Αύξηση 25% στο κόστος κατασκευής κατοικίας

Αν το κόστος κατασκευής για ένα σπίτι των 150 τ.μ. το 2019 ανέρχονταν σε 202.500 ευρώ, σήμερα ανέρχεται περίπου σε 240.000 ευρώ

Της Χάρις Βωβού 

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά, και σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα και από το 2019, κινείται η αγορά ακινήτων με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δημοσιεύει το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας το πρώτο εξάμηνο του 2022, αναφέρει στο Economy Today ο εκτιμητής ακινήτων Παύλος Λοΐζου.  

Ερωτηθείς σε ποιες περιοχές χτίζονται οι περισσότερες κατοικίες, απαντά ότι «όσον αφορά τις κατασκευαστικές οικιστικές αναπτύξεις, τα τελευταία χρόνια είναι έντονες σε περιοχές κοντά σε πανεπιστήμια κι άλλα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε συγκεκριμένα προάστια των πόλεων, όπως τον Ύψωνα και το Ζακάκι στη Λεμεσό και τη Λακατάμεια και τα Λατσιά στη Λευκωσία αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές σε Πάφο και Πρωταρά κυρίως για παραθεριστικές κατοικίες. Δυστυχώς στα κέντρα των πόλεων, παρόλο που υπάρχει ζήτηση, εντούτοις δεν υπάρχουν κίνητρα ή ακόμα και αντικίνητρα που θα ωθήσουν στην ανάπτυξη προνομιακών τεμαχίων». 

Κληθείς να σχολιάσει πώς έχουν επηρεάσει οι αφίξεις Ουκρανών και Ρώσων, λόγω του πολέμου, την αγορά, λέει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις αγορές ακινήτων κυρίως από Ρώσσους, οι οποίοι αποτελούσαν παραδοσιακά ένα σημαντικό ποσοστό των αγοραστών ακινήτων πολυτελείας. Δεν είναι μόνο η απαγόρευση πτήσεων που έχει επηρεάσει αλλά και το γεγονός πως λόγω των κυρώσεων ενδεχομένως να μειωθεί η οικονομική ευμάρεια και κατά συνέπεια η δυνατότητα απόκτησης ακινήτων πολλών εξ’ αυτών.

Από την άλλη, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον εταιρειών που εδρεύουν σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία για μεταφορά των γραφείων και του προσωπικού τους στην Κύπρο, κάτι που αυξάνει τη ζήτηση για γραφειακούς και οικιστικούς χώρους σημαντικά. Παράλληλα, μερικές δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία (καθώς και Ρώσσοι και Λευκορώσοι) φαίνεται πως έχουν φτάσει τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, κάτι που επίσης δημιουργεί αυξημένη ζήτηση κυρίως για ενοίκια». 

Περίπου 38.000 ευρώ περισσότερο καλείται να πληρώσει όπως θα χτίσει σήμερα το σπίτι του, σε σύγκριση με το 2019. Σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, το κόστος κατασκευής ενός σπιτιού σήμερα, σε σχέση με το 2019 «με αδρούς υπολογισμούς θα λέγαμε πως συνολικά έχει αυξηθεί πάνω 15-25% μέχρι στιγμής και ενδεχομένως να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες. Σε σχέση με τα υλικά οικοδομής, ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο μέσος όρος του Δείκτη κατασκευαστικών υλικών του 2019 ήταν στο 101.40 και τον Μάιο του 2022 ανήλθε στο 133.06.

Ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές των τούβλων αφού από 73.40 ο Δείκτης ανέβηκε στο 130.27, τα θερμομονωτικά υλικά από 94.79 σε 129.50, οι πόρτες και παράθυρα από PVC από 106.01 σε 167.84, ο σίδηρος οικοδομής από 115.50 σε 226.86. Από την άλλη το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί κατά 10%. Αν σ’ αυτές τις αυξήσεις προστεθεί και το αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων, αντιλαμβάνεστε πως το συνολικό κόστος κατασκευής αυξάνεται σημαντικά από περίπου 1350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όπως το υπολογίζαμε παραδοσιακά σε 1600 ευρώ το τ.μ. Άρα αν το κόστος κατασκευής για ένα σπίτι των 150 τ.μ. ήταν το 2019 202.500 ευρώ, σήμερα είναι 240.000 ευρώ περίπου». 

Τούβλα, θερμομονωτικά υλικά, κουφώματα PVC και σίδηρος οικοδομής καταγράφουν τη μεγαλύτερη τιμή

Τι συμβαίνει ωστόσο με την αποπληρωμή και την αύξηση του κόστους ενός στεγαστικού δανείου σήμερα, σε σχέση με το 2019; Όπως μας ενημερώνει, «αρχικά να αναφέρουμε πως οι δανειολήπτες έχουν την επιλογή δανείου με σταθερό αντί κυμαινόμενο επιτόκιο. Άρα, όσοι έκαναν αυτήν την επιλογή δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των δανειοληπτών επιλέγει σταθερό επιτόκιο, πρώτο γιατί τα τελευταία χρόνια ήταν ψηλότερο από το κυμαινόμενο και δεύτερο επειδή ως λαός είμαστε αρκετά καιροσκόποι. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, ακόμα το κόστος τους είναι χαμηλότερο σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τον Μάιο του 2019 το επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο διάρκειας άνω των πέντε ετών ήταν στο 2.43% ενώ τον Μάιο του 2022 είναι ακόμα στο 2.06%. Αναμένεται βέβαια πως τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν τα επιτόκια και εκεί θα διαφανεί και η αύξηση στο κόστος του χρήματος». 

Ένα παράδειγμα που μας παρουσιάζει ο κ. Λοΐζου, είναι το εξής:  

«Για ένα δάνειο ή υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ με επιτόκιο 2.06% όπως είναι σήμερα και αποπληρωμή σε 25 χρόνια η μηνιαία δόση είναι 427 ευρώ και το συνολικό πληρωτέο ποσό 128χιλ. ευρώ. Αν με τα ίδια δεδομένα το επιτόκιο αυξηθεί σε 3.5% η μηνιαία δόση θα είναι 500 ευρώ και το συνολικό πληρωτέο ποσό 150χιλ. ευρώ. Άρα η διαφορά είναι αισθητή. Ως WiRE, από τις αρχές του 2021 είχαμε ετοιμάσει τον Δείκτη Οικονομικής Ευχέρειας και προειδοποιούσαμε πως το κόστος του χρήματος μόνο ανοδικά μπορεί να κινηθεί, άρα, ειδικά τα νέα ζευγάρια θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά όταν αποφασίζουν να αποκτήσουν ακίνητο. Και τότε δεν υπολογίζαμε καν την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, άρα, εκτιμούμε πως αρκετοί δανειολήπτες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση τα επόμενα χρόνια». 

Αυξημένο κατά 22.000 ευρώ ένα δάνειο 100.000 ευρώ σήμερα, σε σύγκριση με το 2019

Ερωτηθείς για το αν μειώθηκαν τα στεγαστικά δάνεια το τελευταίο διάστημα ή συνεχίζουν να δανείζονται κανονικά οι καταναλωτές παρά τις αυξήσεις, απαντά ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα νέα στεγαστικά δάνεια τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 ανήλθαν σε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ. «Το αντίστοιχο ποσό πέρσι την ίδια περίοδο ήταν 406 εκατ. ευρώ και το 2019 ήταν 389 εκατ. ευρώ. Άρα, για τους πρώτους μήνες του έτους η ζήτηση (και η προσφορά) για στεγαστικά δάνεια ήταν αυξημένη. Ωστόσο, εκτιμούμε πως οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τους επόμενους μήνες που θα ωριμάσουν και θα υπάρξει μία ύφεση στη ζήτηση». 

Ζητούν περισσότερα χρήματα από τα συμφωνημένα  

Ένα ερώτημα που αιωρείται είναι τι κάνω όταν ο εργολάβος ζητά περισσότερα χρήματα από τα συμφωνημένα, για την ολοκλήρωση του σπιτιού. Ο κ. Λοΐζου σημειώνει ότι η «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εξαρτάται τι περιλαμβάνει η γραπτή συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τέτοιου είδους συμφωνίες να γίνονται με την επαγγελματική συμβουλή ειδικών και δικηγόρων ώστε στην πορεία να μην προκύπτουν τέτοιου είδους ζητήματα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια γραπτή ή επίσημη συμφωνία, είναι καλά ο αγοραστής να ζητήσει σχετική νομική συμβουλή». 

Σε ότι αφορά καταγγελίες ότι εργολάβοι ζητούν περισσότερα χρήματα για ολοκλήρωση έργου παρόλο που είχε συμφωνηθεί η τιμή υπάρχει η νομική πτυχή και η οικονομική πτυχή, ο οικονομολόγος, Ιωάννης Τελώνης, μιλώντας στο Economy Today, σημειώνει ότι «συνήθως για τέτοια έργα που χρηματοδοτούνται από δανεισμό από τράπεζα η ίδια η τράπεζα θα έχει ζητήσει την συνομολόγηση γραπτής συμφωνίας μεταξύ του εργολάβου και του ιδιοκτήτη. Η σύμβαση αυτή περιέχει και σαφείς πρόνοιες για τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς οπότε το τι μπορεί ο εργολάβος να διεκδικήσει θα περιέχεται στη σύμβαση. Πέραν όμως της νομικής πτυχής υπάρχει και η οικονομική. Αν δηλαδή ο εργολάβος βρίσκεται σε τέτοιο οικονομικό αδιέξοδο που υπάρχει πραγματική πιθανότητα να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το έργο μπαίνει δημιουργείται πλέον μια κατάσταση όπου ο ιδιοκτήτης και πιθανότατα και η τράπεζα θα έχουν να εξετάσουν ποια είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση μεταξύ της συμφωνίας για κάποια αύξηση και της λύσης της σύμβασης και εξεύρεσης άλλου εργολάβου για αποπεράτωση με ότι αυτό συνεπάγεται». 

Αύξηση κόστους κατασκευής και τιμών κατοικιών  

Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, «το κόστος πάνω σε ετήσια βάση (Μάϊο 2021 με Μάϊο 2022) αυξήθηκε κατά 21.81%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής. Και ενώ κάποιος θα ανέμενε ότι η τεράστια αυτή αύξηση θα αντικατοπτριζόταν στις τιμές των σπιτιών και διαμερισμάτων ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου δείχνει μια ετήσια αύξηση της τάξης του 3,2% με τις τιμές των οικιών να αυξάνονται σε ετήσια βάση κατά 1,5% ενώ αυτές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση». 

Ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα ανά επαρχία, όπου «η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στη Λευκωσία με τις τιμές σε Πάφο και Αμμόχωστο σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις – ειδικά σε ότι αφορά τις τιμές των διαμερισμάτων. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, οι σημαντικές αυτές αυξήσεις στις δυο επαρχίες μπορούν να αποδοθούν στην ετεροχρονισμένη ανάκαμψη του τομέα στις δυο επαρχίες και στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της οικοδομικής δραστηριότητας». 

Κατασκευαστικό κόστος και τιμές  

Όπως εξηγεί, η μικρότερη αύξηση στις τιμές έναντι του κατασκευαστικού κόστους οφείλεται στον ετεροχρονισμό μεταξύ εισαγωγής των υλικών και της εισόδου του τελικού προϊόντος στην αγορά – περίπου 18 μήνες – και στο γεγονός ότι το ποσοστό των νέο-εισερχόμενων οικοδομών στην αγορά ακινήτων είναι σχετικά μικρό .

«Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο πώς οι τιμές αυτές θα διαμορφωθούν στα επόμενα δυο χρόνια. Θα μπορέσουν οι Κύπριοι αγοραστές να αντέξουν το επιπλέον κόστος; Θα μπορέσουν οι κατασκευαστές να απορροφήσουν μέρος του κόστους – ειδικά εκείνοι που αξιοποιούν γη που αγοράστηκε σε χαμηλό κόστος; Θα έχουμε κρίση στην οικοδομική βιομηχανία; Από ότι φαίνεται από τον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο η αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο ήταν της τάξης του 51,6% σε ετήσια βάση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ζήτηση από εγχώριους αγοραστές αυξήθηκε κατά 23,8% σε ετήσια βάση ( για τους ξένους επενδυτές η αύξηση ήταν της τάξης του 117,9%). Επομένως, για το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι η ζήτηση – τόσο εγχώρια όσο και εξωτερική- είναι αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τουλάχιστον μέρος των επερχόμενων αυξήσεων. Επομένως η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να στηρίζει την συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές. Παράλληλα, το αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος και η ζήτηση από ξένους επενδυτές θα αποτελέσουν τους ρυθμιστικούς παράγοντες για την πορεία της οικοδομικής βιομηχανίας». 

Παράγοντες αύξησης του κόστους 

Αναφορικά με το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αύξηση του κόστους κατασκευής ακινήτων και πώς αυτή η αύξηση των τιμών επηρεάζει την αγορά, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή αναφέρει στο Economy Today, ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, το υψηλό κόστος στέγης αποτελεί ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μετά την πανδημία, η ουκρανική κρίση αποτελεί ένα εξωγενές σοκ στη λειτουργία του πανευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος, με επιπτώσεις σε κάθε τομέα της ανάπτυξης. Το κόστος στέγασης έχει τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιαστεί, τόσο που οι ανεγέρσεις νέων κτιρίων απειλούνται ευθέως. Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων είναι ζήτημα πολυπαραγοντικό και σε αυτό εμπλέκονται επιμέρους κόστη. Η αύξηση του κόστους αγοράς γης, η απότομη, ραγδαία και απρόβλεπτη αύξηση κόστους των βασικών οικοδομικών υλικών, η εκτόξευση του κόστους ενέργειας και καυσίμων, η αύξηση του κόστους των εργατικών αλλά και των ναύλων είναι οι κύριοι παράγοντες που καθόρισαν σήμερα την αύξηση του κόστους κατασκευής. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία τα βασικά υλικά των κατασκευών σημείωσαν το μήνα Μάϊο 2022 αυξήσεις σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως ως εξής: Τούβλα 29%, οικοδομικός σίδηρος 58%, άσφαλτος 50%, Πετρέλαιο 44%, οικοδομικός χάλυβας 37%. Περαιτέρω, ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών σημείωσε χαρακτηριστικά το μήνα Μάϊο 2022 αύξηση 21,81% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (κυρίως σε μεταλλικά προϊόντα, ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά υλικά αλλά και ηλεκτρομηχανολογικά είδη και ορυκτά). Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το μέγεθος της επίδρασης σε εργολήπτες. Παράλληλα, ενδεχόμενες αυξήσεις στο ΦΠΑ πρόκειται να επηρεάσουν ακόμη εντονότερα το κόστος ανέγερσης οικοδομών. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σαφώς σε κρίσιμη καμπή, με την αβεβαιότητα στον κατασκευαστικό τομέα να οδηγεί σε αναβολή ή και αναστολή εργασιών σε νέες αλλά και υφιστάμενες οικοδομές. Δεν είναι μόνο το κατασκευαστικό κόστος που ωθεί σε αναστολή ανέγερσης νέων κατοικιών αλλά και η αρνητική ψυχολογία και η ανασφάλεια των αγοραστών εν μέσω πανδημίας, πολέμου και οικονομικής κρίσης που ανησυχεί τους εργολήπτες. Φαινόμενα κερδοσκοπίας και αυθαίρετων αυξήσεων τιμών εκμεταλλευομένου της κατάστασης, εντείνουν τη δυσπιστία των αγοραστών για επενδύσεις στην παρούσα φάση. Η ζήτηση ωστόσο παραμένει ακόμα στη χώρα μας σε υψηλά επίπεδα, αφού ο πληθωρισμός ανεβαίνει και η προσφορά ετοιμοπαράδοτων κατοικιών είναι περιορισμένη. Η αγορά μοιάζει να στρέφεται προς την απόκτηση διαμερισμάτων αντί κατοικιών, με το ενδιαφέρον για άλλη μια φορά να επικεντρώνεται στα αστικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα της αγοράς ακινήτων αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού ακόμα αφομοιώνει τους κραδασμούς από την ευρύτερη οικονομία». 

Αναθεώρηση υφιστάμενων συμβολαίων 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο αναθεωρούνται τα υφιστάμενα συμβόλαια κατασκευής κατοικιών, δηλαδή αν ζητείται από αγοραστές να προσθέσουν κεφάλαια για την ολοκλήρωση του έργου τους, απαντά ότι η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας και η σημαντική αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, όπως αυτή αναφέρθηκε πιο πάνω, προκαλεί δικαιολογημένα σημαντικές ανησυχίες στους εργολάβους για αδυναμία ανταπόκρισής τους στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες γι’ αυτούς, αλλά και για το έργο το ίδιο.

«Παράλληλα, οι αγοραστές οδηγούνται σε επιπλέον δανεισμούς σε μια προσπάθεια έγκαιρης ολοκλήρωσης των οικοδομών τους και προκειμένου να προλάβουν επιπλέον αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε Συμφωνία θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά και βάσει των όρων που υπογράφηκαν. Στα τυπικά οικοδομικά συμβόλαια προνοείται η αναπροσαρμογή του Ποσού Συμβολαίου λόγω αυξομείωσης του κόστους βασικών υλικών και εργατικών, με ένα σωστό και δίκαιο τρόπο. Εκεί όπου όμως η σχετική πρόνοια έχει διαγραφεί, τότε δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και δεδομένου των υπέρογκων αυξήσεων που προκύπτουν διακυβεύεται ακόμα και η βιωσιμότητα των έργων. Σε μια τόσο ιδιαίτερη εποχή όπως αυτή που διανύουμε και λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που επικρατούν με μη προβλέψιμες διεθνείς συγκυρίες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Πανδημία Covid19 τίθεται πλέον θέμα επίκλησης του όρου περί ‘ανωτέρας βίας’. Επιθυμητό σε κάθε περίπτωση είναι όπως εξευρίσκεται εξωδικαστικά και χωρίς αναστολή της οικοδομικής διαδικασίας η χρυσή τομή μεταξύ Ιδιοκτητών και Εργοληπτών προς το συμφέρον και των δύο. Η λύση μπορεί να αφορά την κατάλληλη επιλογή εναλλακτικών και εξίσου ποιοτικών υλικών βάσει διαθεσιμότητας και τιμών αγοράς, να δοθεί παράταση στα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του Έργου λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση στις παραλαβές υλικών αλλά και στο να γίνονται έγκαιρα οι πληρωμές και προπληρωμές υλικών και εξοπλισμού δεδομένου των πληθωριστικών τάσεων. Η σημερινή πραγματικότητα άλλωστε απαιτεί ευελιξία και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων». 

Πωλήσεις ακινήτων 2ο τρίμηνο 2022 

Σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο τομέας των ακινήτων διατήρησε τη δυναμική και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όπου παγκύπρια καταγράφηκαν συνολικά 5.442 πωλήσεις αξίας 1.2 δισ. ευρώ, παρά τις συνθήκες έντονης αβεβαιότητας και αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος τον Ιούνιο 2022 αυξήθηκε με ρυθμό 9,6%, το ενδιαφέρον για διαμερίσματα και οικόπεδα ήταν έντονο. Αναλυτικότερα, στην επαρχία Λευκωσίας, καταγράφηκαν συνολικά 1.620 πράξεις, συνολικής αξίας €268 εκατ. Μεγαλύτερος όγκος πράξεων αφορούσε σε διαμερίσματα (562) και σε χωράφια (409).

Στην επαρχία Λεμεσού, τόσο οι συνολικές πωλήσεις (1641) αλλά κυρίως η αξία τους (€587 εκατ.) ήταν μεγαλύτερα από κάθε άλλη επαρχία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε για χωράφια (410). Στην επαρχία Πάφου, οι πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τις 832 και η συνολική τους αξία τα €174 εκατ. Στην Πάφο καταγράφηκαν για ακόμα ένα τρίμηνο οι περισσότερες πωλήσεις σπιτιών (154), με μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών να χαρακτηρίζονται ως επαύλεις. Στη Λάρνακα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1034 και η συνολική τους αξία στα €173 εκατ. Τέλος, στην επαρχία Αμμοχώστου υλοποιήθηκαν 295 πράξεις συνολικής αξίας €59 εκατ. με το ενδιαφέρον για ακόμα ένα τρίμηνο να είναι έντονο για χωράφια (174).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε πως «οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα συνεχίσει να πιέζεται και οι επιχειρήσεις ενδεχομένως να αναβάλουν αποφάσεις επενδυτικού χαρακτήρα, ενώ η επερχόμενη αύξηση των δανειστικών επιτοκίων επίσης θα λειτουργήσει ανασταλτικά για αποφάσεις απόκτησης ακινήτου».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφίξεις έκπληξη από την Πολωνία τους πρώτους μήνες της σεζόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ