Ξημέρωσε η μέρα με τα φθηνότερα καύσιμα - Πόσα στοιχίζει σήμερα η βενζίνη

Μειωμένες κατά οκτώ σεντ είναι πλέον οι τιμές στα καύσιμα κίνησης μετά και την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για μείωση του φόρου κατανάλωσης - Τα δύσκολα είναι πίσω δηλώνει η αντιπολίτευση

Της Έλενας Καλυφόμματου

Μειωμένες κατά οκτώ σεντ είναι πλέον οι τιμές των καυσίμων, μετά και το "πράσινο" φως που άναψε το απόγευμα χθες η Ολομέλεια της Βουλής για μείωση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες ομόφωνα, αφού εξέτασε με τη μορφή του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, κατά 8.33 σεντ το λίτρο και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 6.39 σεντ το λίτρο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, η μέση τιμή της βενζίνης ανέρχεται σήμερα στο €1.47 και του πετρελαίου κίνησης στο €1.63 ενώ χθες κινούνταν στα €1.55 και €1.70 αντίστοιχα. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή βρίσκεται στο €1.24 και στα ίδια επίπεδα με χθες, αφού η ρύθμιση θα ισχύσει από τις 15 Νοεμβρίου. 

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που αφορούν τα καύσιμα κίνησης θα ισχύουν από 3 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 3 Μαρτίου 2024 και για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Νοεμβρίου 2023 μέχρι την 31η Μαρτίου 2024.

Το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή αυτού του μέτρου ανέρχεται στα €25,6 εκ.

Ποικίλουν οι αντιδράσεις των κομμάτων - Ναι μεν, αλλά...

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόταση της Κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αποδεικνύει την ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις δύσκολες στιγμές που περνά ο κόσμος και το κόστος των καυσίμων. Πρόσθεσε ότι ύστερα από πρόταση κομμάτων συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών η παράταση της διάρκειας του νομοσχεδίου -για τρεις ημέρες- λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην ψήφισή του, αφού το νομοσχέδιο κατατέθηκε σήμερα και όχι την προηγούμενη εβδομάδα. 

Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ η οποία έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε η επίσπευση του μέτρου όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης για 15 ημέρες. Μετά την εξέλιξη αυτή η μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Νοεμβρίου και όχι από την 1η Δεκεμβρίου 2023, όπως προνοείτο αρχικά στην πρόταση της Κυβέρνησης.

Ο. Κουλλά: «Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για παράταση υφιστάμενων»

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά σημείωσε ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα από την Κυβέρνηση ,αλλά για παράταση υφιστάμενων  κάτι που το επιτρέπει η ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Χαρακτήρισε μέγα σφάλμα την κατάργηση των μέτρων το καλοκαίρι κυρίως για τον ηλεκτρισμό, γιατί οδήγησε εν μέρει σε ανατιμήσεις και αναζωπύρωση του πληθωρισμού, ενώ αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν απέδωσε η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα. Σημείωσε ότι η μείωση του πληθωρισμού θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι προσωρινά και να κτίσουν σε μόνιμα μέτρα. Σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να επιταχυνθούν και τα βήματα για ΑΠΕ επειδή οι τιμές είναι πιο ανταγωνιστικές πλέον.

Σ. Στεφάνου: «Tα δύσκολα είναι πίσω»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι η Κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε τον τερματισμό των μέτρων ανέμενε μείωση στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, κάτι που δεν έγινε. Τελικά, όπως ανέφερε, υπήρξε ύστερα από μια μικρή περίοδο μείωσης, αύξηση και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα μέτρα ανακούφισης και ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Σημείωσε περαιτέρω ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λήφθηκαν αναλογικά πολύ μεγαλύτερα μέτρα στήριξης. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να αναλογιστούν όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια για μείωση του κόστους και των ρύπων.

Α. Καυκαλιάς: «Με το μέτρο η Κυβέρνηση διορθώνει ένα λάθος»

Ο Bουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι με το μέτρο επιχειρείται μια διόρθωση ενός λάθους από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία έχει καταργήσει τους μειωμένους συντελεστές φορολογίας στα καύσιμα στηριζόμενη σε άστοχες προβλέψεις ότι θα είχε μείωση στις τιμές των καυσίμων. Επιστρέφει, όπως είπε, η Κυβέρνηση ένα πολύ μικρό μέρος απ’ ό,τι εισπράττει από τις τσέπες των καταναλωτών λόγω ακρίβειας. Η Κυβέρνηση, ανέφερε, θα πρέπει να φροντίσει να διασφαλίσει ότι η μείωση θα καταλήξει στις τσέπες των καταναλωτών.

Ν. Παπαδόπουλος: «Η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε την εύκολη οδό του λαϊκισμού»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ορθά η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε προηγουμένως την εύκολη οδό του λαϊκισμού, έδειξε υπευθυνότητα αναμένοντας την αξιολόγηση του Moody’s και την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό, όπως είπε, ανέμενε η Κυβέρνηση για στήριξη της κοινωνίας. Σημείωσε ακόμα ότι τα 17 μέτρα στήριξης της κοινωνίας από την Κυβέρνηση είναι καινούρια. Έκανε ακόμα λόγο για τεράστιες ευθύνες για τους λόγους που η Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα.

Χαιρετίζουν Τρυφωνίδης - Μυριάνθους

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το συνολικό πακέτο μέτρων ελάφρυνσης των πολιτών από την Κυβέρνηση. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση που έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση η εισήγηση του κόμματος ώστε στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντί από 1 Δεκεμβρίου να αρχίζει από 15 Νοεμβρίου η μείωση των φορολογιών, λόγω των σοβαρών αναγκών των ορεινών κοινοτήτων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους χαιρέτισε την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Σημείωσε ότι όταν η Κυβέρνηση κατάργησε τη μείωση αυτή στους συντελεστές στα καύσιμα το καλοκαίρι, επειδή μειώθηκε η τιμή στα καύσιμα, υπήρξε εξοικονόμηση κάποιων εκατομμυρίων που τα έδωσε η Κυβέρνηση σε άλλες κοινωνικές παροχές. Στο μεταξύ ανέφερε, υπήρξε και αναβάθμιση της οικονομίας από τον Moody’s. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να σκεφτεί η Κυβέρνηση αυτή η επιδότηση να συνεχίσει στοχευμένα κυρίως για τις ορεινές κοινότητες.

Ευκαιρία βλέπει ο Θεοπέμπτου 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το πιο σημαντικό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθεί ο κόσμος να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του, ειδικά στα ορεινά και να ληφθούν επειγόντως μέτρα για μείωση της ζήτησης στην ενέργεια.

Δεν κατανοεί ο Θεμιστοκλέους

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους έθεσε ερωτήματα για την αποδοτικότητα των ΑΠΕ και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Είπε επίσης ότι δεν κατανοεί ούτε τους πανηγυρισμούς, ούτε τις επικρίσεις για τα μέτρα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Η Βουλή ψήφισε τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ