Γιατί εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου έσπασε ρεκόρ 7επτίας. Ποια είναι τα γεγονότα που ωθούν την τιμή του πετρελαίου προς τα πάνω.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

H τιμή του πετρελαίου Brent έσπασε ρεκόρ των τελευταίων 7 χρόνων και δη από τις 13 Οκτωβρίου 2014, ξεπερνώντας χθες Τετάρτη τα 89 δολάρια το βαρέλι την ίδια στιγμή που οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων σε μια περίοδο που ήδη αυξάνεται η ζήτηση για καύσιμα.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το συμβόλαιο πετρελαίου WTI (West Texas Intermidiate), το οποίο αυξήθηκε κατά 1,50 $ που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μεταβολή 2% ανεβαίνοντας στα 87 $ το βαρέλι δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου 2014.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου υπεύθυνος επενδυτικής έρευνας στην Exclusive Capital μιλώντας στο Economy Today εξηγεί πώς τα γεωπολιτικά ζητήματα οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου σε επταετές ρεκόρ.

Τα γεωπολιτικά ζητήματα επιβαρύνουν τις ανησυχίες για την προσφορά πετρελαίου

Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου σε μια περίοδο που ορισμένα μέλη της συμμαχίας του ΟΠΕΚ δυσκολεύονται ήδη να επιτύχουν τους στόχους τους που είχαν συμφωνηθεί και αφορούσαν αύξηση της παραγωγής τους κατά  400 χιλιάδες bpd τον μήνα, κλυδωνίζοντας περαιτέρω την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου, τονίζει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Εξηγώντας, ο κ. Νεοφύτου σημειώνει ότι από την αρχή της εβδομάδας έχει δημιουργηθεί ένα επιπρόσθετο «πριμ» στις τιμές του πετρελαίο λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, την έκρηξη στον πετρελαιαγωγό Ιράκ-Τουρκίας την Τρίτη το βράδυ και την επίθεση των Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, στις εγκαταστάσεις πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον τρίτο μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό μέλος του ΟΠΕΚ.

Η έκρηξη στον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν

Τόσο οι τιμές του πετρελαίου Brent όσο και του πετρελαίου WTI έφθασαν σε υψηλό 7 ετών χθες το πρωί μετά και την αναφορά της κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας Botas, η οποία μείωσε τις ροές πετρελαίου στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν μετά από έκρηξη στο σύστημα, χωρίς να αναφέρει την αιτία της έκρηξης.

Ο αγωγός μεταφέρει υπό κανονικές συνθήκες 450 χιλιάδες bpd αργού πετρελαίου από την κουρδική πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ και στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν στη Μεσόγειο Θάλασσα για εξαγωγή.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον ΟΠΕΚ και χρησιμοποιεί το λιμάνι του Τζεϊχάν για να προμηθεύει αργό πετρέλαιο στους ευρωπαίους πελάτες-διυλιστήρια του.

Επίθεση drone στα ΗΑΕ

Επίσης, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης αύξησαν τη γεωπολιτική ένταση στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Μέσης Ανατολής για άλλη μια φορά αφού εξαπέλυσαν επιδρομές με drone και πυραύλους κατά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ADNOC στα περίχωρα της πρωτεύουσας των ΗΑΕ (Άμπου Ντάμπι) το πρωί της Δευτέρας, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους ενώ προειδοποιούν για περισσότερες επιθέσεις σύντομα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, αντλώντας λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έχουν δεσμευτεί να προβούν σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση, ωθώντας τις τιμές του αργού πετρελαίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών και «αναγκάζοντας» ορισμένους ενεργειακούς αναλυτές να προβλέπουν επιστροφή της τιμής σε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μαζί με τη Σαουδική Αραβία δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά των ανταρτών Χούτι που ταυτίζονται με το Ιράν στην Υεμένη από το 2015, για να τους εμποδίσουν να πάρουν τον έλεγχο της γεωγραφικά σημαντικής χώρας ενάντια στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.

Σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Ο Βρασίδας Νεοφύτου τονίζει ότι εκτός από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται από τις συνεχιζόμενες εντάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς οι έμποροι ενέργειας φοβούνται για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών κάτι που θα διακόψει τον ρωσικό εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, ενώ η γειτονική και πρώην Σοβιετική Ουκρανία υπήρξε μια κρίσιμη χώρα διέλευσης για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης που διψούν για φυσικό αέριο, κυρίως τη Γερμανία και την Αυστρία.

Αυξάνεται η ζήτηση καυσίμων παρά τις αρχικές ανησυχίες για την Όμικρον

Προσθέτοντας στην ανοδική ορμή των τιμών, ο αντίκτυπος της παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον στην παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ήταν λιγότερο ανασταλτικός όπως αρχικά φοβόταν, παρά τους ανανεωμένους κοινωνικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ορισμένα μέρη του κόσμου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Ως εκ τούτου τονίζει ο Βρασίδας Νεοφύτου η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση θα υπερβεί τα προ πανδημίας επίπεδα κατά το 2022, χάρη στα αυξανόμενα ποσοστά ανοσοποίησης έναντι του κορονοϊού, και το άνοιγμα του παγκοσμίου εμπορίου μετά την πανδημία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ