Θα επαναπροκηρύξει το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» η Κυβέρνηση 

Η Κυβέρνηση θα επιλύσει το ζήτημα του υψηλού κόστους της ενέργειας, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - «Δεν μπορούμε σε μια χώρα που έχουμε τόσο ήλιο, οι τιμές στον ηλεκτρισμό να είναι τόσο ψηλές»

Την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη του Σχεδίου “Φωτοβολταϊκά για Όλους” ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της διακαναλικής του συνέντευξης  που ακολούθησε του χθεσινοβραδινού διαγγέλματος για τον απολογισμό του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε πως θα υπάρξει συνέχεια μετά και τη μεγάλη ανταπόκριση που υπήρξε από πλευράς πολιτών, από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων του Σχεδίου την περασμένη Παρασκευή.  

«Από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουμε 4.000 αιτήσεις και αυτό το πρόγραμμα σας ανακοινώνω απόψε ότι θα το αξιολογήσουμε και θα το επαναπροκηρύξουμε», επισήμανε, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε σε μια χώρα που έχουμε τόσο ήλιο, οι τιμές στον ηλεκτρισμό να είναι τόσο ψηλές». 

Το Σχέδιο που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ είναι συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων, ποσό που αντιστοιχεί σε 6.000 αιτήσεις. Υπενθυμίζεται πως μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 1750. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε

«Έχουμε την ευθύνη και θα το επιλύσουμε»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε πως το κόστος της ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μείζον ζήτημα για τους πολίτες της χώρας. «Είναι όντως η μεγάλη πρόκληση και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις», υπογράμμισε.  Διευκρίνισε παράλληλα, πως το υψηλό κόστος της ενέργειας δεν δημιουργήθηκε στον ένα χρόνο αυτής της διακυβέρνησης, τονίζοντας πως «εμείς όμως έχουμε την ευθύνη να επιλύσουμε αυτό το θέμα και θα το επιλύσουμε». 

Όπως εξήγησε, θα πρέπει να αλλάξει το δίκτυο και να προχωρήσει το θέμα με το φυσικό αέριο, υποδεικνύοντας πως για όλα αυτά έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Αναφέρθηκε ακόμη, στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το τερματικό στο Βασιλικό,  χαρακτηρίζοντάς το ως μία «τεράστια πρόκληση». Για το εν λόγω θέμα, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την κατασκευάστρια εταιρεία του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. 

«Ήταν κάτι που κληρονομήσαμε και πρέπει να διαχειριστούμε», δήλωσε, υπενθυμίζοντας πως κανονικά το έργο, το οποίο όπως είπε, θα βοηθούσε καταλυτικά στη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού, θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει από το 2022.

Δεν θα δούμε αποτέλεσμα από τη μια μέρα στην άλλη 

Ο Πρόεδρος στάθηκε και σε άλλα σχέδια που στοχεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του «Φωτοβολταϊκά για Όλους», που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και τον συμψηφισμό μέτρησης για τον ηλεκτρισμό. 

Εστιάζοντας στο φυσικό αέριο, επισήμανε πως υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, αποκαλύπτοντας πως πολύ σύντομα η ιταλική ΕΝΙ θα παρουσιάσει τον τρόπο αξιοποίησης των ποσοτήτων που εντοπίστηκαν στο κοίτασμα Κρόνος 2. Επιπρόσθετα, φέρνοντας στο κάδρο τον Great Sea Interconnector που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, έκανε λόγο για άλλη μία μεγάλη πρόκληση για την οποία η Κυβέρνηση πήρε αποφάσεις. 

«Όλα αυτά θα φέρουν αποτέλεσμα όχι από τη μια μέρα στην άλλη», υπογράμμισε, λέγοντας πως «γι’ αυτό τον λόγο γίνονται οι παρεμβάσεις με στοχευμένα μέτρα». Όπως είπε, τόσο στα μέτρα κατά της ακρίβειας των €196 εκατομμυρίων που ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο, όσο και τα τελευταία, συνολικού κόστους €60 εκατομμυρίων, το θέμα του ηλεκτρισμού περιλαμβάνεται. 

Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά για όλους - Τα συχνά λάθη στις αιτήσεις και οι λεπτομέρειες του Σχεδίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ