Αναπλ. Κ.Ε.: Δεν δίνουμε τελεσίγραφα – Να ευοδωθεί η προσπάθεια για το Αφροδίτη

Έχει σταλεί η απάντηση στη Chevron. Είμαστε ευέλικτοι για να βρεθεί λύση, με διασφάλιση πάντα των συμφερόντων της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Γιάννης Αντωνίου

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να ευοδωθεί η προσπάθεια σε σχέση με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη, ωστόσο την ίδια ώρα θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι χθες το βράδυ η Δημοκρατία απάντησε στο αίτημα της Chevron ωστόσο δεν θέλησε να αναφέρει λεπτομέρειες σημειώνοντας ότι υπάρχει το ζήτημα της εμπιστευτικότητας. Ερωτηθείς σε ποια κατεύθυνση κινείται η απάντηση της χώρας μας, δηλαδή κατά πόσο υποχωρούμε και δεχόμαστε τα αιτήματα της εταιρείας, ή δηλώνουμε ότι αυτή είναι η θέση μας και δεν μετακινούμαστε, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν λειτουργούμε με τελεσιγραφικούς κανόνες, αλλά την ίδια ώρα θέλουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Δημοκρατίας. Εκείνο που θέλουμε, συμπλήρωσε είναι να ευοδωθούν οι προσπάθειες για εκμετάλλευση του κοιτάσματος και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προσπάθειες μας.

Δηλώσεις για τις εξελίξεις γύρω από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη έκανε και η τέως υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Μιλώντας στο Σίγμα, η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι σίγουρα δεν πρόκειται για μια εύκολη κατάσταση. Ο νυν υπουργός, πρόσθεσε, θα πρέπει να βρει την απαραίτητη ισορροπία και τη χρυσή τομή ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ελπίδα της τελικά αυτό να επιτευχθεί και να προχωρήσει η ανάπτυξη στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Πέραν αυτού, η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι το γεωπολιτικό στοιχείο είναι έντονο αυτή την περίοδο, ένεκα και των γεγονότων που συμβαίνουν στην περιοχή μας. Ένας από τους βασικούς μας συμμάχους, το Ισραήλ, όπως γίνεται αντιληπτό έχει άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή, ωστόσο συμπλήρωσε δεν μπορούν να σταματήσουν τα πάντα, εξαιτίας αυτών των γεγονότων, θα πρέπει οι αναπτύξεις να προχωρήσουν.

Ερωτηθείσα για ποιο λόγο εδώ και τόσα χρόνια δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε ακόμα το φυσικό μας αέριο, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε πρώτα απ’ όλα στο γεωπολιτικό στοιχείο, το οποίο στην περίπτωση της Κύπρου παρουσιάζει αρκετές ιδιομορφίες. Ακολούθως είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε καθόλου υποδομές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κοιτάσματα μας δεν είναι τόσο μεγάλα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαναγράφεται ο ενεργειακός χάρτης λόγω πολέμου - Ο ρόλος Κύπρου - Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ