Επαφές με Exxon και Chevron στις ΗΠΑ για ενεργειακά

Η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει επαφές στη Νέα Υόρκη με τους επικεφαλής των δύο ενεργειακών κολοσσών, ενώ θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο

Τη σημασία της συνάντησης την Τρίτη στη Νέα Υόρκη του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ότι αφορά τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στην 78η  Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ και θα έχει σειρά επαφών.

Θεωρούμε σημαντική τη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανέφερε, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτή «θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του ΓΓ σε σχέση με το Κυπριακό». «Θεωρώ τη συνάντηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρόεδρο ως την πιο καθοριστική σε σχέση με το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα για το Κυπριακό», υπογράμμισε.

Για τη δική του συνάντηση με τον ΓΓ, στις 22 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα». «Είναι αυτά που λέμε και δημόσια, είναι αυτά που έχω περιλάβει σε αρκετές επιστολές που έστειλα στον ΓΓ, το ότι πρέπει να διοριστεί ένας ειδικός αντιπρόσωπος ο οποίος να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλίων», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως δεν αποκλείει αυτή τη βδομάδα να υπάρξουν εξελίξεις ώστε να  ανακοινωθούν τα μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τ/κ κοινότητα που ετοιμάστηκαν έπειτα από συζητήσεις που έγιναν με προσωπικότητες από την τ/κ κοινότητα, με την κοινωνία των πολιτών. «Ελπίζω να δημιουργηθούν εξελίξεις που να μας επιτρέψουν να είναι αυτή τη βδομάδα», ανέφερε. Σημείωσε επίσης πως έχει επίσης κάποιες εισηγήσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν την καθημερινότητα.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι συναντήσεις τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, στη Νέα Υόρκη έχουν ως στόχο τρεις επιδιώξεις που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία πριν το ταξίδι αυτό στη Νέα Υόρκη.

Η πρώτη και πιο βασική, ανέφερε, αφορά το Κυπριακό. Ελπίζουμε οι συναντήσεις που θα γίνουν να ανοίξουν τον δρόμο πρώτα για τον διορισμό ενός αντιπροσώπου του ΓΓ και ακολούθως για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε.

Η δεύτερη θεματική ενότητα των επαφών, πρόσθεσε, αφορά τα ενεργειακά, υπό το φως και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και τη δημιουργία νέων ενεργειακών διαδρόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διμερείς επαφές που θα γίνουν θα αφορούν αυτό το θέμα, σημείωσε, προσθέτοντας πως Ισραήλ και Αίγυπτος είναι δυο σημαντικές χώρες για την Κύπρο στον τομέα αυτό. Ανέφερε πως σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους επικεφαλής της Exxon και της Chevron.

Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την προσπάθεια για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων, ένας στόχος που έχει τεθεί μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη σειρά επαφών που θα έχει κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη και σε αυτές που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν στόχο τρεις επιδιώξεις που έθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η πρώτη αφορά το Κυπριακό, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ και τη δημιουργία προοπτικών για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η δεύτερη αφορά τα ενεργειακά που θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συναντήσεων, λόγω και των συγκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση και δημιουργία νέων διαδρόμων, επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι σε συνέχεια των όσων συμφωνήθηκαν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι αυτό τον στόχο έχουν και οι συναντήσεις που θα έχει με τις εταιρείες Exxon και Chevron, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις εντός του 2024.

Η τρίτη θεματική ενότητα αφορά την προσπάθεια μας για προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στην Κύπρο, ειδικότερα αμερικανικών επενδύσεων. Είναι ένας στόχος που έχουμε θέσει μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση και εργαζόμαστε προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σε συγκεκριμένους τομείς που βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον αμερικανικό τομέα για να δούμε πως μπορούν να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένες επενδύσεις, επεσήμανε.

Ανέφερε πως ο ΥΠΕΞ θα έχει διμερείς επαφές με ομολόγους του και τριμερείς συνόδους σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μαζί με τον Έλληνα ομόλογο του, με Ιορδανία, Ισραήλ και Αίγυπτο που αποσκοπούν να ετοιμάσουν τις συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Με το Ισραήλ γνωρίζετε την ενσωμάτωση της Ινδίας στην επόμενη μας συνάντηση, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό, πρόσθεσε.

Ανέφερε πως η επόμενη τριμερής με την Ιορδανία θα γίνει στην Κύπρο. Πρόσθεσε πως στόχος είναι να γίνει πριν το τέλος του 2023 όπως και στην περίπτωση της Αιγύπτου.
 

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Express: «Μαύρη Τρύπα για ξέπλυμα τα κατεχόμενα» - Τατάρ: «Πού είναι οι αποδείξεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ