Ένα start-up βοηθά στην αποκατάσταση ασθενών με κινητικά προβλήματα

Η νεοφυής επιχείρηση Humeral Technologies αναπτύσσει συσκευές βιοανάδρασης για αποκατάσταση στη φυσιοθεραπεία. Ο Χριστόδουλος Καρίττεβλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλά στο Economy Today για το όραμά του και τη συμμετοχή στο IDEA

Στη start - up Humeral Technologies γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε προϊόν που κατασκευάζουν απαιτεί δεξιότητες, αφοσίωση και τολμηρή συμπεριφορά. Το όραμα των δημιουργών της είναι «η ενίσχυση της αποκατάστασης ασθενών με κινητικά προβλήματα». 

Η εταιρεία αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι οι φυσιοθεραπευτές στις μέρες μας δεν διαθέτουν ένα εργαλείο που θα τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τους ασθενείς τους και να παρακολουθούν την πρόοδό τους γρήγορα και με ακρίβεια. Έτσι, εστιάζει στην ανάπτυξη βιοϊατρικών συσκευών για τη βελτίωση των διαδικασιών διάγνωσης, αξιολόγησης και θεραπείας αποκατάστασης ασθενών με κινητικές διαταραχές, ασθενών με μυοσκελετικές κακώσεις ή ακόμη και αθλητών που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Ο Χριστόδουλος Καρίττεβλης, Biomedical Engineer και διευθύνων σύμβουλος της Humeral Technologies Ltd μας, μιλά για την ιδέα, τους στόχους και τη στήριξη του IDEA της Τράπεζας Κύπρου για την υλοποίηση αυτής της πρωτοποριακής πλατφόρμας.

Πώς ξεκίνησε να καλλιεργείται η ιδέα γι’ αυτήν την καινοτόμα πλατφόρμα;
Από μικρή ηλικία, το όραμά μου είναι να καταφέρω να βοηθήσω στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα κατασκευάζει  ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Έναν χρόνο πριν ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου στον τομέα της Βιοϊατρικής Μηχανικής, είχα ακούσει για το κέντρο IDEA. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μου σπουδών, ανέπτυξα ενδιαφέρον στο κομμάτι της εμβιομηχανικής που ασχολείται με την ανάλυση βάδισης και τη μελέτη κίνησης του ανθρώπινου σώματος. 

Παρατήρησα πως στην Κύπρο δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ανάλυσης της βάδισης και κίνησης (Gait Analysis Lab), που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση ασθενών με κινητικά προβλήματα. Για να δημιουργηθεί, όμως, ένα τέτοιο εργαστήριο απαιτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο. Τότε ήταν που σκέφτηκα ένα οικονομικότερο αλλά εξίσου αποτελεσματικό τρόπο λεπτομερούς μέτρησης και μελέτης της κίνησης τής κάθε άρθρωσης του ανθρώπου: φορητοί αισθητήρες που εφαρμόζονται εξωτερικά στον άνθρωπο. Αυτό έχει εφαρμογή στη φυσικοθεραπεία, στους αθλητές και γενικότερα στην αποκατάσταση ασθενών με κινητικές παθήσεις.

Ποιους θεωρείτε τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία της εταιρείας σας από την ημέρα δημιουργίας της μέχρι σήμερα;
Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της εταιρείας μας Humeral Technologies Ltd. (www.humeral.io ), ήταν η δημιουργία της ομάδας και η εισδοχή μας στο πρόγραμμα του IDEA. Εξίσου σημαντικός σταθμός ήταν η επιβεβαίωση χρησιμότητας της ιδέας μέσω μιας αρχικής έρευνας αγοράς με συναντήσεις με τους πιθανούς μας πελάτες, τους φυσικοθεραπευτές. Ακόμη ένα μεγάλο βήμα στην πορεία μας ήταν η επαναξιολόγηση της προόδου μας από τον Οργανισμό IDEA και η έγκριση για την επόμενη φάση και τη χρηματοδότησή του. 

Η σωστή επιλογή συνεργατών
Ποια ήταν τα σημαντικότερα προβλήματα που συναντήσατε και πώς τα  αντιμετωπίσατε;

Το κύριο πρόβλημα που  κληθήκαμε να ξεπεράσουμε ήταν η εύρεση και σωστή επιλογή συνεργατών για την ανάπτυξη του πρωτότυπου. Γενικότερα, οι start-ups συναντούν δυσκολία να δημιουργήσουν συνεργασίες διότι είναι ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια, χωρίς  αρκετά χρήματα και δεν κερδίζουν εύκολα την εμπιστοσύνη εξωτερικών συνεργατών. Παρόλα αυτά, καταφέραμε μέχρι τώρα να συνεργαστούμε άψογα με δυο κυπριακές εταιρείες. 

Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε για να προσελκύσετε το κοινό – πελάτες σας; Σε ποιους απευθύνεται;
Στην παρούσα φάση, η ιατροτεχνολογική συσκευή που αναπτύσσουμε απευθύνεται στους φυσικοθεραπευτές. Χρησιμοποιούμε διάφορα μέσα για να προσελκύσουμε τους μελλοντικούς μας πελάτες, όπως τηλέφωνα, ηλεκτρονική αλληλογραφία, συναντήσεις στον χώρο εργασίας τους (φυσιοθεραπευτήρια), μέσω της ιστοσελίδας μας. Σύντομα θα αρχίσουμε την προβολή μέσω των social media.

Τι θα πρέπει να προσέξουν  γενικότερα για τις start up εταιρείες;
Να μοιράζονται την ιδέα τους, να μη φοβούνται ότι κάποιος θα τους την κλέψει, να είναι πρόθυμοι να συμβουλευτούν ειδικούς. Αυτό το ταξίδι έχει και όμορφες στιγμές αλλά και πολλές στιγμές απογοήτευσης και απόγνωσης. Το μυστικό είναι να μην αφήνουμε τα αρνητικά συναισθήματα να μας επηρεάζουν και να μην σταματούν οι προσπάθειες. Καμία προσπάθεια δεν πάει χαμένη! 

Η συμμετοχή στο IDEA
Πώς σας βοήθησε η συμμετοχή σας στο IDEA; Ποιες εμπειρίες ή γνώσεις αποκομίσατε;

Η συμμετοχή μας στο IDEA μάς βοήθησε σε πολλούς τομείς. Αρχικά, όλα τα σεμινάρια και εργαστήρια που παρακολουθήσαμε από ειδικούς με εμπειρία στις επιχειρήσεις, οικονομικά, μάρκετινγκ και όχι μόνο, ήταν όλα άμεσα εφαρμόσιμα και ήταν αυτά που μας όπλισαν με γνώσεις για να αρχίσουμε το στήσιμο της εταιρείας. Επιπρόσθετα, οι εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον μέντορα και τον σύμβουλό μας, βοήθησαν στην επίλυση  προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε και μας κρατούσαν σε εγρήγορση για να έχουμε αρκετή πρόοδο. Προσωπικά, το  χρησιμότερο ήταν ότι είχαμε όλα τα άτομα/συντονιστές του προγράμματος IDEA στο πλευρό μας, πίστευαν σε εμάς, μας έδιναν συνέχεια κουράγιο και μας ωθούσαν να προχωράμε δυναμικά! 

Πώς λειτουργεί η συσκευή
Η συσκευή που κατασκευάζει η εταιρεία μας αποτελείται από ασύρματους και φορητούς αισθητήρες καταγραφής θέσης και κίνησης σε συνδυασμό με ένα εξειδικευμένο λογισμικό. Η συσκευή έχει δύο κύριες λειτουργίες: η χρήση της συσκευής από τους φυσικοθεραπευτές για τη  γρηγορότερη και ακριβότερη  μέτρηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων του υπό αξιολόγηση ασθενή και την αυτόματη καταγραφή όλων των απαραίτητων πληροφοριών. Όταν ο ασθενής θα εκτελεί τις επιδεικνυόμενες από τον φυσικοθεραπευτή ασκήσεις αποκατάστασης, θα λαμβάνει μέσω της συσκευής  το λεγόμενο biomechanical biofeedback (ενβιομηχανική βιοανάδραση). Η πληροφορία που θα λαμβάνει ο ασθενής σε πραγματικό χρόνο τον βοηθά  στη σωστότερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση της άσκησης, δίνοντάς του παράλληλα κίνητρο και κάνοντας την άσκησή του πιο ευχάριστη. 

Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA της Τράπεζας Κύπρου δέχεται νέες αιτήσεις 
Το βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή IDEA δέχεται αιτήσεις για 8η συνεχή χρονιά. Μέσα από το εννέα μηνών πρόγραμμά του IDEA, προσφέρεται σε κάθε startup πακέτο υπηρεσιών & μετρητών, μέχρι και €60.000, ως εξής:
• Επιχειρηματική εκπαίδευση για τη δημιουργία της επιχείρησης 
• €20.000 αρχικό κεφάλαιο (seed capital) 
• Καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένους επιχειρηματίες 
• Υπηρεσίες σε νομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ & τεχνολογία (ICT)
• Διασυνδέσεις με επιχειρηματίες, δικτύωση και πρόσβαση σε πιθανούς επενδυτές
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρώτοι οι Ρώσοι στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο τους πρώτους μήνες του 2023

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ