Ηχηρό μήνυμα Ελλάδας προς Κύπρο για Interconnector: «Συμφωνείστε αλλιώς..»

Ο Υπ. Ενέργειας της Ελλάδος, Θ. Σκυλακάκης, στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τη Λευκωσία σχετικά με την απόφαση να ζητήσει νέα μελέτη κόστους - οφέλους για το μεγάλο έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector - Προειδοποιεί πως αν χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση η πιθανότητα να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη με το καλώδιο μειώνεται δραματικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαφές μήνυμα προς την Λευκωσία πως αν χαθούν οι προθεσμίες για τα κονδύλια από την Ε.Ε. που αφορούν στο μεγάλο project του Great Sea Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ με υποθαλάσσιο καλώδιο, τότε «μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να διασυνδεθεί με το καλώδιο η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη», στέλνει με συνέντευξή του στην ελλαδικό Τύπο και την εφημερίδα «Ημερήσια» στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδος, Θόδωρος Σκυλακάκης. 

Αναφερόμενος στην εκδήλωση από την κυπριακή πλευρά της πρόθεσης να υπάρξει επικαιροποίηση της μελέτης κόστους – οφέλους για το τμήμα Κύπρου - Κρήτης, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει στη συνέντευξή του πως, «αναλάβαμε με παρότρυνση και της κυπριακής πλευράς μια ευθύνη έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αξιολογήσει το έργο και έχει δώσει και μεγάλη ενίσχυση. 

Αν η ενίσχυση χαθεί, η πιθανότητα να συνδεθεί η Κύπρος με την υπόλοιπη Ευρώπη με το καλώδιο μειώνεται δραματικά. Αυτό είναι κάτι που θα το αξιολογήσει προφανώς και η κυβέρνηση της Κύπρου. Για την Ελλάδα το σημαντικό από την δική μας οπτική γωνία είναι να προστατευθεί ο Έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος και αυτό και θα κάνουμε», τονίζει.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Όπως σημειώνεται, με βάση τη συμφωνία του 2017 ο καταμερισμός του κόστους βαραίνει σε ποσοστό 63% τους Κύπριους καταναλωτές και 37% τους Έλληνες. 

«Εχουμε δείξει πλεόνασμα καλής θέλησης σε αυτό το θέμα για να βοηθήσουμε να μην χαθεί το έργο, αλλά σε τελική ανάλυση η ευθύνη μας είναι απέναντι στον Έλληνα καταναλωτή και φορολογούμενο», επαναλαμβάνει ο κ. Σκυλακάκης. 

Για την Ελλάδα - παρατηρεί - το έργο αυτό είναι θετικό διευκολύνει την ισορροπία, αλλά δεν είναι κρίσιμο έργο. «Η Ελλάδα δεν είναι ενεργειακό νησί. Το σημαντικό είναι να προστατευθεί και ο Έλληνας καταναλωτής. Και με αυτά τα δυο κριτήρια θα κινηθούμε. Και αν χαθεί η χρηματοδότηση της Κομισιόν η πιθανότητα να γίνει αυτό το έργο μειώνεται δραματικά. Και σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειάζεται καμία ανάλυση κόστους - οφέλους»...

Δείτε το βίντεο εδώ: 

Διαβάστε επίσης: Από την Α9 στην Α16 μια προαγωγή και €40.000 δρόμος στη Νομική Υπηρεσία 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ