Το φαινόμενο Tesla και η επανάσταση της ηλεκτροκίνησης

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Tesla θα είναι σε θέση ισχύος για να αποκομίσει τεράστιο μερίδιο της ηλεκτροκίνητης αγοράς και να πολλαπλασιάσει την κερδοφορία της την επόμενη δεκαετία.

Του Βρασίδα Νεοφύτου*

Όταν ο Έλον Μασκ αποφάσιζε να επενδύσει το μικρό ποσό των $16 εκατ. στην τότε μικρή και άσημη αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, το μακρινό 2004, δεν πίστευε ούτε ο ίδιος ότι αυτή η επιχειρηματική κίνησή του, 16 χρόνια μετά, θα τον αναδείκνυε ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με περιουσία κοντά στα $190 δισ., και θα άνοιγε τον δρόμο για την επανάσταση της ηλεκτροκίνησης στις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το όραμα του Έλον Μασκ για μια καινοτόμο εταιρεία παραγωγής αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Tesla, μαζί με τη συντονισμένη πολιτική απόφαση (Συμφωνία Παρισιού για την κλιματική αλλαγή) για λιγότερες εκπομπές ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, προκάλεσαν σεισμικές αλλαγές στη γερασμένη (100 χρονών) πετρελαιοκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ανάπτυξη του ηλεκτροκίνητου κλάδου ήταν εντυπωσιακή κατά το 2020, καθώς δεν επηρεάστηκε καθόλου από την αναπάντεχη υγειονομική και οικονομική κρίση του κορωνοϊού και την άνευ προηγουμένου πτώση των τιμών πετρελαίου κοντά στα $15 το βαρέλι τον περασμένο Απρίλιο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 15% το 2020, ενώ την ίδια στιγμή οι πωλήσεις συμβατικών οχημάτων εσωτερικής καύσης συρρικνώθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με το 2019, λόγω της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού.

Παρόλο που η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στις συνολικές πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων υπολογίστηκε σε λιγότερο από 5% το 2020 (3 εκατ. μονάδες περίπου), το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, 40% και 50% στα επόμενα 10 έως 20 χρόνια με βάση τις προβλέψεις.

Οι αναλυτές παρομοιάζουν τον αντίκτυπο που θα έχει στην κοινωνία η επερχόμενη μαζική μετάβαση προς την ηλεκτροκίνητη και υβριδική ενέργεια με τον αντίκτυπο που είχε η εφεύρεση της πετρελαιοκίνητης μηχανής στις αρχές του 1900, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του πληθυσμού από τα παραδοσιακά μέσα μεταφοράς, όπως τα άλογα, τις άμαξες και τα γαϊδούρια, καθώς και από τα ατμοκίνητα τρένα και καράβια.

Το φαινόμενο Tesla

Παρόλο που η μετοχή της Tesla διολίσθησε στα $68 στις 18 Μαρτίου 2020 (από τα $200 στο τέλος Φεβρουαρίου), εν μέσω πανικού και έντονων ρευστοποιήσεων στις παγκόσμιες χρηματαγορές λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, εντούτοις, 10 μήνες μετά, η τιμή εκτινάχθηκε μέχρι τα $900, λόγω της αγοραστικής φρενίτιδας για τίτλους του κλάδου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της πράσινης ενέργειας.

Η άνοδος της μετοχής μέσα στο 2020 ήταν τόσο εκρηκτική που έφθασε το 800%, με την εταιρεία πλέον να έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, κοντά στα $835 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο άθροισμα της χρηματιστηριακής αξίας όλων των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών μαζί.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η Tesla θα είναι σε θέση ισχύος για να αποκομίσει τεράστιο μερίδιο της ηλεκτροκίνητης αγοράς και να πολλαπλασιάσει την κερδοφορία της από την αναμενόμενη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά την επόμενη δεκαετία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Tesla κατέκτησε την κινεζική SUV αγορά λανσάροντας το Model Y, το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα, ενώ κυριάρχησε στην αμερικανική sedan αγορά με το Model 3, που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Η μεγάλη επιτυχία των συγκεκριμένων ηλεκτρικών μοντέλων βοήθησε την Tesla να ολοκληρώσει το 2020 με 500.000 συνολικές πωλήσεις, οι οποίες απέφεραν συνολικά $31,5 δισ. έσοδα και $721 εκατ. καθαρά κέρδη για πρώτη φορά στη 16χρονη ιστορία της.

Ο Έλον Μασκ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή της Tesla στις 750.000 μονάδες το 2021 και έως το 1 εκατ. μονάδες το 2022, εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή στα υπό ανέγερση εργοστάσια της εταιρείας στο Βερολίνο της Γερμανίας και στο Όστιν του Τέξας.

Για να ικανοποιήσει τη μελλοντική ζήτηση, η εταιρεία προχώρησε στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων και μπαταριών στο Τέξας και τη Νεβάδα των ΗΠΑ, στη Σανγκάη της Κίνας (εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2020) και στο Βερολίνο της Γερμανίας (υπό κατασκευή) –τα επονομαζόμενα «Gigafactories»– εφόσον πιστεύεται ότι η πλειοψηφία της μελλοντικής ζήτησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα προέλθει από την Κίνα-Ασία, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Ενδεικτική του μεγέθους της Tesla είναι η σύγκριση με τις κεφαλαιοποιήσεις των κορυφαίων κατασκευαστών αυτοκινήτων στον κόσμο, της ιαπωνικής Toyota, με αξία στα $240 δισ., και του γερμανικού ομίλου Volkswagen, η αξία του οποίου ανέρχεται «μόλις» στα $85 δισ.

Οι πωλήσεις της Tesla για το 2020 ήταν 500.000 ηλεκτρικά οχήματα, οι οποίες είναι μόλις το 6% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου Toyota (Lexus, Daihatsu και άλλες μάρκες), με 9,5 εκατ. οχήματα, και του ομίλου Volkswagen, που διαχειρίζεται γνωστές μάρκες όπως Audi, SEAT, ŠKODA, Bentley, Bugatti, Lamborghini και Porsche, με 9,3 εκατ. οχήματα το 2020.

Ο χαρισματικός Έλον Μασκ

Ο Έλον Μασκ γεννήθηκε το 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και μετακόμισε στο φημισμένο για τις υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις «Σίλικον Βάλεϊ» στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, κυνηγώντας και αυτός το αμερικανικό όνειρο ως ένας χαρισματικός προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο Μασκ όχι απλά πέτυχε τα επιχειρηματικά του πλάνα, αλλά έγινε και το πρότυπο των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων του Σίλικον Βάλεϊ, με όπλο το έμφυτο ταλέντο του να προβλέπει και να επενδύει στις επόμενες τάσεις της τεχνολογίας.

Στις αρχές του 2000, προέβλεψε σωστά τη δυναμική του διαδικτύου, που τότε ήταν ακόμα σε νηπιακή κατάσταση, δημιουργώντας τη Zip2, την οποία πώλησε για $307 εκατ. Μετέπειτα, προέβλεψε σωστά την ανάγκη για διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές, ιδρύοντας τη γνωστή PayPal, την οποία πώλησε στο Ebay για $1,5 δισ. το 2002, με τον ίδιο να αποκομίζει τα $165 εκατ.

Αποχωρώντας από την PayPal, ο Έλον Μασκ επένδυσε στην μικρή Tesla το 2004 (που προϋπήρχε από το 2003), προβλέποντας την προοπτική που θα έχουν τα υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ένα περιβάλλον μηδενικών εκπομπών ρύπων στο μέλλον.

Ως διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ο Έλον Μασκ προέβλεψε σωστά τη δυναμική της κινεζικής αγοράς αυτοκινήτου, καθώς είναι η πιο μεγάλη αγορά επιβατικών οχημάτων στον κόσμο, με 30 εκατ. πωλήσεις το 2020. Οι Κινέζοι καταναλωτές έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και ζήτηση για τα υψηλής τεχνολογίας και οικονομικά ηλεκτρικά μοντέλα, με τις πωλήσεις να φτάνουν το 1,37 εκατ. μονάδες το 2020, σημειώνοντας μεγάλη αύξηση κατά 11%, ενώ οι πωλήσεις συμβατικών οχημάτων σημείωσαν πτώση περίπου 2% λόγω της πανδημίας.

Ο Μασκ αναγνώρισε την αναγκαιότητα δημιουργίας εγκαταστάσεων παραγωγής στην Κίνα, καθώς η χώρα του κόκκινου δράκου θεωρείται πρωτοπόρος στη βιομηχανία εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων, από μπαταρίες έως γυάλινες οθόνες προβολής, εφόσον εκεί σχεδιάζεται και κατασκευάζεται το 80% της παγκόσμιας τεχνολογίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla κατάφερε να κατασκευάσει εξ ολοκλήρου το προϊόν της στην Κίνα, μειώνοντας το κόστος παραγωγής πέραν του 30%, γεγονός που της επέτρεψε να λανσάρει καινούργια ηλεκτροκίνητα μοντέλα σε τιμές χαμηλότερες από τις $50.000 στους επίδοξους Κινέζους και άλλους Ασιάτες αγοραστές.

Με αυτό το έξυπνο επιχειρηματικό πλάνο, ο Μασκ μετέτρεψε την Κίνα στην πιο πολύτιμη αγορά εκτός των ΗΠΑ για την Tesla, με τα Model 3 και Model Y να είναι πλέον ανάμεσα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τις περισσότερες πωλήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου (140.000 οχήματα).

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, η Κίνα προσφέρει το 20% των συνολικών εσόδων της Tesla, έχοντας μεγάλη συνδρομή στην εκτόξευση της μετοχής της στα ιστορικά υψηλά των $900 το 2021 και βοηθώντας τον Έλον Μασκ να αναδειχθεί ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Ο Μασκ, εκτός από το 22% περίπου των μετοχών της Tesla (οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του), κατέχει και την πλειονότητα των μετοχών της SpaceX, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό κρυπτονομισμάτων «Bitcoin», το οποίο και αυτό κατέγραψε ξέφρενο ράλι το 2020, σκαρφαλώνοντας μέχρι τις $41.000 από τις $4.000 λίγους μήνες προηγουμένως.

Πολιτική στροφή προς την πράσινη οικονομία

Η τάση που ξεχώρισε το 2020 (παρά την πανδημία) είναι η παγκόσμια στροφή τόσο των πολιτικών ηγεσιών όσο και των επενδυτών προς την πράσινη οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με τις πρόνοιες της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2016 με την υπογραφή σχεδόν 200 χωρών.

Η Συμφωνία του Παρισιού προνοεί ότι, μέχρι το 2030, το 60% της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (από το 35% το 2020), με τον απόλυτο στόχο να ανεβαίνει μέχρι το 90% το 2050, ενώ το υπόλοιπο 10% θα προέρχεται από μπαταρίες, υδρογόνο και άλλα.

Με βάση τους πιο πάνω μακροπρόθεσμους στόχους, έχει ξεκινήσει ήδη μια μεταβατική περίοδος προς έναν κόσμο απεξαρτημένο τόσο από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, κάρβουνο, λιγνίτης, φυσικό αέριο) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και από τους ρύπους που εκπέμπουν τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Ένα από τα θεμέλια του προγράμματος του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα είναι η επαναφορά των ΗΠΑ πίσω στη Συμφωνία του Παρισιού, από την οποία αποχώρησαν το 2017, μετά από απόφαση του τότε Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, έχει βάλει στόχο τη μηδενική εκπομπή ρύπων από την ηλεκτροπαραγωγή στις ΗΠΑ έως το 2035 και την 100% πράσινη οικονομία έως το 2050.

Η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης την ανάπτυξη ενός δικτύου 1.000.000 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην επικράτειά τους για να υποστηρίξουν τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτροκίνησης, που βρίσκονται ακόμη σε νηπιακή κατάσταση.

Επιπρόσθετα, πολλά κράτη έχουν θέσει σε ισχύ προγράμματα επιδότησης για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων, σκούτερ, μπαταριών και φορτιστών, για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης. Επίσης, οι κυβερνήσεις επιδοτούν την απόσυρση συμβατικών οχημάτων, δίνουν τραπεζικές διευκολύνσεις για δάνειο αγοράς ηλεκτρικού οχήματος και παρέχουν κίνητρα σε βιομηχανίες της εφοδιαστικής αλυσίδας των ηλεκτρικών οχημάτων.

Το ηλεκτροκίνητο θαύμα της Νορβηγίας

Η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν εκείνες των συμβατικών. Η χώρα των Βίκινγκς θεωρείται σε ποσοστιαία βάση η παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, εφόσον το 55% των συνολικών οχημάτων που πουλήθηκαν το 2020 ήταν μηδενικών ρύπων, έναντι 42% το 2019 και μόλις 1% το 2010.

Η πρωτιά επιτεύχθηκε χάρη στο υψηλό βιοτικό επίπεδο του τοπικού πληθυσμού και στη μεγάλη ευαισθησία του για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Επίσης, τα οικονομικά κίνητρα και η μηδενική φορολογία που προσφέρει η κυβέρνηση της χώρας για αγορά νέου οχήματος με μηδενικούς ρύπους θα βοηθήσουν τη Νορβηγία να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2025.

Επενδυτικός «πυρετός» προς τους κλάδους της ηλεκτροκίνησης

Οι επενδυτές διαχρονικά προσπαθούν να προβλέψουν και να επενδύσουν σε κλάδους της οικονομίας που αναμένεται να επωφεληθούν ή να ζημιώσουν λιγότερο από τις αλλαγές εθνικών σχεδιασμών ή από αποφάσεις ενός συνεταιρισμού κρατών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ή ενός διεθνούς οικονομικού καρτέλ, όπως ο ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών), ή μιας περιβαλλοντικής συμφωνίας (Συμφωνία του Παρισιού).

Η προσπάθεια για να περιοριστούν οι ρύποι από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα πρόκειται να ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Η Κίνα, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι το 20% των καινούργιων αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην επικράτειά τους μέχρι το 2025 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά, πράγμα που συνεπάγεται έναν ετήσιο ρυθμό αύξησης 30% των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τους πιο πάνω «πράσινους» καταλύτες, τόσο οι μικροί επενδυτές-σπεκουλαδόροι, που ενδιαφέρονται για το γρήγορο κέρδος, όσο και οι θεσμικοί επενδυτές, που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε εταιρείες και κλάδους με προοπτική και ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, είχαν στρέψει τα κεφάλαιά τους σε μετοχές της πράσινης ανάπτυξης μέσα στο 2020, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η εκτόξευση μέχρι και 1.000% (μέσα σε 12 μήνες) των μετοχών εταιρειών που είναι πρωτοπόροι στην κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτροκινητήρων, μπαταριών μακράς εμβέλειας και συστημάτων ηλεκτρικής φόρτισης, όπως οι αμερικανικές Tesla, Nikola, Lucid Motors (Churchill Capital) και οι ανερχόμενες κινεζικές ΝΙΟ, XPeng, Li Motors, BYD, αντανακλά τη μεγάλη προοπτική του κλάδου της ηλεκτροκίνησης.

Ο εξηλεκτρισμός των παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών

Η τεράστια επιτυχία της Tesla και η προβλεπόμενη ισχυρή ζήτηση για ηλεκτροκίνητα και υβριδικά αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη δεκαετία έχουν επιταχύνει τον μετασχηματισμό των παραδοσιακών πετρελαιοκίνητων αυτοκινητοβιομηχανιών σε εταιρείες που θα προσφέρουν οχήματα με τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης για κάθε μοντέλο στην γκάμα τους τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Ο πλήρης εξηλεκτρισμός τους μέσα στην επόμενη δεκαετία θα ολοκληρώσει την ολική τους μεταμόρφωση, μετά από έναν αιώνα παραγωγής πετρελαιοκίνητων οχημάτων. Οι εταιρείες έχουν ήδη εξαγγείλει τα επενδυτικά τους πλάνα με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής ανά όχημα, ώστε αυτά να είναι οικονομικά πιο προσιτά για όλους τους επίδοξους αγοραστές.

Κάποιες από αυτές, μάλιστα, έχουν ήδη δηλώσει ότι στόχος τους μέχρι το 2025 είναι οι παγκόσμιες πωλήσεις τους να αποτελούνται κατά 50% από πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το υπόλοιπο 50% να προέρχεται από υβριδικά, εφόσον τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αποτελούν το μέλλον της αυτοκίνησης.

Ο όμιλος Volkswagen θα επενδύσει πέραν των $40 δισ., μέχρι το 2025, αποκλειστικά για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών (μπαταρίες και επεξεργαστές), ώστε να χρησιμοποιηθούν στα επόμενα ηλεκτροκίνητα μοντέλα του ομίλου. Με αυτό το επιχειρηματικό πλάνο, η Volkswagen εισέρχεται δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρικών, σκοπεύοντας να φθάσει την παραγωγή της Tesla στο 1 εκατ. αυτοκίνητα μεταξύ 2022-2023.

Η Volvo σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα για ηλεκτρικά οχήματα στα εργοστάσιά της έως το 2022, ενώ η Peugeot ανακοίνωσε τον πλήρη εξηλεκτρισμό της επόμενης γενιάς των δύο μοντέλων 208 και 2008.

Η Mercedes προχωρά με ταχύ βηματισμό στη διεύρυνση της γκάμας των αμιγώς πράσινων μοντέλων της, με στόχο, από το 2030 και μετά, πάνω από τις μισές πωλήσεις της παγκοσμίως να αφορούν ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά μοντέλα.

Η αμερικανική General Motors σχεδιάζει να επενδύσει $27 δισ. στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης έως το 2025, παρουσιάζοντας στην γκάμα της έως τότε 30 ηλεκτρικά μοντέλα.

H Apple, η κατασκευάστρια των γνωστών κινητών τηλεφώνων iPhone, ενδιαφέρεται να εισέλθει κι αυτή στην καυτή βιομηχανία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τα αρχικά σχέδια να υπολογίζουν την κατασκευή του δικού της επιβατικού αυτοκινήτου μέχρι το 2024.

Οι δύο κύριοι τύποι ηλεκτρικών οχημάτων

1. Το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα (EV), που τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από μια μπαταρία που φορτίζεται από το δίκτυο. Σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές προσφέρουν καθαρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία μπορούν τώρα να ταξιδέψουν από 300 μέχρι 600 χλμ. με μία μόνο φόρτιση.

2. Το plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα (PHEV), που συνδυάζει έναν ηλεκτροκινητήρα με έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Συνήθως, η αυτονομία της μπαταρίας υπερβαίνει τα 50 χλμ., οπότε εξασφαλίζει μηδενικές εκπομπές ρύπων για μικρές αστικές διαδρομές. Για μεγαλύτερα ταξίδια ή εάν η φόρτιση της μπαταρίας έχει εξαντληθεί, ένας αποτελεσματικός κινητήρας βενζίνης ή ντίζελ ξεκινά για να τροφοδοτήσει το όχημα.

Τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας που κινούνται με ηλεκτρισμό προσφέρουν σχεδόν τις ίδιες ανέσεις με ένα συμβατικό αυτοκίνητο και επιπλέον μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, αθόρυβη λειτουργία και μηδενικές εκπομπές ρυπογόνων ουσιών.

*Υπεύθυνου Επενδυτικής Στρατηγικής Exclusive Capital

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ