Υπερτριπλάσια η παραγωγή της Energean - Αρχίζουν εργασίες σε ισραηλινό κοίτασμα

Δεν υπήρξαν συνέπειες από την σύρραξη στην περιοχή - Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Μαθιός Ρήγας

Στις 143 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με πάνω από 80% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο διαμορφώθηκε η μέση ημερήσια παραγωγή της Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג)  στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με την παραγωγή του πρώτου 6μήνου, η οποία είχε διαμορφωθεί περίπου στις 106 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.

Όπως αναφέρεται σε καθιερωμένη ενημέρωση της εταιρείας (Trading Statement & Operational Update) το πρωί της Πέμπτης στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Tελ Αβίβ, η νέα μεγάλη αύξηση της παραγωγής, στην οποία δεν υπήρξε κάποια επίπτωση από την κατάσταση στο Ισραήλ, μαζί με την πρόοδο στο project της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στον Πρίνο, ήταν οι δύο σημαντικότερες εξελίξεις του τρίτου τριμήνου.

Υπερτριπλάσια παραγωγή στο 9μηνο

Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, οι βασικές εξελίξεις στο 9μηνο και οι κυριότερες προοπτικές για τη συνέχεια είναι οι εξής:

Η παραγωγή για όλο το 9μηνο του έτους διαμορφώθηκε στις 118,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (84% σε φυσικό αέριο), υπερτριπλάσια δηλαδή σε σχέση με το 9μηνο του 2022, με τα έσοδα του ομίλου να ανέρχονται σε 1,016 δισεκ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 85% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) ανήλθαν σε 623 εκατ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση.

Εντός του έτους η παραγωγή στο Karish North

Παράλληλα, η παραγωγή από το κοίτασμα Karish North στο Ισραήλ θα εκκινήσει εντός του έτους, ενώ περί τα τέλη του έτους αναμένεται η Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Katlan, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εξαγωγικούς σκοπούς..

Συμφωνα με την ενημέρωση εταιρείας, περί τα τέλη του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων NEA/NI στην Αίγυπτο που βρίσκονται σε παραγωγή ήδη από τον Μάρτιο του 2023, ενώ η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία αναμένεται εντός του 2024.

Εξάλλου, η Energean στοχεύει σε επιπλέον 285 δισεκ. κυβικά μέτρα προοπτικών πόρων (unrisked prospective volumes) σε Αίγυπτο (ξεκίνησε τον Οκτώβριο η ερευνητική γεώτρηση Orion 1x, όπου η εταιρεία συμμετέχει με 19%, ενώ το 2024 προγραμματίζεται νέα ερευνητική γεώτρηση στα κοιτάσματα του Abu Qir) και στην Ιταλία (οι χαμηλού ρίσκου στόχοι Gemini και Centauro, κοντά στο κοίτασμα Cassiopea, προγραμματίζονται για γεώτρηση επίσης για το 2024).

Τέλος, η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή, το οποίο θα καταβληθεί στους μετόχους στις 29 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 9μήνου, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, έκανε λόγο για «μια ισχυρή επιχειρηματική επίδοση, που φέρνει την εταιρεία σε ιδιαίτερα καλή θέση προκειμένου να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους, τους πελάτες, τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζομένους της».

Ειδικά για τους τελευταίους, ο κ. Ρήγας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για όλους τους εργαζόμενούς μας, που έχουν δείξει αξιοσημείωτο σθένος, αφοσίωση και επαγγελματισμό αντιμετωπίζοντας ένα δύσκολο περιβάλλον. Η ακλόνητη δέσμευσή τους στις δραστηριότητές μας και στις αξίες μας είναι καίρια για την επίτευξη της επιχειρησιακής μας αριστείας και τη φιλοδοξία μας για περαιτέρω ανάπτυξη. Είμαστε υπερήφανοι για την διαφορετικότητα και το ταλέντο της ομάδας μας και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εξέλιξη και στην ευμάρειά της».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: FT: Τι είπε ο Πρόεδρος του Ισραήλ για βοήθεια στη Γάζα μέσω Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ