«Βουτιά» άνω του 3% στις πετρελαϊκές τιμές – Οι παράγοντες της αποσυμπίεσης

Εβδομαδιαίες απώλειες που ξεπερνούν το 3,4% για Brent και WTI - Οι επενδυτές εκτιμούν πως τα χειρότερα μιας σύρραξης Ισραήλ-Ιράν θα αποφευχθούν - Αιφνιδιασμός της αγοράς από το σημαντικό άλμα στα αμερικανικά αποθέματα αργού

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν την Τετάρτη οι πετρελαϊκές τιμές, συμπληρώνοντας μάλιστα ένα τριήμερο καθοδικό σερί με το οποίο διέγραψαν τα κέρδη που είχαν αποκομίσει μετά την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Ιουνίου υποχώρησε κατά 3,03% ή 2,73 δολάρια φτάνοντας τα 87,29 δολάρια το βαρέλι, αν και νωρίτερα οι απώλειες του είχαν ξεπεράσει και το 3%. Αντιστοίχως το αμερικανικό WTI προσγειώθηκε στα 82,69 δολάρια με πτώση κατά 2,67 δολάρια ή 3,13%.

Με τις απώλειες αυτές αμφότεροι οι δείκτες μετρούν απώλειες άνω του 3,4% για την εβδομάδα. 

Η αποκλιμάκωση της πίεσης στο μαύρο χρυσό ήρθε μετά τις προσδοκίες των αγορών πως τα χειρότερα στη Μέση Ανατολή θα αποφευχθούν με μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση του Τελ Αβίβ στην επίθεση της Τεχεράνης.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά στο CNBC ο Άντριου Λίποου της Lipow Oil Associates οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή δεν έχουν οδηγήσει σε διαταραχή της προσφοράς, ενώ σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ είναι απίθανό πως θα επιλέξει να πλήξει κάποια πετρελαϊκή μονάδα του Ιράν.

«Για την ώρα η βραχυπρόθεσμη αποδυνάμωση στις πετρελαϊκές τιμές αντανακλά τις προσδοκίες ότι οι εντάσεις (στη Μέση Ανατολή) θα παραμείνουν περιορισμένες και πως έτερες κορυφαίες χώρες παραγωγής πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, μπορεί να σπεύσουν να παρέμβουν προκειμένου να αποτρέψουν ένα παγκόσμιο σοκ στα επίπεδα προσφοράς» σχολίασε αντιστοίχως, στο Reuters, ο αναλυτής της IG, Γιεπ Γουν Ρονγκ.

Πέρα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημαντικό ρόλο στην ελεύθερη πτώση των τιμών σήμερα έπαιξαν και τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ για τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Η αρμόδια αμερικανική αρχή ανακοίνωσε άλμα των εθνικών αποθεμάτων αργού κατά 2,7 εκατ. βαρέλια, ήτοι στα 460 εκατ. βαρέλια, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου. Πρόκειται για αύξηση σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, στα 1,4 εκατ. βαρέλια.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Project με φωτοβολταϊκά πάρκα στον Γερόλακκο ετοιμάζει η ΑΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ