Θα ακριβύνει το ρεύμα αν αυξηθούν οι ρύποι; Τι απαντά ο Υπ. Ενέργειας

Το κόστος των ρύπων αναμένεται να φτάσει τα €500 εκατομμύρια την επόμενη χρονιά - Γίνονται ενέργειες για να αποτραπεί το worst-case σενάριο, ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου

Νύχτα αποφάσεων ήταν η χθεσινή για το τι μέλλει γενέσθαι στην κυπριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσκεψη στην ΑΗΚ να διαρκεί τέσσερις “παραγωγικότατες” ώρες, όπως τις χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας. 

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, υπηρεσιακοί παράγοντες, η Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων. 

Αύξηση ρύπων δεν σημαίνει θα ακριβύνει το ρεύμα

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, για το κόστος που σχετίζεται με τις εκπομπές ρύπων, που επιβαρύνουν την  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε πως φέτος θα αγγίξει τα €300 εκατομμύρια, με τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για την επόμενη χρονιά σε ό,τι αφορά το ίδιο ζήτημα να υπολογίζεται στα €278 εκατομμύρια. 

Ωστόσο, ο Υπουργός Ενέργειας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ανέφερε πως το τι βλέπουμε με τους πολέμους και τις κρίσεις που δημιουργούνται είναι να υπάρχει μία εσωστρέφεια των κρατών. 

Αυτό έχει ως συνέπεια τα κράτη να συγκεντρώνονται σε πόρους ενέργειας που έχουν εσωτερικά, με πολλά από αυτά - περιλαμβανομένων και ευρωπαϊκών- να στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρύποι. 

“Όση περισσότερη ζήτηση υπάρχει, λόγω της υπερπαραγωγής, αυξάνει την τιμή των ρύπων”, ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, εξηγώντας πως γι’ αυτό αναμένεται πως αν συνεχιστεί αυτή η τάση τότε το κόστος θα φτάσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον επόμενο χρόνο. 

Ερωτηθείς για το γιατί δεν περιλαμβάνεται το ποσό αυτό στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε πως ο προϋπολογισμός γίνεται με κάποιες “παραδοχές”, επισημαίνοντας πως η συγκεκριμένη παραδοχή, δηλαδή η κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή μας, εξελίχθηκε πολύ μετά τον προϋπολογισμό. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για προβλέψεις που δεν σημαίνει ότι θα ισχύσουν. 

“Να μην το μεταφράζουμε ότι αν οι ρύποι πάνε στο μισό δισεκατομμύριο, θα αυξηθεί ο ηλεκτρισμός”.

 Όπως τόνισε, γίνονται και άλλες ενέργειες για μείωση του ηλεκτρισμού, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή του Φυσικού Αερίου, η οποία προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2024 και είναι βέβαιο πως θα μειώσει τους ρύπους. 

Επισήμανε πως γίνονται ενέργειες για να αποτραπεί το “worst-case scenario”, το οποίο σημαίνει υψηλοί ρύποι για την Κύπρο. Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους παίρνουν “τοις μετρητοίς” κάποιους αριθμούς, αποτυπώνοντάς σε πρωτοσέλιδα ότι θα ακριβύνει ο ηλεκτρισμός. 

“Ο ηλεκτρισμός είναι ήδη ακριβός, θα πρέπει να μειωθεί και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι συζητήσεις με την ΑΗΚ”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη δημιουργία μίας ΑΗΚ που θα μπορεί να ανταποκρίνεται επαρκώς στις προκλήσεις του περιβάλλοντος, οι οποίες για την Κύπρο αφορούν την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και την ενεργειακή αυτονομία. 

Αναβαθμίζεται ο σταθμός Δεκέλειας 

Το θέμα του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Δεκέλειας, ήταν το πρώτο στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας. 

Όπως είπε, το ζήτημα του σταθμού χρονίζει και ενώ αρχικά η Πολιτεία είχε αποφασίσει το κλείσιμό του, τεχνικά δεν δικαιολογείτο μία τέτοια απόφαση, καθώς χρειάζεται ηλεκτροπαραγωγή και σε άλλο γεωγραφικό σημείο. 

Για να παραμείνει σε λειτουργία, μετά την αναβολή που λήφθηκε για το κλείσιμό του από την Ευρωπαϊκη΄Επιτροπή μέχρι το 2029, θα πρέπει πολύ πριν να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί με ευέλικτες μηχανές λιγότερο κοστοβόρες και ρυπογόνες, εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου.  

Δόθηκε το πράσινο φως στην Αρχή Ηλεκτρισμού για να προχωρήσει με την κατάθεση δύο αιτήσεων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του σταθμού με την εγκατάσταση δύο γεννητριών δυναμικότητας 40MW η κάθε μία και το δεύτερο αίτημα προς τη ΡΑΕΚ σχετίζεται με σκοπούς αποθήκευσης ενέργειας. 

Θα ακολουθήσει το οικονομικό σκέλος, το οποίο εναπόκειται στον οργανισμό να αποφασίσει αν θα γίνει με ίδιους πόρους ή σε συνδυασμό με κρατικούς πόρους. Παράλληλα, υπάρχει και η επιλογή της δανειοδότησης. Ξεκαθάρισε, πως σε αυτή τη διαδικασία το Υπουργείο Ενέργειας δεν θα εμπλακεί. 

Ο Υπουργός καταλήγοντας ανέφερε πως αύριο θα παρουσιαστεί και επίσημα το Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους. 

Διαβάστε επίσης: Δεν προχωρά η εξαγορά της cdbbank από την AstroBank

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ