Κυβ. Εκπρόσωπος: Ανακολουθία Βουλής για e-kalathi

Για στροφή 180 μοιρών έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος κάλεσε τη Βουλή να κάνει δεύτερες σκέψεις. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σημείωσε ότι η προσπάθεια που έγινε με το συγκεκριμένο εργαλείο ήταν για να υπάρξει διαφάνεια στις τιμές

Για ανακολουθία μερίδας βουλευτών έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο θέμα της δημιουργίας του εργαλείου e-kalathi. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι αρχικά είχε ζητηθεί από τον υπουργό Εμπορίου να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αφού έγινε αυτό και κατατέθηκε το νομοσχέδιο είδαμε μια στροφή 180 μοιρών και ακούσαμε σχόλια ότι αυτό δεν είναι προς όφελος του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, η ίδια πλατφόρμα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα και για να εξοικονομηθεί χρόνος και να δημιουργηθεί άμεσα και στην Κύπρο όπως ήταν αρχικά και η επιθυμία της Βουλής, επιχειρήσαμε να την προσαρμόσουμε και στην δική μας περίπτωση. Ωστόσο, σημείωσε η Βουλή άλλαξε στάση και είχαμε την αντίδραση που είδαμε στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Εμπορίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα όπως η Βουλή κάνει δεύτερες σκέψεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί και στην Κύπρο το συγκεκριμένο εργαλείο προς όφελος των καταναλωτών.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου Κωνσταντίνος Καραγιώργης σημείωσε ότι προτείναμε το συγκεκριμένο εργαλείο με βασικό στόχο τη διαφάνεια στις τιμές και τη δυνατότητα του καταναλωτή να μπορεί να τις  συγκρίνει. Όπως ανέφερε, η μόνη υποχρέωση των υπεραγορών ήταν να στέλνουν τα δεδομένα σε σχέση με τις τιμές στην πλατφόρμα. Ωστόσο, πρόσθεσε στη Βουλή ακούστηκαν διάφορα. Ειδικά, ο κ. Καραγιώργης κλήθηκε να σχολιάσει το σημείο που λέχθηκε για δημιουργία καρτέλ, ωστόσο δεν θέλησε να το πράξει.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι δεν κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη Βουλή, καθώς όπως είπε αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει. Όπως είπε, ήδη η Ελλάδα ενέκρινε το μέτρο αυτό και διερωτήθηκε γιατί να μην προχωρήσει και στην Κύπρο.

Ο κ. Καραγιώργης σημείωσε ότι αν δεν γίνει το εργαλείο αυτό από το κράτος με τη σχετική νομοθεσία θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης ο οποίος θα το κάνει. Και τότε τι θα γίνει, διερωτήθηκε. Θα κλείσουν επιχειρήσεις όπως λέχθηκε στη Βουλή;
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Κύπρο η συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ