Το top5 σε πωλήσεις υπολογιστών στην πανδημία

Η καραντίνα εκτόξευσε την αγορά υπολογιστών σύμφωνα με έρευνα της Canalys.

Η απαιτήσεις για εξ αποστάσεως εργασία και κατ' οίκον μάθηση, λόγω της καραντίνας, σε όλο τον κόσμο εκτόξευσε τη ζήτηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όμως, η κρίση προκάλεσε επίσης σοβαρές καθυστερήσεις στην παραγωγή και υλικοτεχνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών να μειώνονται κατά 8% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο, οι προμηθευτές έστειλαν 53,7 εκατομμύρια επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και workstations, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Canalys.

Η κατάταξη των κορυφαίων πωλητών παρέμεινε σταθερή:

-Lenovo - 12,8 εκατομμύρια μονάδες να αποστέλλονται.

-HP 11,7 εκατομμύρια μονάδες

-Dell με 10,5 εκατομμύρια μονάδες

Από τις πέντε πρώτες, η Apple «χτύπησε» περισσότερο στο Q1, καθώς οι αποστολές της μειώθηκαν κατά περισσότερο από 20% σε 3,2 εκατομμύρια μονάδες.

«Η βιομηχανία υπολογιστών έχει ενισχυθεί από το παγκόσμιο lockdown COVID-19, με προϊόντα που πετούν από τα ράφια σε όλο το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Rushabh Doshi, Διευθυντής Ερευνών της Canalys. «Όμως οι κατασκευαστές υπολογιστών ξεκίνησαν το 2020 με περιορισμένη προσφορά επεξεργαστών Intel, που προκλήθηκε από μια αλλοιωμένη μετάβαση σε κόμβους 10nm. Αυτό επιδεινώθηκε όταν τα εργοστάσια στην Κίνα δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, λόγω κορωνοϊού. Η επιβράδυνση της προσφοράς συνάντησε την επιταχυνόμενη ζήτηση, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν ξαφνικά να εξοπλίσουν το εργατικό δυναμικό που εργαζόταν από το σπίτι λόγω καραντίνας, κάνοντας επείγουσες παραγγελίες για δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές. Τα παιδιά, επίσης, χρειάζονταν τους δικούς τους υπολογιστές, καθώς τα σχολεία έκλεισαν και τα μαθήματα πήγαν στο Διαδίκτυο. Ο επείγων χαρακτήρας της ζήτησης τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους εμπορικούς τομείς, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς, σήμαινε ότι το κόστος της συσκευής δεν ήταν πλέον το βασικό ζήτημα. Αντ 'αυτού, η ταχύτητα εφοδιασμού ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το νέο iPhone 12 με 5G (BINTEO)

Οι προμηθευτές υπολογιστών θα αναφέρουν υγιή κέρδη τις επόμενες εβδομάδες, με τα ποσοστά λειτουργικού περιθωρίου να φτάνουν στα υψηλά όλων των εποχών.

Παράλληλα με την αύξηση ζήτησης των υπολογιστών, λόγω πανδημίας αυξήθηκαν και διάφορα άλλα τεχνολογικά αντικείμενα όπως, ακουστικά, κάμερες και οθόνες.

Ο Ishan Dutt, αναλυτής της Canalys, δήλωσε: «Καθώς προχωράμε στο δεύτερο τρίμηνο, οι περιορισμοί παραγωγής στην Κίνα έχουν μειωθεί. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης υπολογιστών που παρατηρήθηκε στο Q1 δεν είναι πιθανό να διατηρηθεί και το υπόλοιπο του έτους φαίνεται λιγότερο θετικό. Λίγες επιχειρήσεις θα δαπανούν τεχνολογία για τα γραφεία τους, ενώ πολλά σπίτια θα έχουν πρόσφατα εξοπλιστεί. Ξεκίνησε μια παγκόσμια ύφεση - οι επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν, με εκατομμύρια νέους άνεργους. Ακόμη και κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες αλλού. Πολλά τμήματα της βιομηχανίας τεχνολογίας έχουν επωφεληθεί από το αρχικό μέρος αυτής της έκτακτης περιόδου κλειδώματος, αλλά αναμένουμε να δούμε σημαντική μείωση της ζήτησης το 2ο τρίμηνο του 2020. Με τα εργοστάσια να ανοίγουν πλέον και σχεδόν μέχρι την πλήρη ταχύτητα 

 

ΠΗΓΗ: Canalys.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ