Άνθρακας από προσαρτημένες στη Ρωσία περιοχές της Ουκρανίας εξήχθη στην Τουρκία

Aξίας τουλάχιστον $14,3 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters

Άνθρακας αξίας τουλάχιστον 14,3 εκατομμυρίων δολαρίων που παράγεται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία έχει εξαχθεί φέτος στην Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών τελωνείων που εξετάστηκαν από το Reuters.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις περιοχές της προσαρτημένης ανατολικής Ουκρανίας Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ έφτασαν στην Τουρκία, όπως δείχνουν τα δεδομένα. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά δεδομένα επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι έστειλαν άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν έχει περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία ή με τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην βοηθούν τη Ρωσία να πολεμήσει την Ουκρανία ή να παρακάμψουν τις κυρώσεις.

Από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, η Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κιέβου να αντισταθεί στη Ρωσία - έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Άγκυρα διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνία η οποία τώρα έχει λήξει.

Το Υπουργείο Εμπορίου και η διεύθυνση τελωνείων της Τουρκίας δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις εξαγωγές.

Τα εμπορικά δεδομένα από έναν πάροχο, που εξετάστηκαν από το Reuters, δείχνουν ότι τουλάχιστον 10 παραγωγοί εξήγαγαν κάρβουνο προς την Τουρκία από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο. Η Τουρκία ήταν άνετα ο μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγής άνθρακα από τις προσαρτημένες περιοχές, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αντιπροσωπεύοντας το 95% των αποστολών κατά την περίοδο αυτή.

Η Τουρκία, μεγάλη καταναλώτρια και εισαγωγέας άνθρακα, αυξάνει το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντίθετα προς την παγκόσμια τάση. Τα επίσημα δεδομένα δείχνουν ότι παρήγαγε 31,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας από εισαγόμενο άνθρακα το πρώτο εξάμηνο του έτους, αυξημένη κατά το ένα τέταρτο από την ίδια περίοδο το 2022.

Οι πωλητές άνθρακα είναι εγγεγραμμένοι στη Ρωσία και στις προσαρτημένες Ουκρανικές περιοχές, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Spark του ρωσικού πρακτορείου Interfax για ρωσικές εταιρείες.

Οι αγοραστές ήταν εταιρείες που είχαν εγγραφεί στο Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και νομικές δικαιοδοσίες όπως το Μπελίζ και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπως δείχνουν τα δεδομένα τελωνείων. Δεν υπήρχαν εταιρείες από την Τουρκία στη λίστα.Το Reuters δεν κατόρθωσε να βρει επαφές με τους αγοραστές ή να εντοπίσει ποιοι ήταν οι τελικοί δικαιούχοι.

Τον Νοέμβριο, ο τότε επικεφαλής της ονομαζόμενης δημοκρατίας του λαού του Ντόνετσκ Vitaliy Khotsenko, δήλωσε ότι η περιοχή εξάγει ήδη άνθρακα στην Τουρκία, από όπου πηγαίνει σε αγορές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το Reuters δεν κατάφερε να βρει πληροφορίες στα τελωνειακά δεδομένα για αποστολές άνθρακα που παρήχθηκαν στο Ντόνετσκ προς την Τουρκία ή άλλες χώρες το 2022.

Οι ρωσικές αρχές που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και η ουκρανική κυβέρνηση, δεν σχολίασαν τις εξαγωγές άνθρακα.

Το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχόλιο. Η Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας ανέφερε σε απάντηση σε ερωτήσεις του Reuters ότι έχει αναστείλει τη δημοσίευση στατιστικών εμπορίου με το εξωτερικό από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και τα εμπορικά δεδομένα δεν παρέχουν μια πλήρη εικόνα του πώς εξάχθηκε ο άνθρακας δείχνουν ότι μέρος από αυτόν πήγε μέσω της νοτίου ρωσικής πόλης Ροστόβ και άλλο μέσω του λιμανιού του Νοβοροσσίισκ στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έχουν και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Το Reuters δεν κατόρθωσε να καθορίσει εάν το κάρβουνο αυτό επανεξάχθηκε από την Τουρκία.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Φεβρουαρίου 2022, τρεις ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, απαγορεύουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές από και προς τις λεγόμενες δημοκρατίες του λαού του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Δύο ημέρες αργότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε μέτρα που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής εμπορευμάτων από τις δύο περιοχές.

Η Τουρκία δεν έχει τους ίδιους περιορισμούς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από την Τουρκία, που, όπως λένε, υποστηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

«Είμαστε ενήμεροι για αναφορές σαν αυτές, αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα συγκεκριμένα ευρήματά σας», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν του ζητήθηκε από το Reuters σχόλιο σχετικά με τις αποστολές στην Τουρκία.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια της Ρωσίας να επωφεληθεί από την κλοπή των φυσικών πόρων της Ουκρανίας. Οι φυσικοί πόροι της Ουκρανίας ανήκουν στον λαό της», δήλωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προσάρτηση του συνόλου των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τον Σεπτέμβριο του 2022, αν και ελέγχει μόνο μέρος της επικράτειας εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών. Η Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοί της και η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, καταδίκασαν την προσάρτηση ως παράνομη.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters

Διαβάστε επίσης: Επένδυσε €5 εκατ. και πήρε ευχαριστήριο..πρόστιμο από το Δημαρχείο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ