«Ναι» στο e-commerce από τους εντός των τειχών

Στόχος οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν τη χρήση του διαδικτύου, τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας

Συνέντευξη στην Ευδοκία Παπαδοπούλου

Το στοίχημα της αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας μεγάλο και ταυτόχρονα διαχρονικό. Για τα εμπορικά δε καταστήματα, στην εντός των τειχών Λευκωσία, ανάγεται πλέον σε ζήτημα ζωής ή θανάτου. Εξαγγελίες, έργα ανάπλασης, κίνητρα για επενδύσεις από τη μία, εμπορικά κέντρα που οξύνουν τον ανταγωνισμό από την άλλη. Πώς λοιπόν το διαδίκτυο μπαίνει στο κάδρο; Μπορεί το ηλεκτρονικό εμπόριο να γίνει όπλο στη φαρέτρα των καταστηματαρχών, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις; Απάντηση στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να δώσει το Economy Today.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ένδυσης-Υπόδησης και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, Τριαντάφυλλος Ζωίδης, περιγράφει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο γίνεται σύμμαχος  του επιχειρηματικού κόσμου που δραστηριοποιείται στην καρδιά της πόλης. Στόχος, όπως τονίζει, είναι οι επιχειρήσεις να υιοθετήσουν στην πλειονότητά τους, τη χρήση του διαδικτύου. Μιλά για τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και εξηγεί πως η αναμόρφωση των επιχειρήσεων μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στο κέντρο, αλλά και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός Τουριστικού τομέα, που θα είναι «Οικονομικά, Ψηφιακά και Περιβαλλοντικά βιώσιμος». Εστιάζει παράλληλα, στη συνεργασία του συνδέσμου με το Κέντρο Αριστείας CYENS.

«Ναι» στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό εμπόριο καταγράφει παγκοσμίως αυξητική τάση. Πώς αυτή η άνοδος επηρέασε τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας; Θα λέγατε πως είναι μια  «σανίδα σωτηρίας» ή «ταφόπλακα» για μερικούς;

Τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας έχουν υιοθετήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα λέγαμε ότι ήταν ένα αρκετά βοηθητικό εργαλείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το οποίο ως Σύνδεσμος Καταστηματαρχών εκτιμούμε ότι λειτούργησε, όχι μόνο ως εργαλείο διατήρησης πωλήσεων για τους υφιστάμενους πελάτες, αλλά και ως ένα εργαλείο συμπληρωματικών πωλήσεων από άτομα τα οποία δεν συνηθίζουν να ψωνίζουν στην εντός των τειχών πόλη.

Στόχος του συνδέσμου μας ήταν η αξιοποίησή του με σκοπό να δημιουργήσει την ανάγκη να επισκεφθούν την παλιά πόλη και να ψωνίσουν διά ζώσης, με σκοπό τη δημιουργία ενός ρεύματος καταναλωτών οι οποίοι θα καταλήξουν να περιδιαβούν και να γνωρίσουν την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας.

Ενδεικτικό της υιοθέτησης του ηλεκτρονικού εμπορίου / Ψηφιακής Αναβάθμισης τα συμπεράσματα έρευνας την οποία διεξήγαγε ο σύνδεσμός μας και η ΓΣ ΠΟΒΕΚ σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου και οι πιο σημαντικές απαντήσεις -σχετικά με τους τομείς που έχουν αξιοποιηθεί- και που είχαν καταγραφεί ήταν οι ακόλουθες:

• Διαδικτυακές πωλήσεις.

• Νέος τρόπος οργάνωσης των λειτουργιών μας.

• Υπηρεσία delivery / online shop.

• Ψηφιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας.

Οι επιχειρήσεις που εκπροσωπείτε έχουν ενσωματώσει στις εργασίες τους τη χρήση του διαδικτύου για την πώληση των προϊόντων τους; Πώς θα αξιολογούσατε την ανταπόκρισή τους;

Οι επιχειρήσεις έχουν ενσωματώσει τη χρήση του διαδικτύου στις πωλήσεις τους σε μεγάλο βαθμό, είτε με τη δημιουργία e-shop είτε με διαφημιστικές ενέργειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι οι επιχειρήσεις που εκπροσωπούμε να υιοθετήσουν, στην πλειονότητά τους, τη χρήση του διαδικτύου.

Ο σύνδεσμός μας υιοθέτησε και συνεχίζει να οργανώνει στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό τόσο την αύξηση της Ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων / μελών μας όσο της αύξησής της υιοθέτησης προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών από τις ΜμΕ.

Δράσεις για περαιτέρω Ψηφιοποίηση

Δεδομένου πως αρκετές από τις επιχειρήσεις - μέλη σας είναι οικογενειακές με ιδιοκτήτες που μπορεί να ανήκουν και σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες. Γίνονται από πλευράς Δήμου ή Πολιτείας βήματα προς την ενίσχυση των Ψηφιακών τους δεξιοτήτων; Είναι κάτι που έχετε επιδιώξει;

Ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, σε συνεργασία με τη ΓΣ ΠΟΒΕΚ έχουν βοηθήσει προς την πιο πάνω κατεύθυνση. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις ακόλουθες δράσεις/ενέργειες:

• Συμμετοχή στο συγχρηματοδοτούμενο, από την Ε.Ε., ευρωπαϊκό πρόγραμμα Touring (Erasmus), το οποίο στοχεύει στην αναμόρφωση των πολύ μικρών και μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με την αναβάθμισή τους σε Πράσινες και Ψηφιακές δεξιότητες, προκειμένου να οικοδομηθεί ένας Τουριστικός τομέας του αύριο που θα είναι Οικονομικά, Ψηφιακά και Περιβαλλοντικά βιώσιμος, πράγμα που έχει βοηθήσει στην αναγνώριση των πλεονεκτημάτων της χρήσης του διαδικτύου και στην Εκπαίδευση για τη χρήση του, που είναι εξίσου σημαντικό.

• Συνεργασία με το Κέντρο Παραγωγικότητας, με διοργάνωση κοινών ημερίδων, το οποίο διοργανώνει προγράμματα όπως:
- Δωρεάν Προγραμμάτων σε θέματα Ψηφιακών Δεξιοτήτων από το Κέντρο Παραγωγικότητας.
- Δράση: «Μιλώντας Ψηφιακά»

• Αιτήσεις επιχειρήσεων / μελών μας στο Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης των Επιχειρήσεων» του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο ρόλος του CYENS

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με το Κέντρο Αριστείας CYENS. Για τι project πρόκειται και πώς θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κέντρου σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Πεζοδρόμων Λευκωσίας, τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας με το Κέντρο Αριστείας CYENS, θέλοντας ως σημαντικός κοινωνικός εταίρος να συμμετέχει σε προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν τα μέλη του.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS για συμμετοχή στο πρόγραμμα DiGiNN, το οποίο αφορά πρόγραμμα υποστήριξης προς τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Κύπρου και φιλοδοξεί να γίνει ένα one-stop-shop, παρέχοντάς τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο ταξίδι τους στην Ψηφιοποίηση. Από την καθοδήγηση από αξιόπιστους ειδικούς και την πρόσβαση στις πιο προηγμένες υποδομές και εγκαταστάσεις μέχρι την υποστήριξη για την εύρεση επενδύσεων και τη δικτύωση και την πρόσβαση σε οικοσυστήματα Καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης: Π. Γαλίδης: Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαφοροποίησε την ταχυδρομική αγορά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ