WSJ: Δεν είναι ιδέα σας – Γιατί οι οικιακές συσκευές χαλάνε όλο και πιο συχνά;

«Κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα, είναι πιο δύσκολο να επιδιορθωθούν και πιο ακριβό»

Τα ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων και οι φούρνοι μπορούν να κάνουν περισσότερα από ποτέ, από το να φτιάχνουν συμμετρικά παγάκια μέχρι να προθερμαίνονται όταν εμείς βρισκόμαστε στον δρόμο για το σπίτι. Ωστόσο μαζί με τα πλεονεκτήματα, έρχεται και το μειονέκτημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι οι συσκευές είναι πιο επιρρεπείς στο να χαλάσουν.

Οι τεχνικοί δηλώνουν ότι έχουν αυξηθεί τα είδη οικιακών συσκευών που χρήζουν επισκευής. Οι ίδιοι αποδίδουν αυτό το γεγονός στην ψηφιοποίηση των προϊόντων, στην αύξηση της ποσότητας των εξαρτημάτων και στο γεγονός ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους, είναι πιο εύθραυστα. Όπως λένε, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ακόμα και τα προϊόντα ανώτερης ποιότητας δεν είναι τόσο ανθεκτικά.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά ξόδεψαν 43% περισσότερα χρήματα σε οικιακές συσκευές το 2023 από ό,τι το 2013, αυξάνοντας το ποσό (το οποίο είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό), από τα 390 δολάρια στα 558 δολάρια κατά μέσο όρο. 

Την ίδια όμως στιγμή, οι τιμές για τις οικιακές συσκευές μειώθηκαν κατά 12% από τις αρχές του 2013 έως τα τέλη του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ένας λόγος για τη διαφορά μεταξύ δαπανών και τιμών είναι το υψηλότερο ποσοστό αντικατάστασης, λένε οι καταναλωτές, οι τεχνικοί επισκευών και άλλοι. Αυτό οδήγησε μερικούς ανθρώπους να εύχονται να είχαν κρατήσει τις συσκευές τους από τη δεκαετία του ’90 και άλλους να διαπραγματεύονται με τεχνικούς, για το ποσό που χρειάζεται να δώσουν για την επισκευή των χαλασμένων συσκευών τους.

«Κάνουμε τα πράγματα πιο περίπλοκα, είναι πιο δύσκολο να επιδιορθωθούν και πιο ακριβό», λέει ο Aaron Gianni, ιδρυτής της εφαρμογής επισκευών Plunjr, που παρέχει συμβουλές για το πως να επισκευάσει κάποιος, κάτι που του έχει χαλάσει, μόνος του. 

Αυξημένη πολυπλοκότητα

Ο Mansoor Soomro, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Teesside, ένα τεχνικό κολέγιο στην Αγγλία, λέει ότι οι οικιακές συσκευές χαλούν πιο συχνά. 

Ο ίδιος σημειώνει ότι ενώ παλιά οι συσκευές ήταν πιο απλές μηχανικά, την τελευταία δεκαετία, βασίζονται περισσότερο σε πιο εξελιγμένα συστήματα, όπως για παράδειγμα οι οθόνες αφής, που εμφανίζουν πολλαπλές επιλογές λειτουργίας. 

Όταν ένα περίπλοκο μηχάνημα παρουσιάζει πρόβλημα, είναι πιο δύσκολο για τους τεχνικούς να βρουν τι πήγε στραβά. Αλλά ακόμη και όταν τα καταφέρουν, συχνά οι επισκευές είναι τόσο ακριβές που υπερβαίνουν το ήμισυ του κόστους αντικατάστασης ολόκληρου του μηχανήματος. 

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αγορά μιας νέας συσκευής έχει περισσότερο νόημα οικονομικά από την επισκευή της», λέει ο Soomro, ο οποίος πέρασε επτά χρόνια εργαζόμενος στη Siemens, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος οικιακών συσκευών.

Αυτά τα μηχανήματα είναι επίσης τώρα πιο πιθανό να κατασκευάζονται με πλαστικό και αλουμίνιο παρά με χάλυβα, λέει ο Soomro. 

Όταν το πιο απλό είναι καλύτερο

Οι περισσότερες λειτουργίες σε μία οικιακή συσκευή, μπορεί να φαίνονται περισσότερο ελκυστικές, ωστόσο τα πιο απλά μηχανήματα, είναι συνήθως καλύτερα, λέει ο τεχνικός Jim Zaccone. 

«Οι καταναλωτές σκέφτονται για τα προβλήματα που εμφανίζουν οι μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές και αναρωτιούνται κατά πόσο τελικά χρειάζονται έναν φούρνο ο οποίος θα προθερμαίνεται όταν εκείνοι είναι στο σούπερ μάρκετ», σημειώνει ο Zaccone, ο οποίος ασχολείται με την επισκευή συσκευών για 21 χρόνια.

Μόλις αντικατέστησε το δικό του πλυντήριο πιάτων και λέει ότι αγόρασε ένα με «τις λιγότερες δυνατότητες». Επέλεξε επίσης ένα μοντέλο χαμηλού επιπέδου, μιας μάρκας που πωλείται μαζικά, με φθηνά και άμεσα διαθέσιμα ανταλλακτικά. 

«Το να ξοδεύετε πολλά χρήματα για κάτι, δεν σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία», υπογραμμίζει ο Zaccone.  

Πηγή: moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: Κατασκευές: Χρειάζονται 5.000 πρόσθετοι εργαζόμενοι για να καλύψουν τις ανάγκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ