Ο ιδιοκτήτης του Twitter και διευθύνων σύμβουλος της Tesla, ‘Ιλον Μασκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι συζήτησε πιθανές «σημαντικές επενδύσεις» στην Ινδία μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Μασκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είπε ότι ο Μόντι «μας ωθεί να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε και προσπαθούμε να βρούμε το σωστό timing».
Τα τελευταία χρόνια το Νέο Δελχί έχει ανοίξει το δρόμο για κορυφαίους παγκόσμιους επενδυτές και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και η Apple.
Από την πανδημία του κορωνοϊού, πολλές εταιρείες έχουν επεκτείνει την παρουσία τους στην Ινδία ως τρόπο να μειώσουν την εξάρτησή τους από την αλυσίδα εφοδιασμού από την Κίνα και να αξιοποιήσουν την τεράστια εγχώρια αγορά του έθνους της Νότιας Ασίας.
Ο Μόντι, ο οποίος είδε τον τεχνολογικό δισεκατομμυριούχο λίγο μετά την άφιξή του από την Ινδία για κρατική επίσκεψη, είπε ότι ήταν μια «εξαιρετική συνάντηση» με τον Μασκ στη Νέα Υόρκη.
«Είχαμε πολύπλευρες συνομιλίες για θέματα από την ενέργεια μέχρι την πνευματικότητα», έγραψε ο Μόντι στο Twitter την Τετάρτη, μια ημέρα πριν συναντήσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δείπνο.
Ο Μασκ είπε ότι ήταν «θαυμαστής» του Μόντι.
«Είμαι πραγματικά απίστευτα ενθουσιασμένος για το μέλλον της Ινδίας. Η Ινδία έχει περισσότερες προοπτικές από οποιαδήποτε μεγάλη χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε.
Ο Μασκ αντιμετώπισε ερωτήσεις από ακτιβιστές για την ελευθερία του λόγου σχετικά με το Twitter που φέρεται να υπέκυψε στις απαιτήσεις της ινδικής κυβέρνησης για κατάργηση κρίσιμων αναρτήσεων.
Οι επικριτές κατηγορούν την κυβέρνηση της Ινδίας για δημοκρατική οπισθοδρόμηση, μεταξύ άλλων για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου και ότι δεν έκανε αρκετά για να ελέγξει τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και μειονοτήτων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, δήλωσε ότι η πλατφόρμα που ίδρυσε είχε δεχθεί συνεχείς πιέσεις από Ινδούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Ο Ινδός Υπουργός τεχνολογίας πληροφοριών Ρατζίβ Τσαντρασέχαρ απάντησε ότι ο ισχυρισμός ήταν «απλό ψέμα», ενώ κατηγόρησε επίσης το Twitter για επανειλημμένες παραβιάσεις των τοπικών νόμων.
Το Twitter ανέφερε πέρυσι ότι η Ινδία κατέλαβε την τέταρτη θέση παγκοσμίως στον αριθμό των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από κυβέρνηση για κατάργηση περιεχομένου, πίσω από την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Τουρκία.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κεντρική: Αμετάβλητη στο 2,6% η εκτίμηση για το ρυθμό ανάπτυξης το 2023