Ακριβό μου ακίνητο: Ποιοι παράγοντες εκτοξεύουν τις τιμές

Να κτίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και μέχρι εκεί που φτάνουν οι οικονομικές μας δυνατότητες, σημειώνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ

Του Άγγελου Αγγελοδήμου

Μία, αν μη τι άλλο, ιδιάζουσα περίοδο διέρχεται ο τομέας των ακινήτων. Και αυτό γιατί από τη μια ένας αριθμός παραγόντων συντείνουν σε αυξήσεις, κυρίως του κόστους κατασκευής, που οδηγούν όμως και τις τιμές προς τα πάνω. Από την άλλη, ορισμένοι άλλοι παράγοντες ενδεχομένως σε χρονικό ορίζοντα 3-4 χρόνων να δημιουργήσουν τις συνθήκες, ώστε να έχουμε φθηνότερο προϊόν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αυτήν την περίοδο, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να διανύσουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να φτάσουν στον προορισμό τους αποφεύγοντας τη Διώρυγα του Σουέζ, καταγράφεται αύξηση στο κόστος των μεταφορικών και των ασφαλίστρων. Ενδεικτικά, το κόστος των κοντέινερ έχει περίπου τριπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η αύξηση αυτή αναπόφευκτα να μετακυλίεται και στα υλικά που μεταφέρονται.

Αυξήσεις 30% στο κατασκευαστικό κόστος

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Στέλιος Γαβριήλ, επισήμανε ότι από την περίοδο του κορωνοϊού και εντεύθεν, δηλαδή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη συνέχεια τον πόλεμο στο Ισραήλ και τελευταίως τις επιθέσεις των Χούθι, υπήρξε μια μεγάλη αναταραχή στο εμπόριο, με αποτέλεσμα η αύξηση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών να ξεπεράσει συνολικά το 30%. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδηγεί τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, μιας και το κατασκευαστικό κόστος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της τιμής του τελικού προϊόντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, υπάρχουν και άλλα δεδομένα, τα οποία συντείνουν στις αυξήσεις των τιμών. Ένας βασικός παράγοντας είναι η Πράσινη μετάβαση. Συγκεκριμένα, όπως μας εξήγησε, στα νέα σπίτια που ανεγείρονται, χρησιμοποιούνται τέτοια υλικά ώστε να καταναλώνεται η χαμηλότερη δυνατή ενέργεια. Επομένως η τοιχοποιία, οι στέγες, τα αλουμίνια και εσχάτως και τα φωτοβολταϊκά οδηγούν το κόστος προς τα πάνω. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε βάθος χρόνου, το αυξημένο αυτό κόστος αποσβαίνεται εξαιτίας της χαμηλότερης ενέργειας που καταναλώνεται.

Εργατικό δυναμικό

Ένας ακόμα παράγοντας που σχετίζεται με τις αυξήσεις του κόστους κατασκευής έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, εκτός του ότι δεν υπάρχει αρκετό εργατικό δυναμικό για να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ολοένα και λιγότερος κόσμος και κυρίως νέοι εισέρχονται στο επάγγελμα. Φαίνεται, σημειώνει ο κ. Γαβριήλ, ότι πλέον υπάρχουν πιο ελκυστικά επαγγέλματα από την κατασκευαστική βιομηχανία, τα οποία κερδίζουν τους νέους, όπως αυτά που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Επομένως, η προσέλκυση δυναμικού από τρίτες χώρες καθίσταται αναγκαία. Σε λίγα χρόνια όμως ακόμα και συγκεκριμένοι εργάτες θα ζητούν περισσότερα χρήματα, αφού οι χώρες τους αναμένεται να αναπτυχθούν και θα αυξηθεί το επίπεδο διαβίωσής τους, άρα θα ζητούν και περισσότερα λεφτά.

Τέλος, στα αυξημένα μεταφορικά των πλοίων θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας των ρύπων, αναφέρει ο κ. Γαβριήλ, αφού η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που παράγουν κυρίως χάλυβα, και στα πλοία που μεταφέρουν τα υλικά, με την πολιτική «ο ρυπαίνων πληρώνει», θα επιφέρει αυξήσεις και στα υλικά που μεταφέρονται και κατ’ επέκτασιν θα επέλθουν αυξήσεις και στο τελικό προϊόν.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΣΕΚ επισημαίνει ότι εάν σε όλα τα πιο πάνω συνυπολογίσουμε και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα, εξέλιξη πολύ σημαντική όπως είπε για την πορεία της αγοράς, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος θα πρέπει να κτίζει το σπίτι του ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι με σκοπό να εντυπωσιάσει. Παλιά βλέπαμε σπίτια των 300 και πλέον τετραγωνικών. Σήμερα ένα συνηθισμένο σπίτι δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 160 τετραγωνικά, αναφέρει ο κ. Γαβριήλ, σημειώνοντας ότι αυτό καλύπτει τις ανάγκες μιας ολιγομελούς οικογένειας.

Η ζήτηση θα καθορίσει τις τιμές

Βέβαια, στα πιο πάνω υπάρχει και ο αντίλογος ή καλύτερα μια διαφορετική προσέγγιση και εκτίμηση των εξελίξεων, σύμφωνα με την οποία, οι τιμές του τελικού προϊόντος σε 3-4 χρόνια θα μειωθούν. Ειδικότερα, μιλώντας στη «Σημερινή», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης ανέφερε ότι όντως αυτήν την περίοδο υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι οδηγούν προς τα πάνω το κατασκευαστικό κόστος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι όσο αυξάνεται το κόστος θα αυξάνεται αναλογικά και η τιμή του τελικού προϊόντος. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει τις τιμές. Και αν το προϊόν φτάσει σε τέτοια τιμή που ο καταναλωτής δεν μπορεί να το αγοράσει, τότε απλώς δεν θα το αγοράσει. Άρα θα μειωθεί η ζήτηση και στο τέλος της ημέρας θα μειωθούν και οι τιμές μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα που ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει. Επομένως, επισήμανε, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μειωθεί ένας από τους παράγοντες που συνθέτουν την τελική τιμή του προϊόντος. Δηλαδή είτε θα μειωθεί η αξία της γης είτε θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους του επιχειρηματία.

Αναλύοντας περισσότερο την κατάσταση, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία σήμερα που θεωρούνται ανησυχητικά και τα οποία δημιουργούν αναστάτωση στην αγορά, όπως ο πόλεμος στο Ισραήλ, η συνεπακόλουθη αύξηση του κόστους εξαιτίας και της κατάστασης με τους Χούθι, αλλά και τα υψηλά επιτόκια. Ωστόσο, συνέχισε, βλέποντας σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα σε 3-4 χρόνια θα δούμε ότι το πιθανότερο η κατάσταση με τους Χούθι θα εξομαλυνθεί, τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται και θα μειωθεί και το κατασκευαστικό κόστος. Επομένως, σε έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, αναμένεται να προκύψει ένα φθηνότερο τελικό προϊόν για τον αγοραστή.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Η Κυβέρνηση δεν θα διαστάσει να προχωρήσει σε αλλαγές για Τ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ