Αστρονομικές απώλειες για τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο

Έχασε 11,2 δισ. σε μια μέρα! Απότομη ανακοπή του εκπληκτικού ράλι των εταιρειών ειδών πολυτελείας

Ένα βαρύ πλήγμα στον Μπερνάρ Αρνό, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της LVMH και πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, επέφερε η απότομη υποχώρηση των μετοχών της εταιρείας του, που ελέγχει μάρκες όπως οι Louis Vuitton και Christian Dior.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ανησυχίες ότι η εξασθένιση της αμερικανικής οικονομίας θα μεταφραστεί σε μείωση της ζήτησης για αγαθά πολυτελείας οδήγησε σε υποχώρηση 5% τις μετοχές της LVMH που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Παρισιού, κάτι που μεταφράστηκε σε απώλεια 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του. Συνολικά, ο ευρωπαϊκός κλάδος των ειδών πολυτελείας κατέγραψε απώλειες ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, παρά τη θεαματική υποχώρηση της Τρίτης, ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος εξακολουθεί να διαθέτει περιουσία αξίας 191,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Στο πεντάμηνο του 2023, στο ατομικό του θησαυροφυλάκιο έχει προσθέσει 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια – αν και η διαφορά με τον Ίλον Μασκ, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, έχει συρρικνωθεί σε «μόλις» 11,4 δισ. δολάρια.

Υποχώρηση μετά το ράλι
Όπως σημειώνει το οικονομικό πρακτορείο, η υποχώρηση της Τρίτης ήρθε μετά από ένα μακροχρόνιο ράλι στην τιμή της μετοχής της LVMH, η οποία εξακολουθεί να είναι αυξημένη κατά 23% σε σχέση με πέρσι. Ο δείκτης MSCI Europe Textiles Apparel & Luxury Goods Index έχει αυξηθεί κατά 27%.

Τα σημάδια, πάντως, παραμένουν ανησυχητικά: Συμμετέχοντες σε συνέδριο στο Παρίσι που διοργάνωσε η Morgan Stanley έκαναν λόγο για «σχετικά υποτονική» απόδοση του κλάδου ειδών πολυτελείας στις ΗΠΑ, ενώ αναλυτές της Deutsche Bank ανέφεραν σε σημείωμά τους ότι αναμένουν πως οι επενδυτές θα γίνουν πιο επιλεκτικοί με τις ευρωπαϊκές μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Η εικόνα στην Κίνα
Σημειώνεται ότι, πέραν της LVMH, «βουτιά» πραγματοποίησαν την Τρίτη και οι μετοχές των Hermes International (έως και -5,5%) και Gucci (έως και -2%). Οι ισχυρές επιδόσεις των μετοχών των εταιρειών ειδών πολυτελείας στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο (κατ’ αντιστοιχία με τις Big Tech στις ΗΠΑ) έχουν ωθήσει τις μετοχές των LVMH και Hermes ψηλότερα κατά 25% και 34% αντίστοιχα, υπεραποδίδοντας έναντι της ανόδου 10% του δείκτη Stoxx Europe 600.

Οι φόβοι για την πορεία των ΗΠΑ εξισορροπούνται εν μέρει από την καλύτερη εικόνα που επικρατεί στην Ασία. Είναι ενδεικτικό ότι, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, η Ασία αντιπροσώπευε το 30% των πωλήσεων της LVMH το 2022, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 27%, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας. Για την Hermes, η αγορά της Κίνας οδήγησε σε τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεων καθώς οι ασιάτες καταναλωτές προτίμησαν τα ακριβά κασκόλ και τις τσάντες Kelly.

Όμως τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια από τις ΗΠΑ στάθηκαν την Τρίτη αρκετά για να ανακοπεί απότομα το εκπληκτικό χρηματιστηριακό ράλι των εταιρειών ειδών πολυτελείας.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των δανειοληπτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ