Το λογισμικό της NSO «έσπασε» και iPhones Αμερικανών διπλωματών

H υπονόμευση έγινε πριν η Apple λανσάρει την έκδοση iOS 14.8 του λειτουργικού της συστήματος, η οποία υποτίθεται ότι διορθώνει την ευπάθεια CoreGraphics

Οι συσκευές iPhone τουλάχιστον εννέα υπαλλήλων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υπονομεύτηκαν από αγνώστους χρησιμοποιώντας το ιδιαίτερα εξελιγμένο λογισμικό που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή NSO Group.

Την αποκάλυψη έκανε δημοσίευμα του Reuters το οποίο μάλιστα επικαλείται «ανθρώπους με γνώση του θέματος». Η υπονόμευση των συσκευών έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες ενώ οι διπλωματικοί υπάλληλοι βρίσκονταν στην Ουγκάντα. Άλλη πηγή του Reuters υποστηρίζει ότι επρόκειτο για Αμερικανούς εργαζόμενους στη χώρα της ανατολικής Αφρικής.

Ωστόσο, αυτό που δεν μπόρεσε να αποκαλυφθεί είναι ποιος βρίσκεται πίσω από το χακάρισμα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ από την πλευρά της η NSO δηλώνει ότι θα εξετάσει το θέμα.

Διαβάστε ακόμη: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η ισραηλινή NSO

Η ισραηλινή εταιρεία δηλώνει ότι το spyware που έχει κατασκευάσει δεν είναι λειτουργικό σε συσκευές με αμερικανικούς αριθμούς κλήσης. Μάλιστα, στην περίπτωση των υπαλλήλων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρείται ότι αυτοί χρησιμοποιούσαν τοπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Διαβάστε ακόμη: Κατασκοπεία ακτιβιστών παλαιστινιακών οργανώσεων μέσω Pegasus

Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η υπονόμευση έγινε πριν η Apple λανσάρει την έκδοση iOS 14.8 του λειτουργικού της συστήματος, η οποία διορθώνει την ευπάθεια CoreGraphics την οποία μπορούσε να εκμεταλλευθεί το Pegasus της NSO.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις στις 23 Νοεμβρίου η Apple κατέθεσε μήνυση εναντίον της NSO.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ