφορικά με το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν ανησυχίες μέχρι να βρεθεί κάποια οριστική διευθέτηση.

«Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να παράγουν όπως θέλουν και ότι θέλουν και θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές σε τρίτες χώρες με οποιαδήποτε σύνθεση κάνουν στο χαλούμι. Οι τυροκόμοι στις ελεύθερες περιοχές δε θα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν και είναι στο τραπέζι κάποιες προτάσεις προκειμένου να μπορούμε όλοι να κάνουμε εξαγωγές σε τρίτες χώρες».  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ