Ο ζωντανός East Med, τα φωτοβολταϊκά για όλους και τα κροκοδείλια δάκρυα του Χατζηγιάννη (vid)

Ο υπουργός Ενέργειας απάντησε για όλα στο Σίγμα

Με αρκετές ειδήσεις συνοδεύτηκε η παρουσία του υπουργού Ενέργειας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ενώ την ίδια ώρα έδωσε απαντήσεις στις επικρίσεις για το e-kalathi, οι οποίες προήλθαν κυρίως από τον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη, πρόεδρο της επιτροπής εμπορίου της Βουλής.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο αγωγός East Med είναι ζωντανός και μάλιστα δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς την Ευρώπη. Για τον Euroasia ανέφερε ότι αναμένεται μέχρι τέλος Οκτωβρίου να ολοκληρωθούν οι τρεις μελέτες που έχουν κατακυρωθεί σε συγκεκριμένο οίκο και ακολούθως θα αποφασίσει η Δημοκρατία εάν και με ποιο τρόπο θα εμπλακεί. Για τις σημερινές επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον CEO της CHEVRON σημείωσε ότι θα τονιστεί η ανάγκη επίσπευσης της αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ τέλος για το e-kalathi έκανε λόγο για κροκοδείλια δάκρυα του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη για τον οποίο ανέφερε ότι παρασύρθηκε από την εμμονή του να μην περάσει το συγκεκριμένο εργαλείο και προκάλεσε: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για να προωθηθεί το συγκεκριμένο εργαλείο που ετοιμάστηκε για να βοηθηθεί ο καταναλωτής.

Επαφές ΠτΔ με Chevron

Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον CEO της εταιρείας Chevron με αντικείμενο την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος μεταβαίνει στη συνάντηση πλήρως ενημερωμένος από την πλευρά μας και αναμένεται να θέσει στον αξιωματούχο της εταιρείας το θέμα της επιτάχυνσης της αξιοποίησης του κοιτάσματος. Η Chevron ανέλαβε το κοίτασμα την περίοδο 2019-20 μετά τη Noble όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και σήμερα στη συνάντηση του ΠτΔ θα συζητηθεί το θέμα της επιτάχυνσης της αξιοποίησης του.

East Med 

Το έργο του East Med παραμένει εν ζωή δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Ενέργειας, απαντώντας στα σχόλια περί εγκατάλειψης του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Το project δέχεται τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως έργο κοινού ενδιαφέροντος παίρνει πολλά εκατομμύρια σε μελέτες, στις 5 Σεπτεμβρίου είχαν τοποθετηθεί οι ιδιοκτήτες του έργου ενώπιον της ΕΕ και δεν αποκλείεται να πάρει και επιπλέον χρηματοδότηση.

Όπως παρουσιάζεται πλέον το έργο, υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, δεν είναι μόνο αγωγός φυσικού αερίου αλλά και αγωγός παραγωγής και όδευσης υδρογόνου. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, το υδρογόνο θα είναι σε παραγωγή πολύ σύντομα στη Μέση Ανατολή λόγω και της ηλιοφάνειας. Το πράσινο υδρογόνο το οποίο θα παράγεται από ΑΠΕ θα μεταφέρεται στην Ευρώπη όπου και υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση. Και πρέπει να εξευρεθεί τρόπος μεταφοράς του. Στη Σαουδική Αραβία θα υπάρχει τεράστια παραγωγή υδρογόνου και η χώρα αναζητεί τρόπους για να το διοχετεύσει στην Ευρώπη. Και δεδομένου ότι η Ευρώπη θα έχει ανάγκη εισαγόμενου υδρογόνου, η Σαουδική Αραβία κοιτάζει θετικά ακόμα και το συγκεκριμένο αγωγό ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί από αγωγό φυσικού αερίου σε αγωγό μεταφοράς υδρογόνου προς την Ευρώπη.

Η Δημοκρατία στηρίζει πολιτικά το έργο ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου. Ο Φορέας του έργου ανέφερε ότι θα εξεύρει ο ίδιος τα ποσά που χρειάζονται και τους επενδυτές. Αν θέλει η Δημοκρατία να είναι μέρος αυτής της επένδυσης θα της δοθεί αυτή η ευκαιρία, αλλά θεωρώ, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας ότι ο Φορέας, επειδή αποτελείται από σοβαρές εταιρείες θα είναι σε θέση να εξεύρει επενδυτές όταν διαφανεί ότι το έργο είναι βιώσιμο.

Euroasia

Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση του Euroasia o υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι πρόσφατα έχει κατακυρωθεί σε οίκο του εξωτερικού το έργο της εκπόνησης τριών μελετών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. 1. Η πρώτη μελέτη θα αφορά στη βιωσιμότητα του έργου και μάλιστα το έργο θα συγκριθεί με άλλες λύσεις που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάσταση μπαταριών στο δίκτυο της Κύπρου. 2. Η δεύτερη μελέτη θα επικεντρωθεί στη γεωστρατηγική αξία του έργου. Θα διαπιστωθεί ποιες χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο έργο και γιατί, ποια είναι η ροή του ηλεκτρισμού και προς ποια κατεύθυνση και με αυτό τον τρόπο θα φανεί η γεωστρατηγική αξία του έργου. Ήδη το Ισραήλ έχει εκφράσει επίσημα τη θέση ότι ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, ενώ το ίδιο έχει  πράξει και η Ιορδανία. Αυτό από μόνο του έχει κάποια αξία, σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου. 3. Τέλος, η Τρίτη μελέτη είναι η λεγόμενη δέουσας επιμέλειας (due diligence). Θα γίνει δηλαδή ο σχετικός έλεγχος στην εταιρεία για να αποφασίσει η Δημοκρατία αν δύναται να μπει ως μέτοχος ή άλλως πως στο συγκεκριμένο έργο. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται τέλος Οκτωβρίου και τότε η Δημοκρατία θα πάρει την απόφαση κατά πόσο θα εμπλακεί και με ποιο τρόπο.

Φωτοβολταικά για όλους

Η προσπάθεια για το συγκεκριμένο project ξεκίνησε πριν από 3 μήνες με την ΑΗΚ. Η Αρχή έκανε τις μελέτες της και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνατότητες του οργανισμού είναι για να δώσει 1000-1200 φωτοβολταικά ισχύος 4-4,5 kw. Ωστόσο, επισήμανε ο υπουργός Ενέργειας, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη η υπόδειξη που γίνεται είναι φωτοβολταϊκά για όλους.  Οπόταν πήγαμε πίσω και προσπαθήσαμε να βρούμε τους πόρους για να χρηματοδοτηθεί αυτό το εγχείρημα. Καταλήξαμε ότι αυτό θα γίνει μέσω του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ το οποίο ενισχύεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από τα λεφτά που εισπράττει η Δημοκρατία από τους ρύπους. Εκπονήθηκε ένα σχέδιο το οποίο υποβλήθηκε για τις σχετικές εγκρίσεις. Θα αφορά οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία των 1000 kwh τη διμηνία. Αυτό σημαίνει ένα κόστος ηλεκτρισμού 370-380 ευρώ τη διμηνία. Με την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος, το κόστος θα μειωθεί στα 20-30 ευρώ. Εκείνη τη χρονική στιγμή θα υπάρχει ένα ξεχωριστό κομμάτι στο λογαριασμό που θα ονομάζεται δόση φωτοβολταϊκού. Η δόση θα ανέρχεται στα 150 ευρώ για τρία χρόνια περίπου. Το φωτοβολταικό θα περάσει στην κυριότητα του υποστατικού μόλις αποπληρωθεί. Δεν θα χρειάζεται αρχικό κεφάλαιο διότι θα δίνεται η επιδότηση για παράδειγμα 1000 ευρώ από το υπουργείο Ενέργειας και το υπόλοιπο ποσό από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Απάντηση σε Χατζηγιάννη για e-kalathi

Ο υπουργός Ενέργειας κλήθηκε να απαντήσει σε σχόλια του προέδρου της επιτροπής Εμπορίου της Βουλής που αφορούσαν το e-kalathi. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι η πιο βλακώδης της Ευρώπης, αφού εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν και ότι το μεγάλο βεγγαλικό της κυβέρνησης (e-kalathi) καταρρέει αφού στερείται διαβούλευσης.

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε λυπηρούς τους χαρακτηρισμούς. Παρασύρθηκε ο κ. Χατζηγιάννης από μια εμμονή, σημείωσε ο υπουργός για να μην περάσει το e-kalathi. Δεν μπορώ να ξέρω τους λόγους που δεν θέλει να περάσει το συγκεκριμένο εργαλείο, ανέφερε. Μέσα από κροκοδείλια δάκρυα τον είδαμε να κλαίει για την ακρίβεια και αφήνει υπονοούμενα στους καταναλωτές ότι η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη, συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου. Και προκάλεσε: Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Το e-kalathi ήταν μια προσπάθεια του ίδιου του βουλευτή από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μας υπέδειξε μόλις είχαμε αναλάβει ότι σε ένα μήνα θα έπρεπε να του φέρναμε νομοσχέδιο κάτι που κάναμε αν και κάτι τέτοιο θεωρείτο ανέφικτο και έκτοτε το νομοσχέδιο παραπαίει σημείωσε διότι δεν θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές ένα εργαλείο για να μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέγουν να ψωνίζουν με έξυπνο τρόπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναδραστηριοποιείται η πλατφόρμα «Στέγη για Όλους»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ