Ακίνητα-Κατασκευές: Τι προβλέπει ο Ιδρυτής της Cyfield για το 2024

Το 2023 ήταν μία καλή χρονιά για τον τομέα των ακινήτων και τον κατασκευαστικό κλάδο λέει ο Κυριάκος Χρυσοχός - Σε άρθρο του στο Economy Today εξηγεί γιατί εκτιμά πως η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί

Του Κυριάκου Χρυσοχού*

Το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τον Κατασκευαστικό τομέα και την Ανάπτυξη Γης, καθώς υπάρχει αρκετή ζήτηση και πωλήσεις τόσο από εγχώριους αγοραστές όσο και από διεθνείς επενδυτές. Συγκεκριμένα, η ζήτηση παρατηρήθηκε σε διάφορες κατηγορίες ακινήτων, όπως κατοικίες, εμπορικούς χώρους και γραφειακές εγκαταστάσεις. Ο τομέας των Εργολαβιών ενισχύθηκε μέσω της δημοπράτησης πολλών έργων από το κράτος, καθώς και της συνέχισης εργασιών από προηγούμενα έτη, ενώ παράλληλα η αυξημένη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα ενίσχυσε περαιτέρω τη δυναμική της αγοράς.

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ωστόσο, η έντονη αυτή ανάπτυξη οδήγησε σε κάποια φαινόμενα υπερθέρμανσης, με αρνητικές επιπτώσεις όπως: η έλλειψη ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η έλλειψη τεχνικού προσωπικού και εργατών, η αύξηση των τιμών στις κατασκευές, πληθωρισμός και καθυστερήσεις σε έργα. Αυτή η υπερθέρμανση, έχει ως αποτέλεσμα τις ακόλουθες προκλήσεις: Η έλλειψη επαρκούς επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού έχει οδηγήσει σε αυξημένη εισαγωγή ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού στον κλάδο, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα και την αποδοτικότητα των έργων. Επιπλέον, η αύξηση των τιμών και κατά συνέπεια ο πληθωρισμός, επιβαρύνουν το κόστος των έργων και αυξάνουν την οικονομική πίεση στις εταιρείες και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα  να υπάρχουν αυξημένες κεφαλαιουργικές επενδύσεις με αμφίβολη συνέχεια.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024

Για το 2024 προβλέπεται ότι ο Κατασκευαστικός τομέας θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης ακινήτων από διεθνείς επενδυτές, καθώς και λόγω της υλοποίησης προγραμματισμένων έργων. Αναγνωρίζεται η ανάγκη για απλούστευση της διαδικασίας πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες, τόσο στο επίπεδο τεχνικού όσο και επιστημονικού προσωπικού, όπως τοπογράφοι και πολιτικοί μηχανικοί. Η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού, πέρα από τη βελτίωση της διαχείρισης των έργων, θα φέρει εμπειρία και τεχνογνωσία. Αυτή η στρατηγική θα ενδυναμώσει τις κυπριακές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν πιο περίπλοκα έργα και να μειώσουν την εξάρτηση από ξένες εταιρείες. Με την ενίσχυση των τοπικών εταιρειών, αναμένεται ότι στο μέλλον αυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν έργα στο εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή κεφαλαίων που θα σταθεροποιήσουν την κυπριακή οικονομία. Επιπλέον, οι Κύπριοι εργαζόμενοι θα εξαρτώνται από εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, συνεισφέροντας στην ευστάθεια της οικονομίας.

*Ιδρυτή Ομίλου Cyfield

Διαβάστε επίσης: Το 2024 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τα ακίνητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ