Ξεκίνησαν στην Κρήτη από την ExxonMobil οι 3D σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Νοτιοδυτικά της Κρήτης το ειδικό σεισμογραφικό RAMFORM HYPERION της PGS

Ο κύβος ερρίφθη για το πλέον φιλόδοξο project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY προχωρά στην επόμενη φάση του σχεδίου για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ένα χρόνο ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές, τη σκυτάλη παίρνουν οι τρισδιάστατες (3D) έρευνες, αν και μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές της χώρας άφηναν να εννοηθεί πως ενδεχομένως δεν θα απαιτηθούν 3D έρευνες και η κοινοπραξία θα πάει κατευθείαν σε δοκιμαστική γεώτρηση.

Το RAMPHORM HYPERION
Ήδη σε θαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης πλέει το ειδικό σεισμογραφικό της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS το RAMFORM HYPERION το οποίο εκτέλεσε τον Νοέμβριο του 2022 αντίστοιχες εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων στα θαλάσσια blocksτης HELLENiQ ENERGY «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός».
Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος της PGS θα αναπτύξει ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο και θα «σκανάρει» συγκεκριμένες γεωλογικές δομές του υπεδάφους κυρίως στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι εργασίες, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Η ερευνητική γεώτρηση
Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών θα φέρει πιο κοντά την κοινοπραξία των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τη διενέργεια ή όχι της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Θα απαιτηθεί ένα επίσης χρονικό διάστημα για την αποκρυπτογράφηση των νέων δεδομένων. Δηλαδή, η επεξεργασία και η ερμηνεία τους προκειμένου οι ειδικοί των δύο εταιρειών να εισηγηθούν στις διοικήσεις οι οποίες και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι πιθανοί στόχοι κρύβουν ή όχι αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Αν όλα βαίνουν καλώς τότε θα μισθωθεί γεωτρύπανο και λοιπός εξοπλισμός, όπως εξέδρα, αγωγοί κλπ προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση.
Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχουν χαρακτηριστεί από πλειάδα γεωολόγων ως πολλά υποσχόμενες ως προς τον ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο στόχος «Τάλως»
Το 2019 στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο «Κύκλος Ιδεών» το τότε στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Γρηγορίου είχε αποκαλύψει πως το 2015 στη διάρκεια επανεπεξεργασίας σεισμικών δεδομένων – είχαν προσκτηθεί το 2012 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε βγάλει σε διαγωνισμούς περίπου 20 blocks στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος) – ομάδα γεωλόγων είχε ανακαλύψει στόχο με πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμώμενης δυναμικότητας 10 τρισ. κυβικών ποδιών (280 δισ. κυβικά μέτρα). Τον στόχο αυτό, οι επιστήμονες τον είχαν ονομάσει «Ταλώς» του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό.

Τα κοιτάσματα στην Ελλάδα
Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους.
Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Άρης Στεφάτος.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δις. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ., ενώ το δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δις. ευρώ.».
Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δις. κυβικών μέτρων.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Μάτσας: «Όποιος δεν μας σέβεται θα πρέπει να μας φοβάται»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ