«Το κράτος μας δίνει πίσω δικά μας λεφτά» - 3 τρόποι που μας «τα παίρνει»

«Ούτε χρυσάφι να ήταν το ρεύμα», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, Λουκάς Αριστοδήμου, τονίζοντας πως «ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει ακόμη και τον ήλιο» (VIDEO)

Άστραψε και βρόντηξε ο Λουκάς Αριστοδήμου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών, κατά την παρέμβασή του στη σημερινή εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, Μεσημέρι και Κάτι, αφού λίγο πολύ έκανε λόγο για στυγνή κοροϊδία εις βάρος των πολιτών διαχρονικά από πλευράς κυβερνήσεων. 

Σχολιάζοντας αρχικά τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, για τα όσα τεκταίνονται στο ενεργειακό πεδίο, ο κ. Αριστοδήμου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός. Ειδικότερα, ο κ. Λακκοτρύπης εξέφρασε, μιλώντας προηγουμένως στην εκπομπή, αισιοδοξία για τις ποσότητες που κατέγραψε η γεώτρηση της κοινοπραξίας των Εni - TotalEnergies στο Cronos-2, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμώντας πως θα ξεκλειδώσει επιτέλους η εκμετάλλευση φυσικού αερίου, εάν γίνει η αρχή έστω και σε ένα από τα κοιτάσματα. 

Ο κ. Αριστοδήμου διερωτήθηκε πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όταν συζητάμε για εκμετάλλευση φυσικού αερίου από το 2011 ή όταν επενδύσαμε στο Βασιλικό από την ίδρυσή του το 1990 και ακόμα να δούμε αποτέλεσμα. “Αυτοί που ήταν στις κυβερνήσεις έχουν τις μεγάλες ευθύνες”, σημείωσε, λέγοντας πως και τώρα να βάλουμε το φυσικό αέριο θα είναι πιο ακριβό. “Φανταστήκατε πόσο όφελος θα είχε ο καταναλωτής αλλά και το κράτος εάν επενδύαμε τόσα χρόνια σε φθηνό φυσικό αέριο και παράγαμε ρεύμα;”, επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε πως “οι πολιτικοί λένε ό,τι τους βολεύει”. 

Υπέδειξε δε, πως χρηματοδοτούνται, άμεσα, μέσω των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες, άλλα και έμμεσα, ως αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και θέσπισης νομοθεσιών, ορισμένοι “μεγάλοι” με επιχειρηματικά συμφέροντα. Έριξε, παράλληλα, το μπαλάκι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, υπογραμμίζοντας πως όσα αρνητικά και να έκαναν οι προηγούμενοι, καλείται σήμερα να τα ανατρέψει. 

Ούτε χρυσάφι να ήταν το ρεύμα

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο οποίος ανέφερε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει την επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, δεδομένου πως το κόστος τους ηλεκτρισμού εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο κ. Αριστοδήμου απάντησε πως ο κόσμος σήμερα πληρώνει πανάκριβα το ρεύμαμ το οποίο, όπως τόνισε “ούτε χρυσάφι να ήταν”. Πρόσθεσε ακόμη, πως “το χρυσάφι είναι σήμερα πιο φθηνό από το ρεύμα”. 

Εξέφρασε δε, ικανοποίηση για τη συνέχιση της επιδότησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από πλευράς Κυβέρνησης, διαμηνύοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Μίλησε για βραχυπρόθεσμη ανάσα, αφού δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα για οποιαδήποτε βελτίωση. 

Αυτά που μας δίνει “πίσω” το κράτος είναι δικά μας λεφτά

Θέτοντας στο επίκεντρο το δημοσιονομικό κόστος από τη συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρισμού, η οποία θα ανέλθει στα €45 εκατομμύρια όπως ήταν και το κόστος για την περίοδο Οκτωβρίου - Φεβρουαρίου, ο κ. Αριστοδήμου τόνισε πως αυτά τα λεφτά το κράτος τα παίρνει πίσω από εμάς. 

“Αυτά που μας δίνει πίσω είναι δικά μας λεφτά”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρότρυνε ακόμη το κράτος να δράσει ορθολογικά και “να σκεφτεί πως όλα τα λεφτά που διαθέτει και αυτό το ισοζύγιο που λέει είναι δικά μας λεφτά”. “Το κράτος εμείς είμαστε, οι καταναλωτές που τα πληρώνουμε”, υπογράμμισε. Τα παίρνει και μάλιστα παράνομα, σημείωσε αναφερόμενος στους ρύπους που χρεώνονται οι καταναλωτές, χωρίς μάλιστα να είναι αυτοί που τους παράγουν, ενώ το κράτος τους αξιοποιεί αλλιώς και όχι προς όφελος των καταναλωτών. 

Οι τρεις πηγές άντλησης χρημάτων

Το κράτος έχει λεφτά δικά μας από τουλάχιστον τρεις πηγές, ανέφερε ο κύριος Αριστοδήμου:

1. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσω των ρύπων, αφού οι πολίτες υπολογίζεται πως μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού τους ρεύματος θα πληρώσουν 800 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο χρόνια - €300 εκατ. για το 2023 γύρω στα €500 εκατομμύρια για το 2024. 

2. Ως δεύτερο, υπέδειξε το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις “έπαιρναν” τα αποθεματικά της Αρχής Ηλεκτρισμού για πολλά χρόνια, αφήνοντάς την ανίκανη να επενδύσει για να παράξει πιο φθηνά και για να ανανεώσει τις δυνατότητές παραγωγής της, όπως για παράδειγμα με την περίπτωση του σταθμού της Δεκέλεια. 

Σήμερα η ΑΗΚ ζητά όπως η επένδυση για την αναβάθμιση του σταθμού της Δεκέλειας περιοριστεί μόνο στις δύο αναγκαίες μονάδες παραγωγής συνολικής δυναμικότητας 80 MW (40MW έκαστη) αξίας περίπου €60 εκατ. αντί ολόκληρου του έργου η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει τα €110 εκατ. 

“Αυτά τα λεφτά θέλει να τα πάρει από εμάς, απευθείας από τους πελάτες της, τους καταναλωτές”, επεσήμανε ο κ. Αριστοδήμου, ρωτώντας ποιος άλλος οργανισμός μπορεί να κάνει αυτό το πράγμα, δηλαδή, να επενδύσει σε νέα μηχανήματα και τεχνολογία και να διαθέσει το προϊόν του με απευθείας χρέωση στον πολίτη.  “Η ΑΗΚ είναι μονοπώλιο και το κράτος καρπώθηκε όλα αυτά τα χρήματα και τώρα από πού θέλει να τα πάρει για να τα δώσει; Από τους καταναλωτές”, τόνισε.

3. Το τρίτο ποσό που έχει το κράτος και είναι “δικό” μας είναι ο ήλιος, συμπλήρωσε, τον οποίο μας χρεώνει. Εξηγώντας τι εννοεί, ο κ. Αριστοδήμου σημείωσε πως “ύστερα από τόσα χρόνια που δεν αξιοποίησε την ηλιακή ενέργεια, ενώ μας έστειλε η Κοινοπολιτεία σε τρίτες χώρες, όπως η Σρι Λάνκα και οι Σεϋχέλλες, για να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -κατεξοχήν την ηλιακή ενέργεια- την ώρα που η Κύπρος που έχει την καλύτερη δυνατότητα παραγωγή ρεύματος από τον ήλιο στην Ευρώπη δεν το έκανε

Κατήγγειλε δε, πως σε ό,τι αφορά τις υποδομές στον τομέα των ΑΠΕ, το κράτος δεν προχώρησε με ανοιχτή προσφοροδότηση, αλλά τα έδωσε σε κάποιους συγκεκριμένους που κερδοσκόπησαν, κάνοντας στην ουσία “πλάτες” σε μεγαλοεπιχειρηματίες. 

“Ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει ακόμη και τον ήλιο;” τόνισε και κάλεσε την Κυβέρνηση να σκεφτεί πως θα επιστρέψει όλα αυτά τα χρήματα στους καταναλωτές. 

Το κράτος μέρος του καρτέλ των καυσίμων

Τέλος, ο κ. Αριστοδήμου στάθηκε στα καύσιμα, λέγοντας πως οι εταιρείες χρωστούν λεφτά στους καταναλωτές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σε συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της πρώην Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πηλείδου και πετρελαϊκών εταιρειών, “μπαίνοντας”, όπως ανέφερε ο κ. Αριστοδήμου, “στο ίδιο καρτέλ”.  

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ανέφερε πως πρόφαση ήταν να πειστούν οι εταιρείες να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις τους από τη Λάρνακα, ενώ εκκρεμεί αγωγή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού. 

Διερωτήθηκε, γιατί να πληρώσουν οι καταναλωτές γι’ αυτό, τονίζοντας πως “αυτές οι εταιρείες είναι ιδιωτικές. Μια ιδιωτική εταιρεία δεν έχει μονοπώλιο στην αγορά και φοβάται τον ανταγωνισμό. Δεν βάζει το κόστος πάνω στο λίτρο του καυσίμου όπως το έβαλαν αυτές”. 

“Θέλουμε πίσω αυτά τα λεφτά”, υπογράμμισε.  

Δείτε το βίντεο εδώ: 

 

Διαβάστε επίσης: Πάει Αίγυπτο ο Υπ. Ενέργειας με Φυσικό Αέριο στις «αποσκευές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ