Πετρέλαιο: Πάνω από τα 84 δολάρια σε αναμονή της συνόδου του ΟΠΕΚ+

Αισιοδοξία στις αγορές από τις προσδοκίες για τις αποφάσεις του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές συναλλαγές και σήμερα Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν πως ο ΟΠΕΚ θα αποφασίσει να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή στη συνάντηση που της ερχόμενης Κυριακής και ότι η κατανάλωση θα αρχίσει να αυξάνεται με την έναρξη της περιόδου αιχμής της καλοκαιρινής ζήτησης.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουλίου αυξήθηκαν κατά 15 σεντς, ή 0,2%, στα 84,37 δολάρια το βαρέλι έως τις 05:04 ώρα Ελλάδος, ενώ τα αντίστοιχα του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν κατά 25 σεντς, ή 0,3%, στα 80,08 δολάρια.

Οι έμποροι και οι αναλυτές αναμένουν από τον ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει σε ισχύ τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.

Η προσδοκία ότι τα μέλη του καρτέλ θα επεκτείνουν χρονικά τις περικοπές παραγωγής εμπνέει αισιοδοξία στις αγορές. Μια τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί ως μια συντονισμένη προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών και εξισορρόπησης της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters η Sugandha Sachdeva, ιδρύτρια της εταιρείας ερευνών SS WealthStreet με έδρα το Δελχί.

«Επιπλέον, η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις ΗΠΑ πυροδοτεί μια εποχική άνοδο της κατανάλωσης και συνήθως βοηθά σε μια θετική δυναμική στις τιμές του αργού πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η αργία της Ημέρας Μνήμης τη Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου αιχμής της ζήτησης στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, και η διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή θα πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη των τιμών καθώς αυξάνεται η κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, η κλιμάκωση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας καθώς τα ισραηλινά τανκς προχώρησαν στην καρδιά της Ράφα επέδρασαν ανοδικά στις τιμές εν μέσω ανησυχιών για διεύρυνση της σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, βασική περιοχή εφοδιασμού.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Στα $315 τρισεκατομμύρια και συνεχίζει ακάθεκτο το παγκόσμιο χρέος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ