Ο πλανήτης στερεύει από πρώτες ύλες - Εταιρίες κολοσσοί μετρούν πληγές

Η Adidas και η Puma έχουν πληγεί από το κλείσιμο εργοστασίων, ενώ οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη υποφέρουν από την έλλειψη ημιαγωγών, με αποτέλεσμα να έχουν «παγώσει» την παραγωγή

Οι μεγάλες βιομηχανίες του πλανήτη κατεβάζουν διακόπτες λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε πρώτες ύλες και εξαρτήματα. Η πανδημία που έπληξε την παγκόσμια οικονομία επηρεάζει ακόμη και τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή που φημίζεται για την αποτελεσματικότητα, την ακρίβεια και την ανθεκτικότητά της. Τα προβλήματα εφοδιασμού προκαλούν τρόμο σε εταιρείες – κολοσσούς, από τη Siemens μέχρι τη BMW.

Το χειρότερο; Αναμένεται να παραταθούν και το επόμενο έτος.

«Στην καριέρα μου δεν έχω έρθει ποτέ αντιμέτωπος με έλλειψη σε τόσα πολλά προϊόντα ταυτόχρονα και ασχολούμαι με τον τομέα από το 1996», δήλωσε ο Τόμας Νόιερνμπεργκ, διευθυντής πωλήσεων στην Mulfingen, εταιρεία με βιομηχανικούς ανεμιστήρες.

«Αυτή είναι η πιο δύσκολη κατάσταση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που έχω δει ποτέ».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens, Ρόλαντ Μπους, προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών, μαζί με το αυξανόμενο κόστος πρώτων υλών και φορτίων, δημιουργούν προβλήματα που πιθανόν να επικρατήσουν και το 2022.

Ασταθείς προβλέψεις

«Υπολογίζω ότι η οικονομική ανάπτυξη θα καθυστερήσει μέχρι το 2023, γιατί ακόμη και το 2022 θα έχουμε προβλήματα με τους ημιαγωγούς», σημείωσε, ενώ προέβλεψε πως οι αναταραχές στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων «θα διαρκέσει επίσης αρκετά έως το 2022», είπε σε συνέντευξή του.

Τέτοιες ανησυχίες επηρεάζουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη φέτος μπορεί να υπολείπεται του 3,7% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, εν μέρει λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, τα γερμανικά εργοστάσια από τον περασμένο Ιούνιο λειτουργούν περίπου 7% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές μηχανημάτων να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ωστόσο, τα προβλήματα εφοδιασμού δεν περιορίζονται μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Έρευνα του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων, μεταξύ περίπου 3.000 επιχειρήσεων σε διάφορους τομείς, έδειξε ότι το 83% αυτών ταλαιπωρήθηκε από την αύξηση των τιμών ή την έλλειψη εξαρτημάτων και πρώτων υλών. Η πλειοψηφία δεν περιμένει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν φέτος.

Η Adidas και η Puma, για παράδειγμα, έχουν χτυπηθεί από το κλείσιμο εργοστασίων στο Βιετνάμ μετά έξαρση της πανδημίας στην περιοχή. Τα λιμάνια, εν τω μεταξύ, καλύπτουν τις ανάγκες τους από τη Σαγκάη στο Αμβούργο και οι εκδοτικοί οίκοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν χαρτί καθώς και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιβλίων.

Εξειδικευμένες αγορές

Με πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες στη Γερμανία να επικεντρώνονται σε εξειδικευμένες αγορές, είναι δύσκολο για να βρεθούν γρήγορα εναλλακτικές λύσεις εάν οι συνηθισμένες διαδρομές εφοδιασμού αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις.

«Παρά την αύξηση των παραγγελιών, η βιομηχανική ανάκαμψη της Γερμανίας παρεμποδίστηκε από σοβαρές διακοπές στον εφοδιασμό. Αναμένουμε ότι ο βιομηχανικός τομέας θα αρχίσει να συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη από το 3ο τρίμηνο. Είναι αλήθεια, ότι η πρόοδος μπορεί να είναι σταδιακή και να έχει διακυμάνσεις, αλλά καθώς οι υπηρεσίες συνεχίζουν να ανταποκρίνονται γρήγορα στο άνοιγμα, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα πρέπει να είναι μικρός», αναφέρει η Μαέβα Κόσιν, οικονομολόγος.

Εκτός από την καθυστέρηση της ανάκαμψης, οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών. Τον Ιούλιο, η Γερμανία γνώρισε τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού σε εισαγόμενα αγαθά από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με τα εμπορεύματα να φτάνουν στη χώρα 15% πιο ακριβά από ό, τι πριν από ένα χρόνο.

Ωστόσο, επειδή οι ελλείψεις σε αγαθά αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, η ανάκαμψη μπορεί απλώς να αποδειχθεί ότι θα καθυστερήσει. «Μόλις αποκατασταθεί η ροή προμήθειας ημιαγωγών στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα υπάρξει μια δυναμική αύξηση στην παραγωγή και πιθανώς εκπληκτικά ισχυρή ανάπτυξη το επόμενο έτος», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντιγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

ΠΗΓΗ: Bloomberg / newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ