Πολύ ψηλότερα οι τιμές πετρελαίου στην Κύπρο λέει ο Συνδ. Καταναλωτών

Οι τιμές ελέγχονται και είναι μέσα στα πλαίσια απαντά η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Διαφορά για την παραχώρηση στοιχείων από την Υπηρεσία στο Σύνδεσμο

Αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το ύψος που είναι σήμερα θα έπρεπε να βρίσκονταν οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών. Οι μειώσεις δεν είναι στο ύψος που αναμέναμε σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Ο κ. Δρουσιώτης σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο σύνδεσμος, δηλαδή οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και οι τιμές που ανακοινώνει η ΕΕ χωρίς τη φορολογία, προκύπτει ότι υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 8 και 10 σεντ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Δεν έχω υπόψη μου να έχει υπάρξει ξανά τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δρουσιώτης, υποστηρίζοντας ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις.

Πέραν των πιο πάνω, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ζήτησε αρκετές φορές επιπρόσθετα στοιχεία από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή τα οποία ωστόσο η Υπηρεσία αρνείται να δώσει. Όπως είπε ο κ. Δρουσιώτης, ο σύνδεσμος δεν ζήτησε εμπιστευτικά στοιχεία. Ζήτησε στοιχεία τα οποία μπορούν να δοθούν ώστε να μπορέσει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Κωνσταντίνος Καραγιώργης, αφού σημείωσε ότι ο έλεγχος των τιμών των καυσίμων είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία και χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις, τόνισε ότι με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Υπηρεσία, οι τιμές δεν αποκλίνουν σε βαθμό που να χρειάζεται η λήψη μέτρων. 

Παράλληλα ο κ. Καραγιώργης αναφέρθηκε σε ορισμένους έκτακτους παράγοντες που επηρεάζουν σήμερα τη διαμόρφωση των τιμών όπως είναι το γεγονός ότι εισάγουμε ποσότητες καυσίμων από τη Χάιφα με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση στις φορτώσεις εξαιτίας της κατάστασης στην περιοχή. Πρόσθετα, σημείωσε ότι γίνονται μεγαλύτερες διαδρομές ή ακόμα ναυλώνονται άλλα πλοία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εταιρειών. Υπάρχουν και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, για να διαβεβαιώσει όμως ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Υπηρεσία, προκύπτει ότι οι τιμές είναι μέσα στα ενδεικνυόμενα πλαίσια.

Όσον αφορά στο αίτημα της παραχώρησης στοιχείων προς το σύνδεσμο καταναλωτών, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι η Υπηρεσία λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους όρους εντολής και δεσμεύεται με εμπιστευτικότητα όσον αφορά στα στοιχεία που της παραχωρούν οι εταιρείες. Όσα στοιχεία μπορούμε να δώσουμε τα δίνουμε ανέφερε ωστόσο από εκεί και πέρα το να δώσουμε απλά ένα επιπρόσθετο στοιχείο χωρίς αυτός που θα το λάβει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, απλά θα οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο κ. Δρουσιώτης επέμεινε στο αίτημα ότι ο σύνδεσμος θα ήθελε πρόσθετα στοιχεία τα οποία όπως υποστήριξε μπορεί να δώσει η Υπηρεσία για να εξάγει ο σύνδεσμος τα δικά του συμπεράσματα για να απαντήσει ο κ. Καραγιώργης λέγοντας ότι η Υπηρεσία δεν είναι διατεθειμένη να εκχωρήσει σε κανένα τις αρμοδιότητες της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκόπτουν €23 εκατ. από τον προσφυγικό κόσμο – «Εξέγερση» στην Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ