Στεγαστικό πρόβλημα: Να επικεντρωθούμε στην παραχώρηση κινήτρων

Υπάρχουν λύσεις και πρέπει να τις εφαρμόσουμε τώρα για να μην μεγαλώσει το πρόβλημα αναφέρει ο Πέτρος Λαζάρου

Λύσεις υπάρχουν στο θέμα της αύξησης των τιμών των ακινήτων αλλά και της αύξησης των ενοικίων. Το θέμα είναι να τις εντοπίσουμε και να επιτέλους να τις υλοποιήσουμε. Να μην μένουμε στα λόγια όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια, δηλώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς και οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κτηματομεσίτης και καλός γνώστης της αγοράς ακινήτων Πέτρος Λαζάρου ανέφερε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο θέμα της παραχώρησης κινήτρων. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι πολύ πιο μεγάλη από την προσφορά, ιδιαίτερα όσον αφορά στη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια και κυρίως διαμερίσματα και γι αυτό βλέπουμε τις τιμές να οδηγούνται προς τα πάνω. Επομένως, συμπλήρωσε θα πρέπει η Πολιτεία να κοιτάξει εκείνο το κομμάτι και να δώσει λύσεις. Μια εξ αυτών είναι να επιδοτούνται οι φοιτητές οι οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Μια δεύτερη λύση είναι να αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης κοντά σε πανεπιστήμια και εκεί που κάποιος μπορούσε να χτίσει 2-3 ορόφους να χτίσει 6-7. Με αυτό τον τρόπο θα βάλουμε στην αγορά μεγάλη ποσότητα ακινήτων, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα εισπράξει περισσότερα χρήματα από φόρους. Ωστόσο, τόνισε, οι λύσεις αυτές θα πρέπει να δοθούν άμεσα γιατί όσο καθυστερούμε τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και την γραφειοκρατία που επικρατεί, τότε θα μιλάμε για ένα ορίζοντα 3-4 χρόνων που θα μπορεί να δοθεί λύση.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής επισήμανε ότι το στεγαστικό πρόβλημα έγκειται αυτή τη στιγμή στο σημείο της προσφοράς και της ζήτησης. Ιδιαίτερα όπως είπε, στο θέμα των φοιτητών, προχωρούμε στη δημιουργία πανεπιστημίων – και πολύ σωστά πράττουμε -  αλλά αυτό γίνεται χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους όπως είναι και η ταυτόχρονη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Σε σχέση τώρα με το ευρύτερο στεγαστικό πρόβλημα, ο κ. Πλατής αναφέρθηκε στο θέμα του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, εξελίξεις που έχουν πλήξει σημαντικά τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Χαρακτηριστικά ο κ. Πλατής έδωσε το εξής παράδειγμα. Για ένα δάνειο 200.000 ευρώ με χρόνο αποπληρωμής τα 20 χρόνια, η δόση από 1000 ευρώ το μήνα αυξάνεται στα 1500 εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Άρχισε η καταβολή επιδόματος ενοικίου στο πλαίσιο του κτίΖΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ