ΑΗΚ: Σήμερα η μυστική ψηφοφορία των μελών των συντεχνιών

Δεν αποκλείεται η λήψη απεργιακών μέτρων στην ΑΗΚ

Θέλοντας να εξαντλήσουν τον διάλογο, αλλά και μη αποκλείοντας απεργιακά μέτρα, οι συντεχνίες του προσωπικού της ΑΗΚ πραγματοποιούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα συνελεύσεις προσωπικού σε όλες τις επαρχίες, με στόχο τη λήψη αποφάσεων για σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον Οργανισμό.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, εκ μέρους των συντεχνιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββας, οι συντεχνίες πιθανόν να προχωρήσουν σε μέτρα αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς κράτους να συζητηθούν τα θέματα που εγείρουν.

Οι συνελεύσεις του προσωπικού ξεκίνησαν τη Δευτέρα από τη Λεμεσό και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, ενώ την Τρίτη έγιναν συνελεύσεις στην Πάφο και την Πόλη Χρυσοχούς και ακολούθησαν σήμερα τα κεντρικά γραφεία και οι τεχνικές υπηρεσίες της Λευκωσίας.

Την Παρασκευή οι συνελεύσεις θα συνεχιστούν με το Επαρχιακό Γραφείο Λευκωσίας, την Κακοπετριά και τις Πλάτρες, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών των συνελεύσεων με την επαρχία Λάρνακας, το Παραλίμνι και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας.

Ο τρόπος διαχείρισης των θεμάτων, όπως ανέφερε ο κ. Σάββα,θα καθοριστεί ανάλογα με την ψηφοφορία που θα γίνει σε αυτές τις συνελεύσεις στις οποίες υπάρχει, όπως είπε, μαζική προσέλευση του προσωπικού, ενώ θεωρεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα συμφωνήσει με τα ζητήματα που εγείρουν οι συντεχνίες.

«Εμείς θέλουμε συζήτηση και αποφάσεις πάνω στα θέματα και δεσμεύσεις», σημείωσε ο κ. Σάββα.

Η βιωσιμότητα της ΑΗΚ σε πρώτο πλάνο

Οι συνελεύσεις αφορούν θέματα που άπτονται πρωτίστως, σύμφωνα με τις συντεχνίες, της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της ΑΗΚ, ενώ τίθενται και εργασιακά θέματα.

Ανάμεσα στα θέματα που εγείρονται είναι ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Δεκέλειας, να μπορεί η ΑΗΚ να παράγει με μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα και να μειώνει την τιμή της, αλλά και η δυνατότητα της ΑΗΚ να ανταγωνίζεται με τους νέους προμηθευτές επί ίσοις όροις.

Οι συντεχνίες καταγγέλλουν ότι όπως έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον ενέργειας από την ΡΑΕΚ με τις αποφάσεις της, έχει αποκλειστεί η ΑΗΚ από το να συμμετέχει στην αγορά ηλεκτρισμού και σε αυτήν συμμετέχουν μόνο ιδιώτες.

 Παρά την πρόσφατη ρυθμιστική απόφαση της ΡΑΕΚ που επιτρέπει στην ΑΗΚ να εντάξει μεγάλα φωτοβολταΪκά πάρκα στο παραγωγικό της δυναμικό, ο κ. Σάββα είπε ότι είναι λίγο αργά, διότι αυτό που είχε ζητήσει η ΑΗΚ από το 2019 το απαγόρευσε η ΡΑΕΚ, αφήνοντας τους ιδιώτες ελεύθερους να εξασφαλίσουν όσα τεμάχια γης ήταν διαθέσιμα για ανάπτυξη με φωτοβολταϊκά πάρκα.

Πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ Προμήθεια, σε αντίθεση με τους ιδιώτες προμηθευτές δεν μπορεί να αγοράζει φθηνή ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα ιδιωτών και να την εντάσσει στο ενεργειακό μείγμα για να μειώνεται η τιμή, λόγω της μη ένταξής της στην αγορά ηλεκτρισμού.

«Έντεχνα μας κρατούν με υψηλή τιμή, για να θησαυρίζουν οι ιδιώτες που πουλούν λίγο πιο κάτω από εμάς», ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε τη σημασία παροχής δυνατότητας στην ΑΗΚ για αγορά συστημάτων αποθήκευσης, ώστε να μην γίνονται περικοπές στην ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σημείωσε ότι η ΑΗΚ έχει πρόθεση να εντάξει συστήματα αποθήκευσης στο δίκτυο «αλλά και πάλι τα ιδιωτικά συμφέροντα επεμβαίνουν σε αυτή την πρόθεση», παρεμποδίζοντάς την.

«Ενώ υπάρχει πρόθεση και από το κράτος και από το Υπουργείο Ενέργειας σε αυτό το θέμα, φαίνεται ότι πάλι παρεμβαίνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα και προσπαθούν να το εμποδίσουν», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ακόμα και για τη Δεκέλεια ο σύνδεσμος των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρισμού, είχε πρόσφατα πει ότι πρέπει να απαγορεύσει το κράτος στην ΑΗΚ να την εκσυγχρονίσει, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι αυτό θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρισμού.

Ανέφερε ακόμα ότι οι συντεχνίες θεωρούν ως πιο σημαντικά τα θέματα αυτά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του οργανισμού και την ανταγωνιστικότητά του, ώστε να μπορεί να δίνει πιο χαμηλές τιμές στους πελάτες της.

«Αν δεν επιλυθούν αυτά τα θέματα, αν δεν μπουν τα πράγματα στη θέση τους, δεν θα υπάρχει Οργανισμός αύριο», συμπλήρωσε.

Βλέπουν κωλυσιεργία σε εργασιακά θέματα

Όσον αφορά τα εργασιακά, ο κ. Σάββα ανέφερε ότι υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος με θέματα, κυρίως στρεβλώσεις που υπάρχουν στον Οργανισμό και θα πρέπει να γίνει ένα «συγύρισμα» για να γίνει η ΑΗΚ πιο λειτουργική.  

Εξέφρασε απογοήτευση για την «κωλυσιεργία και αναποφασιστικότητα», που παρατηρείται από πλευράς της διεύθυνσης του Οργανισμού για το θέμα, αλλά και για τη μη έγκαιρη πλήρωση θέσεων που άπτεται της λειτουργικότητας του Οργανισμού.

Οπως ανέφερε, επί Υπουργίας Κυριάκου Κούσιου αποφασίστηκε ότι 131 νέες θέσεις στον οργανισμό είναι απαραίτητες για την ασφάλεια και υγεία στην ΑΗΚ, αλλά παρόλο που μπήκαν στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η θέση των Υπουργείων αλλά και αν θα ψηφιστούν από την Βουλή.

 ΚΥΠΕ
 

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο» στην Petrolina για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Αραδίππου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ